Terug gemeenteraad

vr 26/11/2021 - 19:00 het auditorium van Odisee

OPENBARE ZITTING

Ondersteuning

Personeel (staf)

  • Er worden verschillende aanpassingen aan de rechtspositieregeling voorgesteld (en één aan het arbeidsreglement). De voorstellen hebben onder andere betrekking op de regels met betrekking tot selecties, opdrachthouderschap, loopbaanvermindering, evaluatie, pleegzorgverlof en pleegouderverlof, geboorteverlof, dienstvrijstelling, verlofopname... De voorstellen werden onderhandeld met de vakorganisaties en resulteerden in een protocol van akkoord.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement goed te keuren.

Wedden en beheer

Dienstverlening

Bestuursadministratie

Ondersteuning cultuur en vrije tijd

  • In de planperiode 2020-2025 is een investeringsenveloppe voorzien om investeringen door jeugdverenigingen aan hun jeugdinfrastructuur op peil te houden. Aanvragen worden beoordeeld volgens de voorwaarden bepaald in het stedelijke reglement voor investeringswerken aan jeugd(werk)infrastructuur. Het stadsbestuur ontving van Jeugdtheater Ondersteboven een aanvraag voor een subsidie voor investeringswerken. De vereniging komt niet in aanmerking voor een subsidie tenzij dit als uitzondering wordt toegestaan door de gemeenteraad, de aanvraag overschrijdt tevens de resterende middelen van de investeringsenveloppe.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om enerzijds de aanvraag te aanvaarden en anderzijds hiervoor gedeeltelijk beroep te doen op resterende middelen bij cultuur en gedeeltelijk extra budget te voorzien om tot de gevraagde investeringssubsidie te komen.

Techniek

Overheidsopdrachten en administratie

Omgeving

Plannen en ontwikkelen

  • Voor de benaming van het gemeentepark Nieuwkerken werd door de straatnamencommissie een shortlist met vier voorstellen opgemaakt. Deze shortlist werd tijdens de Open Monumentendag van 12 september 2021 bekendgemaakt waarna de bevolking haar stem kon uitbrengen.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de benaming die het meeste aantal stemmen gekregen heeft.

  • Er wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) opgemaakt voor de herlokalisatie van het AZ Nikolaas naar de locatie Neerkouter.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rup AZ Nikolaas definitief vast te stellen.

  • Er wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) opgemaakt voor de herontwikkeling van het Hendrik Heymanplein.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rup Hendrik Heymanplein definitief vast te stellen.

  • De bouwheer van een meergezinswoning met handelspand, gelegen Onze-Lieve-Vrouwplein 4 te 9100 Sint-Niklaas, sloot overeenkomsten af met de Sint-Niklase Maatschappij voor Huisvesting en Mevaco Bouwbedrijf, eigenaars van woongelegenheden op het naastgelegen Vakschoolhof, voor de bouw van een gezamenlijke fietsenberging. Deze zou voor de drie partners toegankelijk worden via lot 7 van de site Vakschoolhof.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de verkoop van lot 7 aan deze bouwheer en de voorwaarden van de ontwerpakte vast te stellen.

Vergunnen en toezicht

Welzijn

Welzijn staf

  • Het netwerk palliatieve zorg Waasland (NPZW) is een formeel en duurzaam samenwerkingsverband van zelfstandige organisaties die betrokken zijn bij palliatieve zorg in regio Waasland. Het Netwerk Palliatieve Zorg werd tot op heden financieel ondersteund via het stedelijk reglement welzijnstoelagen in de categorie B: instellingen en verenigingen ten dienste van gezinnen. Naar aanleiding van de hervorming van dit reglement had een gesprek plaats met de verantwoordelijken van deze vzw en werd het transparanter bevonden om een samenwerkingsovereenkomst, met duidelijke verbintenissen, af te sluiten.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze overeenkomst goed te keuren.

  • De Vereniging voor personen met een handicap (VFG) vzw zet zich in voor personen met een handicap, chronisch zieken en hun netwerk. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomst met Vereniging voor personen met een handicap vzw goed te keuren. Met deze overeenkomst worden handels- en horecazaken gesensibiliseerd en financieel ondersteund om hun zaak toegankelijker te maken voor klanten met een mobiliteitsbeperking.

  • Eind 2019 is een project opgestart in samenwerking met WGC De Vlier en AZ Nikolaas, dat tot doel heeft om scabiës te bestrijden. De bestrijding van deze infectieziekte vraagt een specifieke behandeling met medicatie en een aanpak in het huis van de besmette personen. Er wordt advies over gegeven aan zorgverstrekkers en voor mensen in een complexe situatie is persoonlijke begeleiding voorzien. Daarnaast is het belangrijk om ook de algemene bevolking, risicogroepen en hulpverleners/zorgverstrekkers te sensibiliseren.
    Aan de gemeenteraad gevraagd de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren, teneinde de aanpak van deze problematiek in het kader van de volksgezondheid verder te zetten en met partners te verdiepen. 

  • Domo Waasland, een vrijwilligerswerking binnen het domein 'opvoedingsondersteuning', wil kwetsbare gezinnen ondersteunen in de taken die professionele hulpverleners niet kunnen opnemen. Domo richt zich op gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar die zich in een moeilijke situatie bevinden en die geen of weinig sociale steun ervaren uit hun omgeving, en wil voorkomen dat alledaagse problemen in gezinnen uitgroeien tot ernstige en langdurige hinderpalen.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Domo Waasland.

Afdeling opvoeding en onderwijs

  • De Vlaamse regering wijzigde op 29 januari 2021 definitief een aantal besluiten met betrekking tot de kinderopvang. Vanaf 1 januari 2022 is een organisator kinderopvang verplicht om een opportuniteitsadvies te vragen aan het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur geeft advies over de opportuniteit van de kinderopvang in de stad en de organisator moet dit advies toevoegen aan de vergunningsaanvraag aan Agentschap Opgroeien.
    Een opportuniteitsadvies moet gevraagd worden bij het oprichten van een nieuwe groepsopvang, bij verhuis van een bestaande locatie of bij uitbreiding van een bestaande locatie met meer dan negen plaatsen.
    Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor Agentschap Opgroeien. Een organisator moet wel in zijn vergunningsaanvraag toelichten hoe hij met de opmerkingen van het lokaal bestuur zal omgaan of waarom hij het advies van het lokaal bestuur naast zich neerlegt. Het opportuniteitsadvies moet een organisator er dus toe aanzetten om na te denken en voldoende informatie in te winnen over het feit of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op een bepaalde locatie en onder bepaalde omstandigheden.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de procedure en criteria tot het uitbrengen van een zorgvuldig opportuniteitsadvies voor kinderopvang goed te keuren.

Aanvullende punten

BESLOTEN ZITTING

Ondersteuning financiën

Verzekeringen

Ondersteuning

Personeel (staf)

  • Het decreet lokaal bestuur verplichtte de lokale besturen om tegen 1 januari 2019 over een gemeenschappelijk organogram voor stad en OCMW te beschikken. In Sint-Niklaas wordt daar reeds meerdere jaren aan gewerkt, onder andere middels de verschillende synergietrajecten. Op de gemeenteraadszitting van 24 augustus 2018 werd dan ook een gemeenschappelijk organogram voorgelegd en goedgekeurd. Dit is in werking getreden op 1 januari 2019. In het kader hiervan is de overdracht van een aantal personeelsleden naar het OCMW aangewezen.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze overdracht van personeel goed te keuren.

Aanvullende punten