Terug
Gepubliceerd op 29/11/2021

2021_IP_00108 - Interpellatie van raadslid Jef Maes: huurpremie voor mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

gemeenteraad
vr 22/10/2021 - 19:00 gemeenteraadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Open Vld); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Christel Geerts, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams Belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Luk Huys, raadslid (N-VA); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Lore Baeten, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Jef Maes, raadslid (PVDA); Vanessa Blommaert, raadslid (N-VA); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Open Vld); Tunrayo Adeolu, raadslid (Groen); Christine Meert, raadslid (N-VA); Tamara De Boey; Johan Verhulst, algemeen directeur; Hedwig Smet, Commissaris

Verontschuldigd

Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Secretaris

Johan Verhulst, algemeen directeur

Voorzitter

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen)
2021_IP_00108 - Interpellatie van raadslid Jef Maes: huurpremie voor mensen op de wachtlijst voor een sociale woning 2021_IP_00108 - Interpellatie van raadslid Jef Maes: huurpremie voor mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Motivering

Indiener(s)

Jef Maes

Gericht aan

Sofie Heyrman, Maxime Callaert

Tijdstip van indienen

vr 15/10/2021 - 14:25

Toelichting

Vorige week werd bekend dat in heel Vlaanderen slechts 8 % van de mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning een huurpremie krijgen. De reden dat er zoveel mensen op de wachtlijst staan, voor Vlaanderen gaat het over bijna 170.000 gezinnen, is duidelijk: er zijn te weinig sociale woningen.
Dat er maar zo weinig mensen de huurpremie krijgen, daar zijn allerlei redenen voor. Een deel van de verklaring ligt bij de voorwaarden die Vlaanderen oplegt. Zo moet je minstens vier jaar onafgebroken op de wachtlijst staan om een premie te kunnen aanvragen. Tegelijk mag het huis of appartement dat je huurt niet duurder zijn dan een bepaald richtbedrag. Voor een alleenstaande is dat net geen 620 euro, maar dat stijgt per persoon ten laste. Tot slot moet de woning ook conform zijn met een aantal basiseisen op het vlak van elektriciteit en comfort. Dat is ook een extra drempel, geeft Joy Verstichele aan, van het Vlaams huurdersplatform. “De huurder heeft vaak de keuze niet om een kwaliteitsvolle woning te huren. Terwijl het voor ons vanzelfsprekend is dat de overheid aan élke verhuurder zo’n conformiteitsattest zou vragen. 'Hoe staat het in Sint-Niklaas met de veralgemeende invoering van zo’n conformiteitsattest? 
Wat ook opvalt: veel mensen maken geen gebruik van hun rechten. De Vlaamse overheid stuurt een aanvraagformulier aan iedereen die vier jaar op de wachtlijst voor een sociale woning staat. In 2020 kregen op die manier net geen 19.000 mensen een brief in de bus, toch reageerde minder dan de helft. Net geen 9.000 stuurden het aanvraagformulier ingevuld terug, van wie er 6.000 finaal groen licht kregen voor een huurpremie. “De procedure is te log, zeker voor mensen die minder handig zijn in administratie", zegt Bjorn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Eind 2020 stonden In Sint-Niklaas zowat 4.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning volgens het jaarverslag. Als amper 8% een huurpremie krijgen, dan zou het hier gaan over +/- 320 mensen. Klopt dat? Hoeveel mensen die op de wachtlijst staan in Sint-Niklaas komen in aanmerking voor zo’n premie en hoeveel daarvan ontvangen die premie?
Het lijkt ons belangrijk dat de stad, samen met de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting, de mensen die op de wachtlijst staan en zo’n brief hebben gekregen, helpt om hun aanvraag in te dienen. Want de complexiteit van de aanvraag is blijkbaar één van de redenen waarom er maar zo weinig mensen een premie krijgen. Hoe denkt de stad dit aan te pakken? 
Met de stijgende energieprijzen kan je er zeker van zijn dat een groot deel van deze gezinnen het lastig zullen krijgen om hun facturen te betalen. Daarom vragen wij met de PVDA al jaren om een stedelijke huurpremie in te voeren van zodra je 2 jaar op de wachtlijst staat van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting. Vandaag lijkt ons dit meer dan ooit nodig. Daarom willen we deze vraag opnieuw formuleren en denken we dat het belangrijk is dat het stadsbestuur nu stappen zet op dit vlak.