Terug
Gepubliceerd op 29/11/2021

2021_GR_00285 - Werkingsgebied woonmaatschappij Sint-Niklaas: goedkeuring

gemeenteraad
vr 22/10/2021 - 19:00 gemeenteraadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Open Vld); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Christel Geerts, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams Belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Luk Huys, raadslid (N-VA); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Lore Baeten, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Jef Maes, raadslid (PVDA); Vanessa Blommaert, raadslid (N-VA); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Open Vld); Tunrayo Adeolu, raadslid (Groen); Christine Meert, raadslid (N-VA); Tamara De Boey; Johan Verhulst, algemeen directeur; Hedwig Smet, Commissaris

Verontschuldigd

Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Secretaris

Johan Verhulst, algemeen directeur

Voorzitter

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen)
2021_GR_00285 - Werkingsgebied woonmaatschappij Sint-Niklaas: goedkeuring 2021_GR_00285 - Werkingsgebied woonmaatschappij Sint-Niklaas: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Vanaf 1 januari 2023 mag in elke gemeente nog maar één speler voor sociaal wonen zijn, namelijk de woonmaatschappij. De sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) die binnen hetzelfde werkingsgebied werkzaam zijn, zullen tegen deze datum samengevoegd worden.
Ten laatste 31 oktober 2021 moet de gemeenteraad een voorstel van werkingsgebied indienen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Het voorstel moet besproken zijn op het lokaal woonoverleg en adviezen van de betrokken woonactoren moeten toegevoegd worden. De Vlaamse Regering stelt in de eerste helft van 2022 de werkingsgebieden definitief vast.
De doelstellingen voor de oprichting van één woonmaatschappij zijn:
- de dienstverlening verhogen via één loketsysteem, één inschrijvingsregister, een duidelijker zicht op het volledige aanbod;
- de complementaire werking van SHM en SVK verenigen: aanvullende expertise optimaal benutten (bijvoorbeeld huurdersbegeleiding...);
- de transparantie verhogen met één duidelijke organisatie, één toewijssysteem, één centrale klachtenbehandeling...
De criteria voor de vorming van het werkingsgebied zijn:
- één woonmaatschappij per gemeente, maar een woonmaatschappij kan actief zijn in meerdere gemeenten;
- het werkingsgebied telt uiterlijk op 1 januari 2024 minimaal 1.000 sociale huurwoningen, waarbij op de private markt ingehuurde woningen niet worden meegeteld;
- het werkingsgebied moet geografisch aaneensluitend zijn.
Er kan per gemeente maar één woonmaatschappij actief zijn.
Het aanbod van de verschillende huisvestingsmaatschappijen en het sociaal verhuurkantoor die momenteel actief zijn op het grondgebied wordt tegen 1 januari 2023 samengevoegd.
Het patrimonium van WoonAnker Waas en de Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting Beveren in Sint-Niklaas zal opgenomen worden in de nieuwe woonmaatschappij.
Het huidig sociaal huuraanbod ziet eruit als volgt:
- sociale huurwoningen: drie sociale huisvestingsmaatschappijen verhuren momenteel samen 2.010 sociale huurwoningen. Het betreft de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (1.902 woningen), WoonAnker Waas (28 woningen) en de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren (80 woningen).
Het Sociaal Verhuurkantoor Waasland beheert 319 woningen.
Het sociaal koopaanbod/sociale leningen is in handen van de Waasse Landmaatschappij.
Het werkingsgebied moet ten laatste op 1 januari 2024 minimaal 1.000 sociale huurwoningen tellen, waarbij op de private markt ingehuurde woningen niet worden meegeteld.
Het werkingsgebied moet de woonmaatschappij in staat stellen om de huidige complementaire expertise van SVK en SHM-werking te bundelen. Een versterking van de professionalisering en het behoud van de bestaande SVK en SHM-expertise zijn hierbij noodzakelijke uitgangspunten.
