Sinds 1 september 1996 is er in het Waasland een aanbod voor justitiabelen. Hiervoor heeft stad Sint-Niklaas vier voltijdsequivalenten (vte) aangeworven waarvan één halftijds personeelslid gedetacheerd wordt naar Groep INTRO en één vte naar Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Waas en Dender vzw (CGG Waas en Dender).
Met deze vier vte wordt volgend aanbod gerealiseerd:
Therapie (CGG Waas en Dender - één vte):
- individuele behandeling voor justitiabelen die een vermogens- en/of gewelddelict hebben gepleegd, voornamelijk in het kader van bemiddeling en van maatregelen vrijheid onder voorwaarden en, in beperkte mate, probatiedossiers;
- groepstherapie ‘agressiebeheersing in de partnerrelatie’ voor justitiabelen die feiten van intrafamiliaal geweld hebben gepleegd, waarbij zowel probatiedossiers als dossiers bemiddeling in strafzaken worden toegeleid.
Vorming: (Groep INTRO - 0,50 vte):
- module ‘communicatieve en sociale vaardigheden’ (bijvoorbeeld hoe omgaan met agressie);
- module ‘rijden onder invloed voor jonge verkeersovertreders van 18 tot 30 jaar'.
Dispatching: (stad Sint-Niklaas, 2,50 vte):
- matching, opvolging en doorverwijzing van justitiabelen met een werkstraf. De meeste werkstraffen vinden plaats op werkvloeren in Sint-Niklaas.
Voor dit aanbod ontvangt de stad sedert 1996 een forfaitaire toelage uit het Globaal Plan (1994), voor de begeleiding van dienstverlening, opleiding en behandeling in het kader van een gerechtelijke maatregel. De regelgeving is de voorbije jaren grondig gewijzigd, waardoor het CGG Waas en Dender en Groep INTRO nu zelf een subsidie kunnen aanvragen. Dit is wenselijk, omdat er dan geen detachering vanuit het stadsbestuur meer moet plaatsvinden. De kennis rond therapie zit immers niet bij een lokaal bestuur. Daarenboven schalen wij als lokaal bestuur de medewerkers binnen dit project in op B-niveau, terwijl de gedetacheerde collega binnen het CGG op A-niveau vergoed wordt, conform de inschaling van andere medewerkers van het CGG Waas en Dender. Het CGG Waas en Dender heeft de intentie een subsidiedossier in te dienen in het kader van forensische zorg voor justitiabelen.
De toelage die de stad ontvangt is niet toereikend om de volledige personeelskost te dekken. Tot en met 2022 ontvingen we een toelage van 41.892,71 EUR voor één vte op B-niveau. Sinds 2023 bedraagt deze toelage 58.000 EUR. De gemiddelde kostprijs voor één vte bij het CGG Waas en Dender bedraagt 92.000 EUR. De toelage op A-niveau bedraagt 75.000 EUR.
Indien het CGG Waas en Dender de subsidieaanvraag indient, is er een tekort van 17.000 EUR. Er wordt aan de gemeenteraad voorgesteld het CGG Waas en Dender financieel tegemoet te komen met een stedelijke opleg van 9.000 EUR, die voorzien is in de meerjarenplanning van het personeelsbudget, aangevuld met een toelage van 2.000 EUR uit het welzijnsbudget, waardoor de opleg van het CGG Waas en Dender vermindert naar 6.000 EUR. Dit onder voorbehoud dat de subsidieaanvraag van het CGG Waas en Dender wordt goedgekeurd door het Vlaams Agentschap Justitie en Handhaving.
Dit maakt het voorwerp uit van een samenwerkingsovereenkomst, die ter goedkeuring voorligt.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Besluit van de Vlaamse regering van 23 december 2022 over de subsidiëring van de forensische zorg.
Ministerieel besluit van 7 juni 2023 tot bepaling van de gelijkwaardige ervaring van de personeelsleden en van de categorieën van subsidiabele en niet subsidiabele kosten bij de subsidiëring van de forensische zorg.
de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot forensische zorg voor justitiabelen met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Waas en Dender vzw, Parklaan 14 B, 9100 Sint-Niklaas, goed te keuren.
Een exemplaar van de overeenkomst wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen aan het college van burgemeester en schepenen om de samenwerkingsovereenkomst namens de stad Sint-Niklaas te ondertekenen.