Terug
Gepubliceerd op 22/12/2023

2023_GR_00335 - Reglement doorrijvergunningen en vrije doorgangskaarten: aanpassing: goedkeuring

gemeenteraad
do 21/12/2023 - 18:00 gemeenteraadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Aanvullend reglement op het wegverkeer enkel m.b.t. gemeentewegen (niet in havengebied of speciale beschermingszones).

Samenstelling

Aanwezig

Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Liberaal Sint-Niklaas); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Anita Dhollander, raadslid (CD&V); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams Belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Luk Huys, raadslid (N-VA); Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Liberaal Sint-Niklaas); Christine Meert, raadslid (N-VA); Tamara De Boey, raadslid (Vlaams Belang); Steve Vonck, raadslid (Vooruit); Fatjona Hoxha; Johan Verhulst, algemeen directeur; Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur; Jo De Geest, Korpschef

Verontschuldigd

Chris Wauman, raadslid (PVDA)

Secretaris

Johan Verhulst, algemeen directeur
2023_GR_00335 - Reglement doorrijvergunningen en vrije doorgangskaarten: aanpassing: goedkeuring 2023_GR_00335 - Reglement doorrijvergunningen en vrije doorgangskaarten: aanpassing: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De invoering van de autoluwe zones en de verkeersfilters leidde tot opmerkingen en vragen van direct betrokkenen, zoals burgers, bedrijven en handelaars van zowel binnen als buiten onze stad, maar ook van onze interne dienstverleners, politie en de GAS-dienst.
Het wijkcirculatieplan heeft voornamelijk als doel de Sint-Niklazenaar een betere leefomgeving en -kwaliteit te bieden. Als het circulatieplan uitgevoerd wordt in al zijn principes, komen we daar zeker aan tegemoet: lagere gemiddelde snelheden, minder intens autoverkeer en dus een aangenamer leefomgeving. Tegelijk dwingen we hierdoor soms andere stadsbewoners uit andere wijken tot een serieuze omweg als de auto echt nodig is. Dit heeft onmiskenbaar zijn effect in de spits op de invalswegen en hoofdwegen met congestie (en bijhorende nadelen van luchtvervuiling, lawaaioverlast...) tot gevolg. Dit is vooral het geval voor de verkeersfilters in de Priesteragiewijk.
Op basis van de evaluatie stellen we voor het vergunningsgebied voor de filtergebieden uit te breiden tot de hele oostelijke helft van de binnenstad (zoals in Aalst wordt toegepast). Alle bewoners wonende in een straat tussen de R42 en de Parklaan zullen een vergunning kunnen aanvragen om de verkeersfilters van de Breedstraat en de Goudenregenlaan voorbij te rijden.
Daarnaast blijkt uit de analyse dat het huidige reglement te algemeen werd geformuleerd. Dit resulteerde in tal van uitzonderingen die elk apart beoordeeld en ingevoerd moesten worden. Zo ging er veel tijd verloren tussen aanvraag en goedkeuring. Bijkomende moest de aanvrager vaak bijkomende bewijsstukken of gegevens aanleveren waarna dan toch bleek dat het toekennen van een vergunning niet mogelijk was. Dit leidde tot frustraties en onnodig tijdverlies. Zowel voor de aanvrager als voor de interne diensten. 

De opbouw van het nieuwe reglement definieert alle type gebruikers van het gemotoriseerd verkeer en de specifieke voorwaarden waaraan zij moeten voldoen. Dit laat ons toe om voor elk van deze rollen de gebruiker onmiddellijk alle informatie te vragen die nodig is (en ook de niet-nodige informatie niet opvragen) en ook onmiddellijk te weigeren wanneer het niet kan. Dit maakt het werk lichter voor de aanvrager maar ook voor de interne diensten.
De administratieve rompslomp met betrekking tot het aanvragen door bewoners en toelaten door de stad van occasioneel autoverkeer in de autoluwe zones wordt vereenvoudigd. Voortaan kan elke bewoner twee toelatingen aanvragen per dag zonder motivatie (en dus ook geen controle door de stad). Dat maakt het systeem flexibeler voor de gebruiker en vermindert de werklast voor de diensten van de stad.

Idealiter gaat het nieuwe reglement van kracht op 1 maart 2024 met een overgangsperiode van drie maanden om iedereen de tijd te geven om zijn vergunning opnieuw aan te vragen via het e-loket. Nieuwe vergunningsaanvragen verlopen vanaf 1 maart 2024 via het vernieuwde e-loket. 

Juridische grond

Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, en latere wijzigingen.
Wet van 7 december 1998 houdende de organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, en latere wijzigingen.
Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Mobiliteitsplan, definitief vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 24 april 2015.

Adviezen

ICT Gunstig advies
GAS Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

het reglement betreffende de toegang tot autoluwe zones en voetgangerszones en doorgang door de verkeersfilters goed te keuren en van kracht te laten gaan vanaf 1 maart 2024.  
Een exemplaar van het reglement wordt als bijlage gehecht aan de notulen van deze zitting.