Terug gezamenlijke commissie

do 18/11/2021 - 19:00 gemeenteraadzaal

Toelichtingen, commissieverslagen en extra documenten

OPENBARE ZITTING

Ondersteuning

Wedden en beheer

Ondersteuning financiƫn

Boekhouding

Dienstverlening

Bestuursadministratie

Cultuur en vrije tijd

Ondersteuning cultuur en vrije tijd

  • In de planperiode 2020-2025 is een investeringsenveloppe voorzien om investeringen door jeugdverenigingen aan hun jeugdinfrastructuur op peil te houden. Aanvragen worden beoordeeld volgens de voorwaarden bepaald in het stedelijke reglement voor investeringswerken aan jeugd(werk)infrastructuur. Het stadsbestuur ontving van Jeugdtheater Ondersteboven een aanvraag voor een subsidie voor investeringswerken. De vereniging komt niet in aanmerking voor een subsidie tenzij dit als uitzondering wordt toegestaan door de gemeenteraad, de aanvraag overschrijdt tevens de resterende middelen van de investeringsenveloppe.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om enerzijds de aanvraag te aanvaarden en anderzijds hiervoor gedeeltelijk beroep te doen op resterende middelen bij cultuur en gedeeltelijk extra budget te voorzien om tot de gevraagde investeringssubsidie te komen.

Techniek

Overheidsopdrachten en administratie

Welzijn

Welzijn staf

  • Domo Waasland, een vrijwilligerswerking binnen het domein 'opvoedingsondersteuning', wil kwetsbare gezinnen ondersteunen in de taken die professionele hulpverleners niet kunnen opnemen. Domo richt zich op gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar die zich in een moeilijke situatie bevinden en die geen of weinig sociale steun ervaren uit hun omgeving, en wil voorkomen dat alledaagse problemen in gezinnen uitgroeien tot ernstige en langdurige hinderpalen.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Domo Waasland.

Afdeling opvoeding en onderwijs

  • De Vlaamse regering wijzigde op 29 januari 2021 definitief een aantal besluiten met betrekking tot de kinderopvang. Vanaf 1 januari 2022 is een organisator kinderopvang verplicht om een opportuniteitsadvies te vragen aan het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur geeft advies over de opportuniteit van de kinderopvang in de stad en de organisator moet dit advies toevoegen aan de vergunningsaanvraag aan Agentschap Opgroeien.
    Een opportuniteitsadvies moet gevraagd worden bij het oprichten van een nieuwe groepsopvang, bij verhuis van een bestaande locatie of bij uitbreiding van een bestaande locatie met meer dan negen plaatsen.
    Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor Agentschap Opgroeien. Een organisator moet wel in zijn vergunningsaanvraag toelichten hoe hij met de opmerkingen van het lokaal bestuur zal omgaan of waarom hij het advies van het lokaal bestuur naast zich neerlegt. Het opportuniteitsadvies moet een organisator er dus toe aanzetten om na te denken en voldoende informatie in te winnen over het feit of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op een bepaalde locatie en onder bepaalde omstandigheden.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de procedure en criteria tot het uitbrengen van een zorgvuldig opportuniteitsadvies voor kinderopvang goed te keuren.