In Sint-Niklaas hebben we slechts een zeer beperkte dienstverlening wat betreft vervoer voor minder mobiele inwoners. Het bestaande aanbod is dan ook snel verzadigd, bovendien versnipperd en niet gemakkelijk terug te vinden voor een leek. Vanaf 2024 zullen met de invoering van het nieuw openbaar vervoerplan meer bussen rijden op de grote assen, maar ook minder bussen in de woonwijken, vooral in de Clementwijk en de Priesteragiewijk. Dit alles vergroot de kans op uitsluiting en op vervoersarmoede bij minder mobiele inwoners nog meer dan nu al het geval is. Ze lopen het risico aan huis gekluisterd te zijn, met weinig autonomie en persoonlijke vrijheid.
Er is een hoge urgentie om actie te ondernemen, vooral voor inwoners die:
- niet kunnen fietsen;
- niet ver kunnen wandelen;
- niet zelfstandig de bus kunnen nemen;
- zich niet met eigen wagen kunnen verplaatsen.
Door middel van een samenwerkingsovereenkomst met Dienst voor Gezinszorg De Regenboog vzw (De Regenboog vzw) is het mogelijk om vanuit de stad de oprichting van een nieuwe Minder Mobielen Centrale (MMC) te faciliteren in Sint-Niklaas. Na marktverkenning blijkt De Regenboog vzw de enige actor die positief reageerde op een vraag naar samenwerking op vlak van extra vervoer voor minder mobiele inwoners.
De Regenboog vzw organiseert reeds jaren de MMC voor Zwijndrecht en ziet een werking in Sint-Niklaas ook haalbaar. Deze MMC voorziet ook groepsvervoer en individueel vervoer voor personen met een handicap. In Sint-Niklaas zou een combinatie van MMC, groepsvervoer en individueel aangepast vervoer ook een meerwaarde zijn, aangezien dit meer flexibiliteit geeft in de zoektocht naar de beste oplossing voor de klant. De Regenboog zet ook beroepskrachten in als chauffeur, in het kader van sociale tewerkstelling.
De Regenboog vzw zoekt naar een netwerk, opportuniteiten en mogelijkheden tot samenwerken. Het doel is steeds een zo goedkoop mogelijke rit aan te bieden. De samenwerking met Zorgpunt Waasland en andere voorzieningen in onze stad bieden opportuniteiten.
Met de subsidie die voorzien is in de samenwerkingsovereenkomst kan De Regenboog een 0,75 vte personeelslid aanstellen om de Minder Mobielen Centrale in Sint-Niklaas uit te bouwen.
De Minder Mobielen Centrales werden in 1982 opgericht en zijn in aantal steeds gegroeid: in 2022 waren er 223 centrales, 37.916 aangesloten leden en 3.152 chauffeurs die 337.412 ritten uitvoerden. De voornaamste redenen om een rit aan te vragen zijn: bezoek, dagcentrum of ziekenhuis, socio-culturele uitstap en boodschappen. De MMC's zijn in Vlaanderen al vrij goed ingeburgerd en gekend bij de doorsnee inwoner. De meeste centrumsteden (Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Roeselare, Aalst, Leuven, Mechelen, Turnhout en Hasselt) hebben een eigen MMC en ook verschillende omliggende gemeenten hebben dit aanbod: Sint-Gillis-Waas, Lokeren, Kruibeke, Hamme en Moerbeke. Tot een viertal jaar geleden was de CM als MMC actief in Sint-Niklaas. Het gemis van een MMC hebben we onder andere ervaren bij het organiseren van het vaccinatievervoer tijdens de coronacrisis.
Gebruikers van een MMC hebben een beperkt inkomen (maximaal tweemaal het leefloon), zijn minder mobiel (door leeftijd, gezondheid of tijdelijke omstandigheden) en hebben geen of weinig beschikking over openbaar vervoer. De vrijwilligers halen de gebruikers op met hun eigen voertuig en bepalen zelf hoeveel ritten ze per week uitvoeren. De kilometervergoeding wordt bepaald door de Vlaamse overheid.
Op heden heten de Minder Mobielen Centrales voortaan 'Mobitwin'.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet lokaal sociaal beleid, artikel 7.
Decreet basisbereikbaarheid.
Diversiteitsprogramma Iedereen Mee 2020-2025.
de samenwerkingsovereenkomst met Dienst voor Gezinszorg De Regenboog vzw, Burchtstraat 61, 9150 Kruibeke, goed te keuren.
Een exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen aan het college van burgemeester en schepenen om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens de stad Sint-Niklaas.