Met de projectoproep ‘Plan Samenleven’ biedt de Vlaamse regering ondersteuning aan gemeenten en steden in het bevorderen van het samenleven in diversiteit. In de loop van 2022 tot en met 2024 worden steden en gemeenten financieel en inhoudelijk ondersteund. Op deze manier kunnen lokale besturen de lokale regiefunctie versterken door het uitrollen van acties om van samenleven in diversiteit een succes te maken. Vanuit de strategische programma's Iedereen Mee en Veilig en Leefbaar Sint-Niklaas, werken we aan een veilige en inclusieve stad. Vanuit deze optiek ontwikkelden en implementeren we reeds een actieplan rond de preventie van radicalisering, extremisme en polarisatie, waarvoor zowel een preventieve als een curatieve werking in voege is. Gelinkt aan dit thema, breiden we in het werkjaar 2023-2024 uit met een actieplan ter preventie van straatintimidatie.
Binnen de subsidies voorzien door Plan Samenleven, tekende Sint-Niklaas onder andere in op actie zestien: het ontwikkelen en uitrollen van een lokaal actieplan straatintimidatie. Zowel de lokale politie als welzijnsdiensten krijgen verschillende signalen van grensoverschrijdend gedrag binnen de stad. Deze signalen komen zowel van individuele personen, als uit verenigingen en scholen. Om deze tendens in kaart te brengen, op te volgen en aan te pakken, brengen we nieuwe en bestaande initiatieven samen in een actieplan om een duurzame werking te verzekeren. In Sint-Niklaas werken we verder op het bestaande Safer-Cities project van Plan International.
Grensoverschrijdend gedrag in de openbare ruimte is een maatschappelijk en universeel probleem. Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International uitvoerde in vijf grootsteden: Delhi, Kampala, Lima, Madrid en Sydney. Het internationaal programma Safer Cities ondersteunt jongeren wereldwijd in de strijd tegen seksuele intimidatie in de stad. Deze jongeren engageren zich om samen met Plan International hun aanbevelingen te delen met beleidsactoren en hun leeftijdsgenoten te sensibiliseren. Het programma wordt momenteel geïmplementeerd in achttien steden over de hele wereld (Delhi, Hanoi, Kampala, Lima, ...). In België hebben de steden Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Beringen en Turnhout zich reeds bij het Safer Cities-programma aangesloten. Om jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen en duurzame verandering in gang te brengen, stelt Plan International België een 360° aanpak voor die een globaal en compleet antwoord biedt die een maximale impact met, voor en door jongeren beogen.
Voor de lokale aanpak is samenwerken met lokale overheden en het maatschappelijk middenveld van essentieel belang. Gedurende het hele programma werkt Plan International nauw samen met verschillende partners om een lokale aanpak in de steden te verzekeren en de aanbevelingen van inwoners in de praktijk om te zetten. In het kader van onze lokale context breidt het Safer Cities-programma uit naar een aanpak voor alle vormen van grensoverschrijdend gedrag voor alle burgers, met daarbij nog steeds een jongerenreflex. Het beleidsaanbevelingenrapport dat voortvloeide uit projectjaar één steunt onder andere op de input van het meldplatform van Safer Cities waarbij inwoners deelden waar ze een goede of slechte ervaring hebben ondervonden in de stad. Dit ging gepaard met focusgroep sessies met organisatoren van evenementen, jongeren en experten. Deze input werd gebundeld in het beleidsaanbevelingenrapport en wordt genomen als basis voor de uitrol van het actieplan straatintimidatie in projectjaar twee. Voor de uitrol van het actieplan straatintimidatie in Sint-Niklaas zal de dienst regie welzijn trekker zijn, samen met de betrokken diensten van de stad: politie, jeugd, evenementen en communicatie, begeleid door Plan International.
Plan International ondersteunt dit projectjaar onze aanpak op drie domeinen:
- om een gedragen actieplan uit te rollen in onze organisatie rond grensoverschrijdend gedrag begeleidt Plan International een stuurgroep met de vertegenwoordigers van de verschillende diensten die betrokken zijn bij de uitvoering van het actieplan;
- trainingen over grensoverschrijdend gedrag worden georganiseerd voor organisatoren van evenementen, leerkrachten, jongerenwerkers en jongeren. Plan International ontwikkelt en begeleidt train de trainer sessies. Dit betekent dat vakspecialisten worden opgeleid tot trainer, om zelf die nodige kennis en vaardigheden professioneel over te dragen aan anderen. Op deze manier zorgen we voor een bredere verankering;
- de uitrol van het actieplan straatintimidatie gaat gepaard met een communicatiecampagne om alle inwoners in onze stad te sensibiliseren over grensoverschrijdend gedrag. Plan International zal hier de aangewezen partner zijn voor een expertise uitwisseling over het campagne concept.
Door de expertise van beleidsmakers, experten en burgers te combineren willen we met zoveel mogelijk daadkracht grensoverschrijdend gedrag in onze stad aanpakken.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Diversiteitsprogramma Iedereen Mee 2020-2025.
Plan Samenleven.
Toelage als volgt te verrekenen:
- 20.000 EUR op het transactiekrediet 2023 van MJP001998 - AC001044 (werkingsmiddelen voor Plan Samenleven) (beschikbaar transactiekrediet 2023 op 23 november 2023: 33.279 EUR);
- 5.000 EUR op het transactiekrediet 2024 van MJP001998 - AC001044 (werkingsmiddelen voor Plan Samenleven).
de samenwerkingsovereenkomst met Plan International in het kader van het actieplan straatintimidatie goed te keuren voor een bedrag van 25.000 EUR.
Een exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen tot ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst aan de algemeen directeur en de burgemeester of een door hem aangeduid lid van het college van burgemeester en schepenen.