Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_IP_00099 - Interpellatie van raadslid Kris Van der Coelden: Diftar - beleid nulfacturen

gemeenteraad
vr 24/09/2021 - 19:00 het auditorium van Odisee
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Open Vld); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Christel Geerts, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams Belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Luk Huys, raadslid (N-VA); Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Lore Baeten, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Jef Maes, raadslid (PVDA); Vanessa Blommaert, raadslid (N-VA); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Open Vld); Tunrayo Adeolu, raadslid (Groen); Christine Meert, raadslid (N-VA); Johan Verhulst, algemeen directeur; Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Afwezig

Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang)

Verontschuldigd

Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Freyja De Rijcke, raadslid (Vlaams Belang)

Secretaris

Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Voorzitter

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen)
2021_IP_00099 - Interpellatie van raadslid Kris Van der Coelden: Diftar - beleid nulfacturen 2021_IP_00099 - Interpellatie van raadslid Kris Van der Coelden: Diftar - beleid nulfacturen

Motivering

Indiener(s)

Kris Van der Coelden

Gericht aan

Filip Baeyens

Tijdstip van indienen

zo 19/09/2021 - 19:56

Toelichting

Eind juni 2021 ontving ik een antwoord op mijn schriftelijke vraag over de diftar-facturatie. De vraag ging over twee aspecten waar ik graag verder over in gesprek zou willen gaan met het college en met de bevoegde schepen(en).
Van de ongeveer 35.000 aanslagbiljetten die in Sint-Niklaas verstuurd worden voor de ophaling van huishoudelijk restafval, blijken er in de onderzochte periode 682 ook na een dubbele herhaling niet betaald te zijn. Dat is ongeveer 2 %. Deze facturen worden aan een deurwaarder overgemaakt.
Heeft het stadsbestuur inmiddels zicht op de vraag of de inspanning van de deurwaarder leidt tot een uiteindelijke betaling van de facturen? Werden er reeds rechtszaken ingespannen? Zijn er ook nog andere middelen om hardnekkige niet-betalers te overtuigen om op een correcte manier hun factuur te betalen?
Verrassender en indrukwekkender waren de cijfers over de nulfacturen. 1.917 gezinnen blijken door de sociale correcties om medische reden of omwille van hun precaire financiële situatie niet te moeten betalen voor de ophaling van het restafval. Daarnaast zijn er 3.161 gezinnen die om andere redenen een nulfactuur kregen. Dat laatste cijfer betekent dat 9 % van de Sint-Niklase gezinnen niet betaalt voor het diftar-systeem!
In het antwoord op de schriftelijke vraag worden een aantal redenen aangegeven waarom mensen mogelijk niet moeten betalen: omdat ze bijzonder selectief sorteren, omdat ze slechts beperkte tijd (effectief) in Sint-Niklaas woonden, omdat ze hun huishoudelijk restafval bij hun bedrijfsafval voegen wanneer ze een zaak hebben, omdat ze sluikstorten ... Allicht speelt in sommige gevallen ook sociale fraude.
De administratie suggereert om de mensen die een nulfactuur ontvingen aan te schrijven om te polsen naar hun motieven. Die suggestie moest toen echter nog aan het beleid voorgelegd worden.
Is er inmiddels een beleid ontwikkeld om de individuele oorzaken van nulfacturen op het spoor te komen? Zal men deze gezinnen aanschrijven om te polsen naar het waarom van de nulfactuur? Zijn er andere mogelijkheden om van deze gegevens gebruik te maken om mogelijke sluikstorters op te sporen?