Terug
Gepubliceerd op 22/12/2021

2021_IP_00119 - Interpellatie van raadslid Jef Maes: Toenemende leegstand in Sint-Niklaas: hoe aanpakken?

gemeenteraad
vr 26/11/2021 - 19:00 het auditorium van Odisee
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Open Vld); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Christel Geerts, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams Belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Luk Huys, raadslid (N-VA); Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Lore Baeten, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Jef Maes, raadslid (PVDA); Vanessa Blommaert, raadslid (N-VA); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Open Vld); Tunrayo Adeolu, raadslid (Groen); Tamara De Boey; Johan Verhulst, algemeen directeur; Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Afwezig

Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang)

Verontschuldigd

Christine Meert, raadslid (N-VA)

Secretaris

Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Voorzitter

Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen)
2021_IP_00119 - Interpellatie van raadslid Jef Maes: Toenemende leegstand in Sint-Niklaas: hoe aanpakken? 2021_IP_00119 - Interpellatie van raadslid Jef Maes: Toenemende leegstand in Sint-Niklaas: hoe aanpakken?

Motivering

Indiener(s)

Jef Maes

Gericht aan

Maxime Callaert

Tijdstip van indienen

vr 19/11/2021 - 20:21

Toelichting

Er is in Sint-Niklaas een groot tekort aan betaalbare woningen. De PVDA heeft al verschillende keren aangedrongen op een globaal antwoord vanuit het stadsbestuur op deze wooncrisis. Nu blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag dat vorig jaar niet minder dan 630 woningen leeg stonden in onze stad. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. In 2019 stonden er volgens de officiële cijfers van de stad 189 woningen en gebouwen leeg (handelspanden niet meegerekend). In 2020 was dit gestegen tot 630 stuks, meer dan een verdrievoudiging. Of er effectief zoveel meer woningen leeg zijn bijgekomen is onduidelijk. Wat in 2020 wel is gebeurd (volgens het antwoord dat ik heb ontvangen), is dat er een extra woningcontroleur aan de slag is gegaan, waardoor er ook meer controles gebeurden. Als door het inzetten van één extra controleur de cijfers zo toenemen, dan is dat quasi zeker dat er in het verleden veel leegstand onder de radar is gebleven waardoor de stad heel wat inkomsten is misgelopen. 

Hoe kunnen we de leegstand verder tegengaan, een bekommernis die we allemaal delen. Drie voorstellen:
1. Scherpe controle op leegstand. Wij vragen aan het stadsbestuur dat verder scherp wordt gecontroleerd op leegstand, want er is een grote nood aan betaalbare woningen. Als woningen lang onbewoond staan en niet worden verhuurd of worden verkocht, dan verhoogt dat de druk op de woningprijzen. Trouwens leegstaande woningen zorgt voor een slordig en verloederd straatbeeld en dat is niet wenselijk.
2. Hogere leegstandbelasting. Nu bedraagt de leegstandbelasting het eerste jaar 1.250 EUR. De tweede maal op de inventaris van leegstand betaal je 2.500 EUR. Pas vanaf de derde maal betaal je een hoger bedrag, nl. 5.000 EUR. Is het geen optie om de belasting op leegstand vanaf het tweede jaar te verhogen naar 5.000€, zodat het minder aantrekkelijk wordt op een woning leeg te laten staan?
3. Gebruik maken van het sociaal beheersrecht. In de Vlaamse Wooncode is voorzien dat de stad het beheer van leegstaande en verkrotte woningen kan overnemen, de woningen opknappen en vervolgens verhuren aan kwetsbare mensen via het sociaal verhuurkantoor. In de strategische nota 2021 is dit trouwens opgenomen. Er is een investeringsbudget van 100.000 EUR voorzien in 2021. Wat is daarrond al gebeurd? Kan hier niet snel een versnelling hoger worden geschakeld, zodat via deze weg het aantal sociale woningen kan worden uitgebreid?