De horeca beleeft moeilijke tijden. Twee jaar covid was de doodsteek voor enkele zaken en vooraleer iedereen hersteld is, komen de grote werken in ons centrum er aan, voor velen een onoverbrugbare hinderpaal - vrezen we.
Las-Caux en Oud-Rethorica gooien de handdoek in de ring. Volgens de uitbaters zelf zullen ook Cipierskelder en ’t Laatste Avondmaal ermee stoppen. Dat komt dan bovenop Brass Monkey, Pom De Tair en café Imprévu. Enkel Den Eglantier schiet nog over van wat eens de bruisende uitgangsbuurt van Sint-Niklaas was.
Enkele vragen:
- heeft het stadsbestuur een visie/plan betreffende het uitgaansleven (van jongeren) in Sint-Niklaas? Hoe ziet voor jullie de toekomst van het Apostelplein er uit?
- welke steunmaatregelen voorzien jullie voor de horeca en middenstand tijdens de werken op de Grote Markt en het Heymanplein? In een collegebesluit (artikel 2 van 2022_CBS_02314 op 4 juli 2022) lazen we dat de terrasbelasting zou afgeschaft worden voor 2023 en 2024, maar dat dit beperkt zou worden tot het projectgebied. Waarom? De impact voor het Apostelplein, Houtbriel, Nieuwstraat, etc liggen toch ook voor de hand? Met de PVDA stellen we voor om de terrasbelasting af te schaffen voor alle horeca in het centrum van de stad;
- in februari vorig jaar hadden we de oprichting van een steunfonds voorgesteld, nadat twee lokale horeca zaken reeds zelf een crowdfunding-operatie waren opgestart en de situatie urgent was. Hier is geen gevolg aan gegeven. Een van de twee zaken is ondertussen gestopt. Wij leggen ons voorstel voor een steunfonds voor zelfstandigen (horeca en middenstand) met mogelijkheid tot renteloze leningen opnieuw op tafel naar aanleiding van de werken. Beter voorkomen dan genezen;
- we stellen voor om een crisiscel op te richten waar lokale horeca en middenveld een beroep op kunnen doen voor onder andere administratieve hulp. Bijvoorbeeld voor hun aanvraag tot het steunfonds. Maar ook om een aanvraag in te dienen voor een groter terras of voor actieve hulp en advies voor het oprichten van pop-up initiatieven door de lokale horeca om hun activiteit (deels) tijdelijk te verleggen naar gebieden waar ze minder hinder zullen ondervinden. Deze cel kan samenwerking stimuleren en initiatieven voorstellen in samenspraak met het lokale middenveld.
We moeten absoluut voorkomen dat we in 2025 een vernieuwd stadscentrum hebben dat er mooi uitziet maar doods is.