Er bestaat in Sint-Niklaas reeds langer een traditie van structurele samenwerking tussen de sociale huisvestingsmaatschappijen, SVK Waasland en het stadsbestuur. In het kader van de regierol van de stad werd er in functie van het traject naar de totstandkoming van één woonmaatschappij door de stad initiatief genomen om een stuurgroep op te richten met een vertegenwoordiging van de stad en in eerste instantie de SNMH en SVK. De stuurgroep zal de vorming van de woonmaatschappij coördineren in al zijn facetten. De aandachtspunten van de woonactoren worden in dit traject meegenomen.
Het afstemmen van de werkingen met als doel een laagdrempelige dienstverlening te organiseren, de expertise inzetten op de juiste plaats en het verhogen van de transparantie zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Alhoewel het bindend sociaal objectief is gehaald, wil de stad Sint-Niklaas verder te investeren in sociale huisvesting. Er werd een taskforce sociaal wonen opgericht die het sociaal aandeel actief opvolgt teneinde tegen 2035, 9 % sociaal wonen te realiseren. Er is een investeringsbudget van 1.000.000 EUR voorzien in de meerjarenplanning om een actieve rol op te nemen door strategische gronden of panden aan te kopen.
Het sociaal woonbeleidsconvenant van 1 januari 2018 tot 30 juni 2021 is afgelopen. Er wordt een nieuw voorstel voorbereid om op de nieuwe oproep van de Vlaamse overheid in te gaan.
SVK Pro procedure: in 2020 werd een behoeftebepaling opgegeven voor Sint-Niklaas zodanig dat ook private ontwikkelaars worden gestimuleerd om woningen te bouwen die voor langere tijd worden verhuurd aan het sociaal verhuurkantoor.
De Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting wordt financieel ondersteund via overeenkomsten voor aanpassing aan woningen voor senioren of personen met een beperking, de opmaak van een duurzaamheidsvisie en duurzaam renoveren van woningen.
Het Sociaal Verhuurkantoor Waasland wordt financieel ondersteund met een premie voor elke nieuw ingehuurde woning, huurders met een tegemoetkoming in de huurprijs (op voorwaarde dat de huurder niet in aanmerking komt voor de Vlaamse tegemoetkoming).
Begin 2021 werd vanuit Sint-Niklaas het initiatief genomen om via een externe bemiddelaar (VMSW) de vorming van een woonmaatschappij met werkingsgebied Temse, Waasmunster, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas te onderzoeken. Echter, het bleek geen politiek draagvlak om één woonmaatschappij werkzaam over verschillende gemeenten op te richten.
Het voorstel van werkingsgebied werd besproken op 10 september 2021 tijdens het lokaal woonoverleg.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Vlaamse Codex Wonen van 2021
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen
Brief van de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 23 oktober 2020 aan alle burgemeesters: 'Naar één woonmaatschappij in uw regio: oproep tot start afbakening werkingsgebieden'
Brief van de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 17 maart 2021 aan alle burgemeesters: 'Oproep tot afbakening werkingsgebieden woonmaatschappijen - recente beslissingen Vlaamse Regering'
Beleidsprogramma 2019 - 2024, vastgesteld door de gemeenteraad op 22 maart 2019.

Adviezen

Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting Gunstig advies

Advies in bijlage.

Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren Onthouding

Advies in bijlage.

Sociaal Verhuurkantoor Waasland Gunstig advies

Advies in bijlage.

WoonAnker Waas Gunstig advies

Advies in bijlage.

Waasse Landmaatschappij Ongunstig advies

Advies in bijlage.

Besluit

met 39 stemmen voor (N-VA, Groen, Open Vld, Vlaams Belang, CD&V, Vooruit) en 1 onthouding (PVDA)
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

aan de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor te stellen om in Sint-Niklaas één woonmaatschappij op te richten met als werkingsgebied Sint-Niklaas.