De horeca beleeft moeilijke tijden. In het bijzonder de cafés hebben het heel moeilijk want de mogelijkheden om take away te organiseren zijn zeer beperkt voor hen. En het ziet er ook niet naar uit dat ze op korte termijn zullen kunnen heropenen.
Om de cafés te ondersteunen hebben we deze maand een droge kroegentocht georganiseerd. Diverse cafés reageerden enthousiast op de aandacht voor hun problemen en ook de passanten waren erg bekommerd om de cafés in onze stad. Dat de CEO van Belfius, een staatsbank à propos die wij in 2008 met ons belastinggeld hebben gered, dan beweert dat het niet erg zou zijn mocht de helft van de cafés verdwijnen, stuit ons en heel wat mensen tegen de borst. Wij vinden het ook onbegrijpelijk, net als UNIZO, dat de federale regering het moratorium op faillissementen voor bedrijven die verplicht gesloten zijn recent heeft opgeheven. Dat kan voor heel wat horecazaken de doodsteek betekenen.
We hebben ons oor te luisteren gelegd bij de cafébazen en ze zeggen ons allemaal dat het water hen aan de lippen staat. Zeker de cafés die verder hun huur moeten betalen aan de brouwers. We weten dat het stadsbestuur al een aantal steunmaatregelen heeft genomen voor de horeca. Zo werd de uitbreiding van de terrassen mogelijk gemaakt vorige zomer en werd de terrasbelasting van 2020 integraal afgeschaft. Zeker en vast positieve maatregelen.
Met de PVDA hebben we een reddingsplan uitgewerkt voor zelfstandigen en kmo’s https://www.pvda.be/reddingsplan_zelfstandigen
Maar ook op lokaal vlak denken wij dat het nodig is om de steun voor de horeca uit te breiden om ervoor te zorgen dat er niet te veel cafés failliet draaien na deze pandemie. Heel concreet willen wij vijf maatregelen voorstellen: