Toegelicht door schepen Maxime Callaert.
Interpellatie van raadslid Chris Wauman.
Beantwoord door schepen Maxime Callaert.
Via brief bezorgt WoonST de uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering die zal doorgaan op 6 september 2023.
Op de agenda staan volgende punten:
1. Benoeming bestuurders;
a. Benoeming één bestuurder als afgevaardigde van stad Sint-Niklaas;
b. Bekrachtiging benoeming van twee bestuurders als afgevaardigden van stad Sint-Niklaas;
2. Goedkeuring vergoeding bestuurders;
3. Goedkeuring huishoudelijk reglement van de algemene vergadering.
In toepassing van het decreet lokaal bestuur wordt deze agenda ter kennisneming aan de gemeenteraad voorgelegd en moet de gemeenteraad het mandaat bepalen van de vertegenwoordiger in de vermelde algemene vergadering.
Volgende mandatarissen werden aangeduid als vertegenwoordigers van de stad Sint-Niklaas voor de algemene vergadering van WoonST:
- de heer Mario Schelfhout met als plaatsvervanger de heer Filip Herman.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Statuten van WoonST.
met 25 stemmen voor (N-VA, Groen, Open Vld en Vooruit) en 11 onthoudingen (Vlaams Belang, CD&V en PVDA)
akte te nemen van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van WoonST, die doorgaat op 6 september 2023.
Een exemplaar van de agenda wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
opdracht te geven aan de vertegenwoordiger in de bijzondere algemene vergadering om in te stemmen met de op de agenda van deze vergadering vermelde voorstellen.
Interpellatie van raadslid Kristof Van Gansen.
Beantwoord door schepen Bart De Bruyne.
Interpellatie van raadslid Kristof Van Gansen.
In uitvoering van het decreet lokaal bestuur worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 32, 277 § 1 en 278 § 1.
met algemene stemmen (36)
de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 23 juni 2023 goed te keuren.
Volgende wijzigingen worden voorgesteld:
- inzake de lokale politie (artikel 6, § 7): in zitting van 3 juli 2023 werd een nieuw raamcontract afgesloten voor het takelen en stallen van voertuigen voor vier jaar, ingaande vanaf 1 september 2023.
De nieuwe tarieven die zullen gehanteerd worden (en doorgerekend) moeten aangepast worden;
- inzake de bibliotheek (artikel 6, § 15): in het najaar opent in de bibliotheek ook een STEAMlab (MaakPlaats). De tarieven hieromtrent die de stad zal hanteren, moeten tijdig worden hier toegevoegd.
Grondwet, artikelen 41, 162 en 170 § 4.
Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, met latere aanvullingen en wijzigingen.
Decreet lokaal bestuur, artikel 40 en 41.
Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020 betreffende het retributiereglement op het gebruik van diensten, infrastructuur en materieel, aangeboden door de gemeentelijke instellingen, gewijzigd in zittingen van 26 maart 2021, 25 juni 2021, 21 december 2021, 26 april 2022, 22 december 2022, 28 april 2023 en 23 juni 2023.
met ingang van 1 september 2023 de wijzigingen van het reglement 'retributie op het gebruik van diensten, infrastructuur en materiaal, aangeboden door de gemeentelijke instellingen' goed te keuren.
Een exemplaar van het gecoördineerde reglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Interpellatie van raadslid Chris Waumen.
Beantwoord door schepen Peter Buysrogge.
Met het oog op een snellere en efficiëntere aanwervingsprocedure en een betere kandidaatsbeleving worden hierbij een aantal voorstellen tot aanpassing van de rechtspositieregeling gedaan:
- de minimum-publicatietermijn voor een vacature wordt teruggebracht van veertien naar zeven dagen;
- info over de plaats, tijdstip van eerste selectieproef: vijf dagen vooraf in plaats van tien dagen;
- evenwaardige ervaring in plaats van diploma, getest aan de hand van een capaciteitstest: mogelijkheid wordt standaard voorzien;
- laatstejaarsstudenten/scholieren kunnen aan selectie deelnemen als ze in hun laatste jaar zitten;
- loopbaanrechten worden ingeschreven voor wie vijf jaar in dienst is op de datum van inwerkingtreding van het besluit (18 maart 2023): deelname aan bevorderingsprocedures en procedures interne mobiliteit wordt mogelijk.
Selectiecommissie:
- minimaal twee leden in plaats van drie,
- verplichting 1/3 externe leden vervangen door: ‘vanaf niveau b is minstens één lid van de selectiecommissie extern’;
- voorzitter kan bijgestaan worden door een secretaris (geen verplichte secretaris meer);
- ook de algemeen directeur (aanstellende overheid) kan in de commissie zetelen.
Selectieprocedure:
- geen verplichting tot testen van de helft van de competenties: tijdens de selectie worden meerdere competenties uit het competentieprofiel getest en wordt gepeild naar de attitude van de kandidaten;
- preselectie: wanneer er meer dan twintig kandidaturen zijn voor één vacature kan een preselectie plaatsvinden waarbij het aantal kandidaturen door middel van een selectietechniek wordt beperkt tot twintig kandidaturen per vacature;
- jobstudenten worden voortaan geselecteerd op basis van een specifiek selectiereglement, vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen;
- enkel relevante ervaring bij de overheid telt mee voor anciënniteit;
- kindbegeleider: moet bij indiensttreding of binnen de twee jaar na indiensttreding voldoen aan de kwalificatievereisten.
Deze voorgestelde wijzigingen zijn voorgelegd aan de vakorganisaties en resulteerden in een protocol van akkoord.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
met 35 stemmen voor (N-VA, Groen, Open Vld, Vlaams Belang, CD&V en Vooruit) en 1 onthouding (PVDA)
de voorgestelde wijzigingen aan de rechtspositieregeling goed te keuren.
Een exemplaar van de rechtspositieregeling wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Toegelicht door schepen Maxime Callaert.
Interpellatie van raadslid Jos De Meyer.
Beantwoord door schepen Maxime Callaert.
Het arbeidsreglement van de stedelijke academies werd door de gemeenteraad in zitting van 28 november 2003 voor de eerste keer vastgesteld. In gemeenteraadszittingen van 27 juni 2008, 26 juni 2009, 25 juni 2010 en 22 augustus 2022 werden een aantal aanpassingen goedgekeurd.
Begin volgend schooljaar worden een aantal nieuwigheden ingevoerd (o.a. deconnectie, leraar-specialist...) zodat het noodzakelijk is het arbeidsreglement aan te passen.
Als basis werd het arbeidsreglement genomen dat wordt aangereikt door de onderwijsvereniging van steden en gemeenten (OVSG) en dat reeds werd onderhandeld met de vakorganisaties. Na het overlegmoment met de vakbonden op 6 juni 2023 werd de definitieve tekst van het arbeidsreglement goedgekeurd middels het protocol van 6 juni 2023.
Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, met uitvoeringsbesluiten.
Wet van 18 december 2002 houdende wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, waarbij de wet van 8 april 1965 toepasselijk werd gesteld op de gehele openbare sector.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositieregeling van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs.
het arbeidsreglement van het stedelijk kunstonderwijs goed te keuren en het college van burgemeester en schepenen te machtigen de bijlagen ervan goed te keuren.
Een exemplaar van het arbeidsreglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Het arbeidsreglement van de stedelijke basisscholen werd door de gemeenteraad in zitting van 28 november 2003 voor de eerste keer vastgesteld. In gemeenteraadszittingen van 27 juni 2008, 26 juni 2009 en 25 juni 2010 werden een aantal aanpassingen goedgekeurd en in zitting van 28 augustus 2020 werd een nieuw reglement vastgesteld.
Begin volgend schooljaar worden een aantal nieuwigheden ingevoerd (onder andere deconnectie, leraar-specialist...) zodat het noodzakelijk is het arbeidsreglement aan te passen.
Als basis werd het arbeidsreglement genomen dat wordt aangereikt door de onderwijsvereniging van steden en gemeenten (OVSG) en reeds werd onderhandeld met de vakorganisaties. Na het overlegmoment met de vakbonden op 6 juni 2023 werd de definitieve tekst van het arbeidsreglement goedgekeurd middels het protocol van 6 juni 2023.
Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, met uitvoeringsbesluiten.
Wet van 18 december 2002 houdende wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, waarbij de wet van 8 april 1965 toepasselijk werd gesteld op de gehele openbare sector.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositieregeling van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs.
het arbeidsreglement van het stedelijk basisonderwijs goed te keuren en het college van burgemeester en schepenen te machtigen de bijlagen ervan goed te keuren.
Een exemplaar van het arbeidsreglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Toegelicht door schepen Filip Baeyens.
Interpellatie van raadslid Julien Ghesquière.
In het kader van de opdracht 'raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan onbevaarbare waterlopen van 3de categorie en niet-geherklasseerde waterlopen in Sint-Niklaas' werd een bestek met nummer 2023/003aa opgesteld door de dienst projecten openbaar domein.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
- basisopdracht (raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan onbevaarbare waterlopen van 3de categorie en niet-geherklasseerde waterlopen in Sint-Niklaas), raming: 134.965 EUR, exclusief btw;
- verlenging 1 (raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan onbevaarbare waterlopen van 3de categorie en niet-geherklasseerde waterlopen in Sint-Niklaas), raming: 134.965 EUR, exclusief btw;
- verlenging 2 (raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan onbevaarbare waterlopen van 3de categorie en niet-geherklasseerde waterlopen in Sint-Niklaas), raming: 134.965 EUR, exclusief btw;
- verlenging 3 (raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan onbevaarbare waterlopen van 3de categorie en niet-geherklasseerde waterlopen in Sint-Niklaas), raming: 134.965 EUR, exclusief btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt indicatief geraamd op 539.860 EUR, exclusief btw.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van twaalf maanden. De verlengingen gebeuren stilzwijgend.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure. Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Europese richtlijn 2011/7/EU betreffende de nieuwe wettelijke betalingstermijnen voor lokale besturen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, gewijzigd bij wet van 16 februari 2017.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en de daarbij behorende koninklijke besluiten en alle latere aanvullingen geldig op datum van bekendmaking.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 21 juni 2019 houdende vaststelling van de definitie dagelijks bestuur.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 20 december 2022 houdende vaststelling van verrichtingen die niet worden beschouwd als zijnde van dagelijks bestuur.
het bestek met nummer 2023/003aa en de indicatieve raming voor de opdracht 'raamovereenkomst voor onderhoudswerken aan onbevaarbare waterlopen van 3de categorie en niet-geherklasseerde waterlopen in Sint-Niklaas', opgesteld door de dienst projecten openbaar domein goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt 539.860 EUR, exclusief btw.
bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
de uitgaven te verrekenen op:
- MJP000958 verwerken van slib waterlopen en buffers;
- MJP000957 ruimingswerken waterlopen en buffers.
Regulier punt 11 wordt samen behandeld met interpellatie 5.
Toegelicht door schepen Carl Hanssens.
Interpellatie van raadslid Roland Pannecoucke die het stemgedrag van zijn fractie motiveert.
Interpellatie van raadslid Chris Wauman.
Beantwoord door schepenen Carl Hanssens en Sofie Heyrman.
Interpellatie van raadslid Roland Pannecoucke.
Beantwoord door burgemeester Lieven Dehandschutter, voorzitter Mia Mortier en schepen Carl Hanssens.
Interpellatie van raadsleden Ilse Bats, Julien Ghesquière en Frans Wymeersch.
Beantwoord door schepen Carl Hanssens.
Op 31 december 2023 loopt het huidige contract voor het borstelen en vegen van verhardingen in het kader van preventieve onkruidbestrijding (bestek 2019-072) ten einde. Bijgevolg moet een nieuwe procedure opgestart worden voor de dienstverlening tijdens de komende vier jaar. De indicatieve raming bedraagt 1.560.000 EUR, inclusief btw, voor de volledige duurtijd.
In het kader van de opdracht ' raamovereenkomst voor borstelen en vegen van verhardingen (manueel en machinaal) in het kader van preventieve onkruidbestrijding' werd in overleg met de dienst beheer openbaar domein/team openbare reinheid, een bestek met nummer 2023-007/OVA/borstelen en vegen/KV-CQ opgesteld door de dienst overheidsopdrachten en administratie (zie bijlage).
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
- perceel 1: uitvoeren veegplan volgens beschrijving;
- perceel 2: machinaal beheer verhardingen op afroep.
De raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure die nationaal en Europees bekendgemaakt zal worden.
Volgende gunningscriteria worden voorgesteld:
- prijs: 60 %;
- proefopdracht: 40 %, onderverdeeld in volgende subcriteria elk voor 10 %:
- rendement;
- werkwijze;
- veiligheid;
- capaciteiten van de ingezette personeelsleden.
Voor het objectief beoordelen van de ingediende offertes wordt een jury voorgesteld bestaande uit vertegenwoordigers van het team openbare reinheid en het team overheidsopdrachten/leveringen en diensten.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Europese richtlijn 2011/7/EU betreffende de nieuwe wettelijke betalingstermijnen voor lokale besturen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, gewijzigd bij wet van 16 februari 2017.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, in het bijzonder artikel 36 en de daarbij behorende KB’s en alle latere aanvullingen geldig op datum van bekendmaking.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 21 juni 2019 houdende vaststelling van de definitie dagelijks bestuur.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 20 december 2022 houdende vaststelling van verrichtingen die niet worden beschouwd als zijnde van dagelijks bestuur.
Standaardbestek 250 voor de wegenbouw : hoofdstuk XII (10. Beheer van ongewenste vegetatie op verhardingen en 12. Ruiming en reiniging van wegen en toebehoren).
IMAG-normen.
met 30 stemmen voor (N-VA, Groen, Open Vld, CD&V en Vooruit) en 6 onthoudingen (Vlaams Belang en PVDA)
het bestek met nummer 2023-007/OVA/borstelen en vegen/KV-CQ en de raming voor de opdracht 'raamovereenkomst voor borstelen en vegen van verhardingen (manueel en machinaal) in het kader van preventieve onkruidbestrijding', opgesteld door de dienst overheidsopdrachten en administratie goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De indicatieve raming bedraagt 1.289.256,20 EUR + 270.743,80 EUR (21 % btw) = 1.560.000 EUR.
bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure die nationaal en Europees bekendgemaakt zal worden.
akkoord te gaan met het samenstellen van een jury voor het objectief beoordelen van de ingediende offertes, bestaande uit vertegenwoordigers van het team openbare reinheid en het team overheidsopdrachten/leveringen en diensten.
Opdrachtencentrale vzw heeft momenteel al verschillende contracten afgesloten voor postdiensten, schoonmaak, bewakingsdiensten en verschillende procedures zijn reeds opgestart voor onder andere kantoorbenodigdheden, verzekeringen... Overheidsopdrachten die nuttig kunnen zijn in functie van het aflopen van contracten van verschillende diensten de komende maanden en jaren.
Voorwaarden verbonden aan deze instap:
- er is geen toetredingsvergoeding verschuldigd;
- er is wel een beheersvergoeding verschuldigd voor het in de markt plaatsen en het monitoren van de betreffende opdracht(en) voor het deel dat wordt afgenomen. Deze vergoeding is afhankelijk van de opdracht(en) en is in principe al vervat in de bedongen prijzen;
- er is geen verplichting om te zetelen in raden;
- de afgevaardigde (liefst iemand van het bestuur) heeft wel een stem in de algemene vergadering die minimaal één keer per jaar gehouden wordt (meestal in juni).
Europese richtlijn 2011/7/EU betreffende de nieuwe wettelijke betalingstermijnen voor lokale besturen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, gewijzigd bij wet van 16 februari 2017.
Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, in het bijzonder artikel 2, 6° en 7°, artikel 38, § 1, 1° c) en artikel 47 en de daarbij behorende koninklijke besluiten en alle latere aanvullingen geldig op datum van bekendmaking.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 21 juni 2019 houdende vaststelling van de definitie dagelijks bestuur.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 20 december 2022 houdende vaststelling van verrichtingen die niet worden beschouwd als zijnde van dagelijks bestuur.
Bij afname nog steeds een vergelijking maken met andere leveranciers.
De opdrachtencentrale is een kwalitatief aankoopplatform met een breed diensten- en productenaanbod, interessant voor lokale besturen. De centrale faciliteert aanbestedingen en garandeert goede prijzen. Door prijsvergelijk tussen de verschillende centrales kunnen we als stad de meest voordelige en kwalitatief hoogstaande keuze maken.
de instap in de opdrachtencentrale vzw goed te keuren.
Een exemplaar van het toetredingsformulier wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
CREAT fungeert als aankoopcentrale en stelt dossiers open voor gemeenten die na instap gebruik kunnen maken van de overheidsopdracht. De deelname concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waar tegenover aandelen staan. Het aantal aandelen die dienen aangekocht te worden, is gebaseerd op het aantal inwoners. Er wordt gevraagd om één aandeel per 5.000 inwoners aan te kopen. De nominale kost voor dit aandeel is 1.000 EUR en moet voor 1/4 volstort worden. Voor stad Sint-Niklaas betekent dit een kost van 4.000 EUR. De toetreding geldt tot eind 2035. Na afloop worden de aandelen teruggestort. De klanten die toegetreden zijn worden altijd in de lastenboeken vermeld.
Facturatie gebeurt via CREAT, zij zorgen voor de doorfacturatie en maken ook de bestelbons op voor de toegewezen inschrijver.
De specifieke instap in één van de afgesloten raamovereenkomsten door CREAT, zal in functie van het af te nemen bedrag worden voorgelegd aan het daartoe bevoegde orgaan.
Europese richtlijn 2011/7/EU betreffende de nieuwe wettelijke betalingstermijnen voor lokale besturen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, gewijzigd bij wet van 16 februari 2017.
Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, in het bijzonder artikel 2, 6° en 7°, artikel 38, § 1, 1° c) en artikel 47 en de daarbij behorende koninklijke besluiten en alle latere aanvullingen geldig op datum van bekendmaking.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 21 juni 2019 houdende vaststelling van de definitie dagelijks bestuur.
Raadsbeslissingen voor stad en OCMW van 20 december 2022 houdende vaststelling van verrichtingen die niet worden beschouwd als zijnde van dagelijks bestuur.
De aankoopdienst CREAT bouwde de afgelopen jaren heel wat ervaring op met aankoopprocessen en de selectie van aannemers, dienstverleners en leveranciers. Deze expertise wordt ter beschikking gesteld van lokale overheden en andere organisaties die gebonden zijn aan de wetgeving op overheidsopdrachten. Het resultaat is een ruim aanbod aan producten en diensten waar klanten flexibel op kunnen afroepen (en een ruime lijst van referenties).
Het diensten- & productenaanbod binnen de CREAT aankoopcentrale is zeer breed. Het gaat om gebouwbeheer (beheer technische installaties, brandbestrijdingsmiddelen, noodverlichting, poetsmachines ...), gebouwinrichting (digitale borden, gereedschap, meubilair, koffieautomaten ...), kantoorondersteuning (post, multifunctionals, plotters ...), technische dienst (elektrisch materiaal, strooizout, gereedschap ...) en preventie (AED toestellen, persoonlijke beschermingsmiddelen...).
Instapkosten (totale volstorting van 4.000 EUR) te verrekenen op MJP002268 - AC000130 (participatie in Creat DV).
de instap in de CREAT aankoopcentrale goed te keuren.
de heer Karel Noppe als vertegenwoordiger aan te duiden voor de stad Sint-Niklaas in de algemene vergadering van CREAT.
Door het faillissement van Duinco nv werd op vraag van de aangestelde curator opdracht gegeven aan notaris De Kesel, 9100 Nieuwkerken, voor de kosteloze overdracht aan de stad van de percelen wegenis kadastraal gekend 8ste afdeling, sectie B, nummers 277B P0000 en 77G2 P0000. De belangrijkste bepalingen uit de ontwerpakte luiden als volgt:
1. kosteloze overdracht perceel 8/B/277B P0000:
- 1.643 m² groot;
- eigendom van Duinco nv;
- doel: opname in het openbaar domein van de stad, meer bepaald in de wegenis van de De Cleenestraat;
2. kosteloze overdracht perceel 8/B/77G2 P0000:
- 507 m² groot;
- eigendom van Duinco NV en Anverick nv;
- doel: opname in het openbaar domein van de stad, meer bepaald in de wegenis van de Boomezelstraat.
Na goedkeuring van deze overdrachten door de gemeenteraad, zal de curator de ontwerpakte voorleggen aan de rechtbank voor machtiging.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
akkoord te gaan met de kosteloze overname van de percelen, kadastraal bekend 8ste afdeling, sectie B, nummers 277B P0000 (1.643m² groot) en 77G2 P0000 (507 m² groot), met als doel de opname in de openbare wegenis van de stad.
Een exemplaar van de ontwerpakte wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen tot ondertekening van de authentieke akte aan de algemeen directeur en de burgemeester of een door hem aangeduid lid van het college van burgemeester en schepenen.
In de wegenis Industriepark-West bevindt zich een privaat perceel, kadastraal gekend 5de afdeling, sectie D, nummer 1847N, eigendom van Farys, dat gebruikt wordt als openbaar domein. Deze situatie is ontstaan doordat er in 1959 innames zijn gebeurd door Farys voor de aanleg van een toevoerleiding en het industriepark pas hierna ontwikkeld is. Hierbij is de opname van perceel 1847N in het openbaar domein over het hoofd gezien.
Naar aanleiding van het riodossier Industriepark-West, werd Farys gecontacteerd door Aquafin voor de vestiging van een erfdienstbaarheid op het perceel. Farys is echter bereid het perceel kosteloos over te dragen aan de stad.
De belangrijkste bepalingen van de ontwerpakte van kosteloze overdracht zijn de volgende:
- voorwerp strook grond gelegen in wegenis Industriepark-West, kadastraal gekend 5de afdeling, sectie D, nummer 1847D;
- oppervlakte: 69 m²;
- doel: de afstand geschiedt om reden van openbaar nut, namelijk met het oog op de inlijving in het openbaar domein van de stad, meer bepaald als bestemming openbare wegenis;
- erfdienstbaarheden:
1. Een eeuwigdurende erfdienstbaarheid van bestemming door de huisvader, meer bepaald een erfdienstbaarheid van onderbouw voor wat betreft de bestaande waterleiding die loopt over de hele lengte van het bij deze overgedragen goed in het voordeel van de aanpalende kadastrale percelen ten kadaster gekend Sint-Niklaas, 5de afdeling, sectie D, nummers 1848k en 1847m, eigendom van Farys. Deze erfdienstbaarheid van onderbouw heeft aldus als voorwerp de constructie van de waterleiding, zoals deze nu feitelijk bestaat, waardoor de accessoire opstalrechten verbonden aan deze erfdienstbaarheid zullen blijven toebehoren aan Farys.
2. Een erfdienstbaarheid voor de waterlozingskamer van Farys. De waterlozingskamer blijft eigendom door het accessoir recht van opstal van Farys.
3. Een erfdienstbaarheid van toegang, nodig voor het uitvoeren van toezicht, onderhoud, herstel en aanpassingen aan de ondergrondse leidingen en de kamer in het voordeel van Farys en haar eventuele rechtsopvolgers;
- bijzondere voorwaarden:
1. Farys kan nooit verplicht worden om zijn installaties te verplaatsen. Indien Farys akkoord zou gaan met het verplaatsen van zijn installaties, zal dit steeds op kosten van de aanvrager gebeuren.
2. De bovengrond van de verkochte grond mag enkel worden gebruikt voor de aanleg van wegenis, fietspad en voetpad. Het planten van bomen en diepwortelende struiken is verboden.
3. De algemene voorschriften bij werken in de nabijheid van de Farys-drinkwatertoevoerleiding dienen steeds te worden nageleefd.
4. De exacte ligging en diepte van de Farys-toevoerleiding dient gesondeerd worden. Farys moet ten minste één maand voor de werken verwittigd worden van de datum van de aanvang van de uitvoering van de werken ter hoogte van de Farys-leidingstrook.
5. De fundering moet trillingsarm worden uitgevoerd ter hoogte van de Farys-leiding.
6. Het is verboden met zware machines over de Farys-drinkwatertoevoerleiding te rijden, zonder vooraf de daarvoor nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Er dienen afdoende en degelijke rijplaten, in functie van de lokale omstandigheden geplaatst te worden, om beschadigingen aan de drinkwatertoevoerleiding te voorkomen. Tussen de drinkwatertoevoerleiding en de rijplaten moet er minstens een bestaande aanvulling van 50 cm aanwezig zijn. Het plaatsen van een brandstoftank en het bijvullen van machines met brandstof of olie ter hoogte van de Farys-drinkwatertoevoerleiding is verboden.
7. De strook moet steeds in goede staat van onderhoud gehouden worden.
8. Stad Sint-Niklaas draagt de volledige verantwoordelijkheid voor alle schade, rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakt aan de installaties/toevoerleiding van Farys.
9. Bij uitvoering van werken in de nabijheid van de Farys-toevoerleiding dient Farys te worden verwittigd zodat Farys een toezichter ter plaatse kan sturen.
Op de zitting van de raad van bestuur van Farys van 25 mei 2023 werd beslist om het ontwerp van akte kosteloze grondafstand en de vestiging van erfdienstbaarheden goed te keuren.
Decreet lokaal bestuur, artikel 40 en 41.
akkoord te gaan met de kosteloze overname van een perceel weg, gelegen Industriepark-West, 9100 Sint-Niklaas, kadastraal gekend 5de afdeling, sectie D, nummer 1847N, met een totale oppervlakte van 69 m², van Farys en de voorwaarden van de ontwerpakte vast te stellen.
Een exemplaar van de ontwerpakte wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen aan de algemeen directeur en de burgemeester, of een door hem aangeduid lid van het college van burgemeester en schepenen, om de akte namens stad Sint-Niklaas te ondertekenen.
Op 16 januari 2023 werd een voorwaardelijke omgevingsvergunning met nummer OMV_2022144360 verleend aan de heer en mevrouw Kerre Piet - Aper Wendy, Stenenmuurstraat 11, 9112 Sinaai, voor het verbouwen van een woning gelegen op voormeld adres. In de vergunning is opgenomen dat de strook grond voor de te realiseren rooilijn door de eigenaars kosteloos moet worden overgedragen aan de stad. De belangrijkste bepalingen van de ontwerpakte van kosteloze overdracht zijn de volgende: - voorwerp: een strook grond gelegen Stenenmuurstraat 11, 9112 Sinaai, kadastraal bekend 10de afdeling, sectie A, nummer 833K met als nieuw gereserveerde perceelsidentificatienummer N P0000; - oppervlakte over te dragen strook: 8,40 m²; - doel: de afstand geschiedt om reden van openbaar nut, namelijk met het oog op de realisatie van de rooilijn en de inlijving van de strook in het openbaar domein van de stad.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
akkoord te gaan met de kosteloze overdracht van een strook grond, gelegen Stenenmuurstraat 11, 9112 Sinaai, kadastraal bekend 10de afdeling, sectie A, nummer 833K, met als nieuw gereserveerde perceelsidentificatienummer N P0000, 8 m² groot, door de heer en mevrouw Kerre Piet - Aper Wendy aan de stad Sint-Niklaas met het oog op de realisatie van de rooilijn en de inlijving van de strook in het openbaar domein van de stad, en de voorwaarden van de ontwerpakte, waarvan een exemplaar als bijlage aan de notulen van deze zitting wordt gehecht, goed te keuren.
machtiging te verlenen tot ondertekening van de akte aan de algemeen directeur en de burgemeester of een door hem aangeduid lid van het college van burgemeester en schepenen.
De aanvraag betreft riolerings- en wegeniswerken die gekend worden onder de naam ‘Aansluiting Hoogkameren’. De werken omvatten volgende straten: Laarstraat (gedeeltelijk), Eigenlostraat, Houten Schoen, Damstraat, Hoogkamerstraat, Hoge Heerweg, Galgstraat en De Cauwerstraat (gedeeltelijk). Er worden volgende werken aangevraagd: het verbouwen of wijzigen van infrastructuur (verhardingen, nutsleidingen, riolering) en terreinaanlegwerken (ontbossen, rooien van bomen, wijzigen van reliëf en inrichten van terreinen).
De infrastructuurwerken omvatten:
- Laarstraat: de bestaande rijweg in asfalt en de goten in beton worden volledig opgebroken en hersteld conform bestaande toestand;
- Eigenlostraat: de bestaande rijweg in asfalt en de goten/kantstroken in beton worden volledig opgebroken en heraangelegd. Hierbij wordt het bestaande wegprofiel gewijzigd vanaf het kruispunt Laarstraat tot Eigenlostraat 22. Er worden nieuwe enkelrichtingsfietspaden in roodbruine asfalt vanaf kruispunt Laarstraat tot aan Eigenlostraat 22 voorzien. De wegenis wordt vernieuwd (aangepast wegprofiel met fietspaden) over een lengte van +/- 720 m waarbij de rijweg in asfalt voorzien wordt. Ter hoogte van Eigenlostraat huisnummer 47 tot 53 worden wegversmallingen voorzien voor het afremmen van het doorgaand verkeer. Deze wegversmallingen worden uitgevoerd in een uitgewassen cementbetonverharding. De bestaande opritten worden opgebroken en heraangelegd in betonstraatstenen;
- Galgstraat: de bestaande rijweg in asfalt en de goten/kantstroken in beton worden volledig opgebroken en heraangelegd. Hierbij wordt het bestaande wegprofiel gewijzigd vanaf het kruispunt Damstraat tot Eigenlostraat. De wegenis wordt vernieuwd over een lengte van circa 1.140 m waarbij de rijweg in asfalt voorzien wordt. Langs beide straatzijde wordt een strook in cementbetonverharding voorzien. De bestaande opritten worden opgebroken en heraangelegd in betonstraatstenen;
- Houten Schoen: de bestaande rijweg in asfalt en de goten/kantstroken in beton worden volledig opgebroken en heraangelegd. Hierbij wordt het bestaande wegprofiel gewijzigd vanaf het kruispunt Damstraat tot aan het kruispunt Eigenlostraat. De wegenis wordt vernieuwd over een lengte van circa 1.080 m waarbij de rijweg in asfalt voorzien wordt. Het bestaande betonnen fietspad en de zachte bermen worden volledig opgebroken en heringericht. Er worden nieuwe enkelrichtingsfietspaden in roodbruine asfalt vanaf kruispunt Damstraat tot aan het kruispunt Eigenlostraat voorzien. Ter hoogte van Houten Schoen 19-56 wordt er een bushalte voorzien met stationeren op de rijbaan. De bushalte wordt verhoogd uitgevoerd in betonstraatstenen. De aansluitingen met Industriepark-Noord, Rietvelde, De Meulenaertstraat en Hertjen worden volledig opnieuw ingericht. Alle aansluitingen behalve Industriepark-Noord worden voorzien van de nodige prefab verkeersdrempels. De bestaande opritten worden opgebroken en heraangelegd in betonstraatstenen;
- Hoge Heerweg: de bestaande rijweg in asfalt, de lijnvormige elementen in beton worden volledig opgebroken en heraangelegd. Hierbij wordt het bestaande wegprofiel gewijzigd vanaf het kruispunt Eigenlostraat tot aan het kruispunt Industriepark-Noord waarbij een aangepast wegprofiel wordt voorzien. Er worden een nieuw enkelrichtingsfietspad in grijze betonverharding en een fietssuggestiestrook in okergele coating vanaf kruispunt Eigenlostraat tot aan het kruispunt Industriepark-Noord voorzien. De wegenis wordt vernieuwd over een lengte van circa 840 m waarbij de rijweg in asfalt voorzien wordt. Ter hoogte van Eigenlostraat 20, 36, 51, 69 en 80 wordt er een asverschuiving voorzien. De aansluitingen met Industriepark-Noord (twee aansluitingen) en Oostjachtpark worden volledig heringericht. Het kruispunt Hoge Heerweg, Industriepark-Noord en Oostjachtpark wordt voorzien van prefab verkeersdrempels. De bestaande opritten worden opgebroken en heraangelegd in betonstraatstenen;
- Hoogkamerstraat: de bestaande rijweg in kasseiverharding, de lijnvormige elementen in beton en het voetpad in betonstraatstenen worden volledig opgebroken. De wegenis wordt vernieuwd over een lengte van circa 370 m waarbij de rijweg in asfalt voorzien wordt met aan beide straatzijde een fietssuggestiestrook in uitgewassen cementbeton. De nieuwe wegenis is smaller dan de huidige wegenis. De bestaande opritten worden opgebroken en heraangelegd in betonstraatstenen.
Voor de realisatie van de wegenis worden bepaalde delen onteigend. De rooilijn wijzigt beperkt.
Op de hoek van Eigenlostraat met Laarstraat wordt een deel onteigend om de hoek minder scherp te maken (inneming 15), een smalle strook aan weerzijden van Eigenlostraat vergroot het openbaar domein (innemingen 1-11 en 16-37). De beide hoeken met Galgstraat worden beperkt afgerond (inneming 14 en 13). Ter hoogte van huisnummers 88 en 90 wordt een strook van het openbaar domein overgedragen aan de eigenaars (overdracht 12-13).
Verder wordt de strook richting Hoogkamerstraat iets breder onteigend (innemingen 41, 67-1 en 67-2), aan de overkant blijft de strook zeer smal (innemingen 43-47 en 68-73).
Een smalle strook wordt onteigend ter hoogte van huisnummers 38 B tot en met 46 (innemingen 49-54), aan de overkant wordt een smalle strook op de hoek van Eigenlostraat-Oostjachtpark onteigend (inneming 48).
In Houten Schoen worden ter hoogte van nummers 19 en 56 iets bredere stroken onteigend (innemingen 55, 56 en 57) ten behoeve van het inrichten van een bushalte. Een zeer smalle strook wordt onteigend om de rooilijn recht te trekken ter hoogte van de huisnummers 28-30-32 a (innemingen 58, 59 en 60).
Op de bestaande ingebuisde waterloop Barbierbeek (geklasseerd, 2de categorie) worden twee nieuwe lozingspunten gecreëerd. De Barbierbeek ten zuiden van het projectgebied is geklasseerd (2de categorie). Aan deze waterloop worden werken uitgevoerd. De waterloop wordt beheerd door de provincie Oost-Vlaanderen.
De terreinaanlegwerken omvatten:
- ontbossen: voor de wegeniswerken en aanleg van een bushalte in Houten Schoen ter hoogte van huisnummer 19 moet een zone ontbost worden. Het boscompensatievoorstel is opgenomen in de omgevingsvergunningsaanvraag;
- rooien van bomen: voor de wegeniswerken moeten bomen gerooid worden, namelijk zeven hoogstammige inheemse bomen (Tilia) in de Eigenlostraat, drie hoogstammige inheemse bomen (Salix en Prunus) aan kruispunt Industriepark Noord - Hoge Heerweg ter hoogte van huisnummer 77, vijf hoogstammige inheemse bomen (Platanus en Fraxinus) in Houten Schoen ter hoogte van huisnummers 17-19. Verder worden nog zestien niet-vergunningsplichtige bomen gerooid aan het kruispunt Industriepark Noord - Hoge Heerweg ter hoogte van huisnummer 43, elf bomen in de Eigenlostraat ter hoogte van huisnummer 65-62, één boom in Houten Schoen ter hoogte van huisnummer 17-19;
- het reliëf van de bodem aanzienlijk wijzigen: in de Laarstraat wordt er een bufferbekken voorzien. Het diepste punt is 2,85 m onder het maaiveld. Het te ontgraven volume is 115 m³. Er worden in de projectzone verscheidene grachten en wadi’s gedempt en aangelegd. Het perceel Eigenlostraat 2de afdeling, sectie C, nummer 852 c zal gebruikt worden als terrein voor grondverbetering. Dit betreft een tijdelijke handeling.
In totaal worden over een lengte van ongeveer 5.460 m werken uitgevoerd. Alle wegen behoren of zullen in de toekomst behoren tot openbaar domein. Het kruispunt Eigenlostraat/Houten Schoen/Hoge Heerweg/Hoogkamerstraat is niet inbegrepen in deze aanvraag. De zogenaamde IIOA (exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit die vergunningsplichtig is) betreffen het uitvoeren van een bronbemaling met bijhorende lozing van afvalwater en het bijstellen van voorwaarden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 5 juni 2023 tot en met 4 juli 2023. Er werden acht digitale en één analoog bezwaarschrift ingediend, dat identiek is aan één van de digitale bezwaren.
De bezwaarschriften handelen over:
1. Het verwijderen van een haag op privéterrein;
2. Werken aan de toplaag en snelheid;
3. Effecten bronbemaling;
4. Aanleg Eigenlostraat, materialen aanleg;
5. Effecten bronbemaling;
6. Effecten bronbemaling;
7. Keuze type fietspad, keuze straatkant voor onteigening;
8. Effecten bronbemaling.
De bezwaren 1, 3, 5, 6 en 8 hebben geen betrekking op de zaak der wegen.
Bezwaar 2: de werken in de Laarstraat zijn gepland over een lengte van circa 40 m. Waarom wordt niet de hele lengte van Laarstraat voorzien van een nieuwe toplaag? De bezwaarindieners wijzen erop dat het verkeer er snel rijdt en geluidshinder veroorzaakt.
Bezwaar 4: door de heraanleg van Eigenlostraat en de asverschuiving richting de woning van de bezwaarindiener, zullen meer trillingen van de baan voelbaar zijn, wat een verstoring van het leefcomfort van de bezwaarindiener voor gevolg heeft. Hij vreest ook voor een exponentiële groei van doorgaand en/of sluip(vracht)verkeer. Ook vreest hij voor extra geluidsoverlast, wat niet onderzocht is met een geluidsstudie. Het verhoogd fietspad is te laag aan de zijde van de woningen en brengt geen extra veiligheid voor zwakke weggebruikers ter hoogte van de uitrit van de bedrijven. Waar beton wordt gebruikt zal dit leiden tot geluidsoverlast, hij vraagt om in de plaats asfalt te gebruiken. De bezwaarindiener heeft bezwaar tegen de geplande vluchtheuvels: er zijn er veel te veel kort op elkaar en dit zal leiden tot extra geluidsoverlast door afremmende en optrekkende voertuigen, tot problemen bij bijvoorbeeld sneeuwruimen en voor ambulances. Hij vraagt het rooilijnplan aan te passen opdat de last van de geplande heraanleg niet op de schouders van de bewoners terechtkomt en voegt de waardebepaling en het voorstel voor de afkoppeling toe aan zijn bezwaar.
Bezwaar 7: de bezwaarindiener vraagt of het klopt dat voor de onteigeningen aan de huisnummers 1 en 2 tot en met 22 van Eigenlostraat een vergoeding aan de eigenaars wordt betaald voor de onteigening die de facto al is gebeurd, daar er nu al werken zijn uitgevoerd. Hij heeft bezwaar tegen de wijze waarop het braakliggende terrein ter hoogte van de huisnummers 24 tot en met 36 slecht gedeeltelijk benut zou worden, maar dat er tegelijkertijd ter hoogte van nummer 5 industriegrond zou worden onteigend. De bezwaarindiener zegt dat de wegenaanleg met fietspaden aan beide zijden van de weg op een ander wijze kan worden uitgevoerd, door maximaal het braakliggende terrein te gebruiken en mogelijks een beperkt deel van de voortuinen van de huisnummers 28, 30 en 32. Hierdoor wordt vermeden dat schaarse industriegrond wordt onteigend. De momenteel vooropgestelde onteigening langs Eigenlostraat ter hoogte van nummer 5 voldoet volgens de bezwaarindiener dan ook niet aan de noodzakelijkheidsvereisten voor een onteigening. Hij vraagt zich ook af waarom in Eigenlostraat werd gekozen voor een fietspad aan weerszijden van de straat, omdat de noordelijke zijde van de straat woongebied met landelijk karakter is (een beperkt aantal vrijstaande huizen met opritten), en de zuidelijke zijde een industriegebied, met daarop meerdere logistieke verdeelcentra. Er zou minder onteigend moeten worden in geval van een dubbelrichtingsfietspad, maar vooral, gelet op de specifieke situatie van Eigenlostraat, lijkt het hier net veiliger voor fietsers om een dubbelrichtingsfietspad aan de noordzijde van de straat aan te leggen.
Evaluatie:
Bezwaar 2: de Laarstraat behoort voor een deel tot het grondgebied van Sint-Niklaas en voor een deel tot het grondgebied van Temse. Verkeersdrempels op locaties met zwaar verkeer worden maximaal vermeden (geluidsoverlast/schade weg). De bochtstralen worden zodanig ingericht dat snel inrijden bemoeilijkt wordt. Er werden dus maatregelen genomen om de snelheid te beperken.
Bezwaar 4: in Eigenlostraat zijn geen vluchtheuvels voorzien. Wel is er een wegversmalling voorzien ter hoogte van de huisnummers 53-47 met als doel voldoende veiligheidsmarge te realiseren voor de fietser ten opzichte van de erftoegangen. Om deze wegversmalling te accentueren is ervoor geopteerd met een andere materialisatie te werken. Geluidsoverlast bij betonverharding komt voornamelijk voor bij het overrijden van voegen en door het gebruik van de granulaten. Door het gebruik van fijne granulaten en de beperkte afstand van de verharding wordt de geluidsimpact te verwaarlozen geacht. Het fietspad wordt aangelegd volgens de richtlijnen van het vademecum fietsvoorzieningen, dit zowel qua materialisatie als maatvoering. Alle fietspaden worden maximaal verhoogd aangelegd en er is een veiligheidsmarge voorzien ten aanzien van de rijweg.
Bezwaar 7: of er al werken bezig waren aan de te onteigenen gronden ter hoogte van Eigenlostraat 1 en 2 tot en met 22 doet niet ter zake: deze gronden zijn/waren privé-eigendom die worden onteigend ten algemenen nutte en moeten worden vergoed conform de wetgeving. De inname van het bestaande privéterrein ter hoogte van de nummers 24 tot en met 36 is inderdaad beperkt, maar de inname van het terrein aan de overkant ter hoogte van nummer 5 is ook beperkt. Het ‘onteigenen van schaarse industriegrond’ kan hier niet als argument worden aangehaald, aangezien de strook die wordt onteigend aan de straatzijde ligt en de facto nauwelijks bruikbaar is als industriegrond: de strook kan niet worden gebruikt om er gebouwen of constructies te plaatsen en kan hooguit deel uitmaken van een voortuinstrook. De relatieve waarde van dergelijke industriegrond is dus beperkt. Tijdens het ontwerpproces is er een alternatieve inrichting met dubbelrichtingsfietspad onderzocht. Echter aangezien op trajectniveau aangesloten wordt op enkelrichtingsfietspaden, een dubbelrichtingsfietspad tot bijkomende oversteekbewegingen leidt (kruispunt Hoogkamerstraat en ter hoogte van nummer 76), potentiële conflicten ter hoogte van erftoegangen genereert en extra grondinnames noodzakelijk maakt, werd de voorkeur gegeven aan het scenario met enkelrichtingsfietspaden langsheen de Eigenlostraat. Gelet op het specifieke karakter van Eigenlostraat en meer bepaald de aanwezigheid van vrachtverkeer zijn flankerende maatregelen voorzien: attentieverhoging door middel van het voorzien van een fietsdetectielus in het fietspad gekoppeld aan een oplichtend verkeersbord (A51 + onderbord ‘Fietsers’) om vrachtwagenchauffeurs te wijzen op aankomende fietsers.
Er wordt niet ingestemd met de bezwaren.
Alle interne diensten verlenen een gunstig advies voor het rooilijnplan.
Advies omgevingsambtenaar (stedenbouw): het college van burgemeester en schepenen kan de vergunning pas verlenen of weigeren nadat de gemeenteraad een uitspraak heeft gedaan over de zaak van de wegen. De heraanleg van de wegen leidt tot een betere verkeersafwikkeling en meer veiligheid voor de zwakke weggebruiker. De bezwaren betreffen onderwerpen die in het uitgebreide voortraject zijn onderzocht. Het rooilijnplan voldoet aan de geldende normen. Om die redenen wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om het ontwerp van voorliggend rooilijnplan en aanleg en uitrusting van de wegenis vast te stellen.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met uitvoeringsbesluiten.
Besluit betreffende de omgevingsvergunning en uitvoeringsbesluiten.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
in toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet en artikel 12 § 2 van het decreet houdende de gemeentewegen akkoord te gaan met het rooilijnplan van Houten Schoen, Eigenlostraat, Hoge Heerweg, Hoogkamerstraat, Galgstraat en Laarstraat, 9100 Sint-Niklaas.
Een exemplaar van de ontwerpplannen wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
kennis te nemen van de ingediende bezwaren en zich de beargumenteerde weerlegging van de bezwaren eigen te maken.
Sinds 1 januari 2023 vraagt de bib geen leengelden meer voor dvd's en games. De beslissing om geen leengelden meer te vragen werd eerder reeds principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In het dienstreglement stonden nog enkele artikels die tekstueel niet meer overeenkomen sinds de afschaffing van de leengelden. Deze artikels zijn verwijderd of aangepast.
Volgend artikel werd verwijderd: artikel 21 verlengen van de uitleentermijn - Het leengeld van materialen wordt opnieuw aangerekend bij verlenging.
Volgend artikel werd aangepast (nummering van artikels): artikel 28 overschrijden van de uitleentermijn - Indien de lener geen gevolg geeft aan de in artikelen 26 en 27 vermelde oproepen neemt de dienst financiën van stad Sint-Niklaas het dossier over. Alle verdere communicatie verloopt dan via deze dienst. Alle gemaakte kosten om de materialen terug te vorderen vallen ten laste van de lener.
Aansluitend werd ook bijlage 2 'tarieven en uitleenvoorwaarden' aangepast. Het onderdeel leengeld werd uit de lijst gehaald.
Bij het nakijken van het dienstreglement is er ook een aanpassing gedaan in Bijlage 1: adressen en openingsuren.
De kennisgeving 'De filialen sluiten de eerste twee weken in juli' werd geschrapt. Deze sluitingsregeling is aangepast sinds 2022. De huidige zomerregeling omvat dat de filialen gedurende de zomervakantie gesloten zijn op donderdag en vrijdag. Deze informatie wordt tijdig verspreid via de reguliere mediakanalen van de bib (website, flyer, affiche en sociale media).
Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
het gewijzigde dienstreglement goed te keuren.
Een exemplaar van het reglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Het stedelijk basisonderwijs wil graag met ingang van 1 september 2023 het vernieuwde schoolreglement bekendmaken. De wijzigingen in het model schoolreglement voor het schooljaar 2023 - 2024 werden doorgevoerd naar aanleiding van nieuwe regelgeving en omwille van de noodzaak tot verduidelijking/verfijning. Door een wijziging in het onderwijsdecreet, heeft de Onderwijsvereniging Van Steden en Gemeenten vzw (OVSG) wijzigingen doorgevoerd in het model van het schoolreglement voor het basisonderwijs.
Voor het nieuwe schoolreglement wordt verwezen naar de wijzigingen die in kleur werden aangeduid.
Overzicht wijzigingen:
1. CLB: er is geen verplicht overleg/advies met het CLB meer nodig bij:
- zittenblijven;
- verlengd verblijf in het kleuteronderwijs;
- vervroegde instap in het lager onderwijs;
- verlengd verblijf in het lager onderwijs voor 14-jarigen.
Wijziging van artikelen 4 en 13.
2. Maximumfactuur: zie bijlage 'schoolkosten 2023-2024'
Eind maart 2023 heeft de indexcommissie het gezondheidsindexcijfer voor de maand maart 2023 bekendgemaakt. Dit cijfer bedraagt 154,34 punten (basisjaar 2004).
Geïndexeerd bedrag schooljaar 2023-2024:
- kleuter: 55 EUR;
- lager: 105 EUR.
De toepassing van de indexformule en de afronding naar het hogere geheel getal dat een veelvoud is van vijf, zorgt voor een stijging van de minder scherpe maximumfactuur met 40 EUR. Voor het schooljaar 2023-2024 bedraagt de minder scherpe maximumfactuur 520 EUR.
Wijziging van artikel 7.
3. Deconnectie
De school maakt afspraken over de communicatie tussen het schoolteam en de ouders en leerlingen en het gebruik van digitale middelen met als doel deze te kunnen inzetten om zowel het schoolteam als de leerlingen en ouders te ontlasten en niet te belasten. Deze zijn afgestemd op het afsprakenkader deconnectie in het arbeidsreglement.
Zie artikel 52, hoofdstuk 17.
4. Vlaamse toetsen
De leerlingen van het vierde leerjaar nemen deel aan de Vlaamse toetsen. Deze worden digitaal afgenomen in het derde trimester. De toetsen focussen op Nederlands en wiskunde. De globale beoordeling gaat over het gehele curriculum en is natuurlijk breder dan alleen Nederlands en wiskunde.
Wijziging : artikel 12.
5. Leersteun voor leerlingen met een GC-verslag, IAC-verslag
Het decreet leersteun treedt in werking vanaf 1 september 2023. De ondersteuning aan de leerling wordt voortaan geboden door het leersteuncentrum waarbij de school is aangesloten. In het schoolreglement moet opgenomen worden bij welk leersteuncentrum de school is aangesloten.
Wijziging: nieuw Hoofdstuk 16, artikel 52.
6. Het ‘gemotiveerd verslag’ wordt het GC-verslag (gemeenschappelijk curriculum) en ‘het verslag’ wordt het IAC-verslag (individueel aangepast curriculum)
Deze worden opgemaakt door het CLB, in overleg met de school, de leerling en de ouder. Het verslag en het gemotiveerd verslag, zoals het nu in de regelgeving gebruikt wordt, blijft bestaan en wordt gelijkgesteld aan het nieuwe IAC-verslag en een GC-verslag.
Wijzigingen:
- artikelen 31 en 33 in het schoolreglement;
- afsprakennota.
7. Bewakingscamera’s
Voorlopig niet van toepassing.
Wijziging artikel 35.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 27, 28, 33, 37, 54 en 172 quinquies.
de aanpassingen aan het schoolreglement en de bijlagen voor het stedelijk basisonderwijs met ingang van 1 september 2023 goed te keuren.
Een exemplaar van dit reglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
De FOD Binnenlandse Zaken voorziet middelen voor de uitvoering van de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen (SVPP). De plannen voor de periode 2014-2017 werden verlengd voor 2018-2019, 2020-2021 en 2022. Nu ligt de verlenging voor voor de periode 2023-2024.
De stad Sint-Niklaas ontvangt jaarlijks een bedrag van maximum 369.670,14 EUR, mits aan de voorwaarden wordt voldaan die in het plan zijn opgenomen, en tweemaal het bedrag van 22.498,25 EUR voor de werking van de gemeenschapswachten.
In het plan worden de strategische en operationele doelstellingen, de gewenste resultaten en indicatoren omschreven rond volgende thema's of fenomenen:
- sociale overlast;
- radicalisering en polarisering;
- druggerelateerde maatschappelijke overlast;
- verkeersveiligheid.
Het SVPP kan verlengd worden zonder of met wijzigingen. Voorgesteld wordt om het SVPP te verlengen zonder wijzigingen.
De stad dient het plan voor het jaar 2023-2024 in via een dossier dat bestaat uit:
- de beslissing van de gemeenteraad, met de notificatie dat het plan ongewijzigd verlengd wordt;
- het projectplan 2023-2024, via de verplichte template in Excel-versie.
Deze 'template' (de omzetting van het plan in pdf-versie naar Excel-versie, zonder wijzigingen) wordt als bijlage aan dit besluit gehecht.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Ministerieel besluit van 15 juli 2022 tot bepaling van de indienings-, opvolgings- en evaluatievoorwaarden en tot bepaling van de toekennings-, aanwendings- en controlevoorwaarden van de financiële toelage van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2023-2024.
met 34 stemmen voor (N-VA, Groen, Open Vld, Vlaams Belang, CD&V en Vooruit) en 1 onthouding (PVDA)
de verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan goed te keuren voor de periode 2023-2024.
Een exemplaar van het plan wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
De samenwerkingsovereenkomst verheldert de engagementen van de betrokken partijen en verbindt hen tot het ontwikkelen van een OverKophuis in Zwijndrecht en Lokeren.
Vagevuur vzw en het lokaal bestuur Zwijndrecht verbinden zich er toe:
- samen met het partnerschap, van het OverKophuis een bruisende stimulerende plek te maken voor jongeren tussen 12 en 25 jaar, met speciale aandacht voor jongeren in een kwetsbare situatie en organisaties die zich richten op deze doelgroep. De inhoudelijke basis hiervoor is het ondernemingsplan dat samen werd opgemaakt met de partners, dat deel uitmaakt van deze overeenkomst en er als bijlage wordt aan toegevoegd;
- vanuit hun organisatie het OverKophuis en lokaal partnerschap structureel verder uit te bouwen conform de Vlaamse regelgeving;
- actief deel te nemen aan de samen op te zetten regionale overlegstructuur met betrekking tot de uitbouw van het kwaliteitsmerk OverKop en kennisdeling;
- de gegevens te verstrekken die door het lokaal bestuur Sint-Niklaas worden opgevraagd in functie van dossieropmaak voor andere overheden, opmaak van omgevingsanalyses en dergelijke (met inachtneming van de privacywetgeving).
Het CAW verbindt zich tot het afstemmen van de verschillende OverKophuizen, het opzetten, verzorgen en inhoudelijk opvolgen van een regionaal overlegplatform en het stimuleren van expertise-uitwisseling binnen de regio Krachtgericht Waas en Dender.
Het lokaal bestuur Sint-Niklaas, Arktos en CAW verbinden er zich als kernpartners van het OverKopdossier toe de door de Vlaamse regering toebedeelde rol op te nemen.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning van 29 november 2013.
Besluit van de Vlaamse Regering van 9 december 2022 tot toekenning van een projectsubsidie aan de OverKopnetwerken voor de uitvoering van de opdrachten inzake psycho-educatie ter ondersteuning van het jeugdwerk binnen hun werkingsgebied.
De extra middelen voor Overkophuis werden zowel in ontvangsten als in uitgaven voorzien in de AMJP7.
De uitgaven werden voorzien op MJP002106 Overkophuis organiseren Samenwerkingsovereenkomsten.
Bij goedkeuring van deze overeenkomst, zal dit worden opgesplitst zodat er een raming is voor elke partner van de overeenkomst.
de samenwerkingsovereenkomst met het CAW Oost-Vlaanderen vzw, Arktos vzw, Vagevuur vzw en lokaal bestuur Zwijndrecht met betrekking tot de regionale uitbreiding van OverKop goed te keuren.
Een exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen aan de algemeen directeur en burgemeester, of een door de burgemeester aangeduid lid van het college van burgemeester en schepenen, tot ondertekening van de overeenkomst namens de stad.
Interpellatie van raadslid Tchantra Van De Walle.
Voorzitter Mia Mortier schorst de zitting gedurende tien minuten.
De voorzitter meldt dat raadslid Veerle De Beule de zitting heeft verlaten alsook de geboorte van Flor, het zoontje van raadslid Lore Baeten.
Zowel het vrij CLB als het CLB van het GO! kijken nog steeds aan tegen een grote groep OKAN-leerlingen bij wie de noden voor ondersteuning vaak op een andere en/of intensievere manier moeten beantwoord worden. Sedert het schooljaar 2016-2017 worden jaarlijks toelagen ter beschikking gesteld. Omdat de nood bij anderstalige nieuwkomers hoog blijft en de Vlaamse overheid geen extra ondersteuning voorziet, sloten we in 2020 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst af voor het schooljaar 2020-2021, die in 2021 werd verlengd voor het schooljaar 2021-2022 en in 2023 voor het schooljaar 2022-2023. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst opnieuw te verlengen voor het schooljaar 2023-2024. De stad kent hiermee een subsidie van in totaal 25.000 EUR toe aan beide CLB's samen zodat ze een deeltijdse beroepskracht kunnen aanstellen om tegemoet te komen aan de psychosociale noden bij OKAN-leerlingen in het basis- en secundair onderwijs.
De motivering blijft onveranderd: in de groep anderstalige nieuwkomers en vluchtelingen zijn er heel wat gezinnen met kinderen, jongeren (niet- begeleide minderjarigen) en jongvolwassenen. Het feit 'anderstalige nieuwkomer' te zijn heeft een grote impact op de ontwikkeling van de leerling (taalontwikkeling, sociale ontwikkeling in de nieuwe omgeving, het welbevinden van de leerling met onder meer verlies en rouw, trauma, posttraumatische stressstoornissen ...) en op zijn verdere onderwijsloopbaan. Deze leerlingen hebben meer tijd nodig om zich te integreren in onze schoolse en maatschappelijke context en lopen het risico op onderschatting van hun mogelijkheden. Dit maakt hen tot een zeer kwetsbare groep binnen het Vlaamse onderwijs, een groep die nood heeft aan extra ondersteuning om op een positieve manier verder te ontwikkelen doorheen hun onderwijsloopbaan en om op termijn ook te functioneren in onze samenleving.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 27 april 2018.
Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2020 waarbij de samenwerkingsovereenkomst met VCLB Waas- en Scheldeland en Go! CLB Prisma voor de aanpak van psychosociale noden bij anderstalige nieuwkomers in het onderwijs werd goedgekeurd.
Gemeenteraadsbeslissing van 27 augustus 2021 en van 26 augustus 2022 waarbij deze samenwerkingsovereenkomst telkens met een jaar werd verlengd.
Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2020 waarbij het Lokaal Armoedeplan - Iedereen Mee werd goedgekeurd.
Op MJP002093 acties ondernemen naar aanleiding van de in- en uitstroom van vluchtelingen van de opvangcentra in de stad is nog 61.530,80 EUR beschikbaar.
Bij goedkeuring kan de kredietverschuiving worden doorgevoerd.
de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met VCLB Waas- en Scheldeland, Ankerstraat 63, 9100 Sint-Niklaas, en met Go! CLB Prisma, Dokter Verdurmenstraat 2, 9100 Sint-Niklaas, goed te keuren om aldus tegemoet te komen aan de psychosociale noden bij OKAN-leerlingen in het basis- en secundair onderwijs.
Een exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
machtiging te verlenen aan de algemeen directeur en burgemeester, of een door de burgemeester aangeduid lid van het college van burgemeester en schepenen, tot ondertekening van de overeenkomst namens de stad.
Interpellaties 1 en 3 zullen samen behandeld worden.
Interpellatie van raadsleden Steve Vonck en Frans Wymeersch.
Interpellatie van raadslid Karel Noppe.
Beantwoord door schepen Peter Buysrogge.
Interpellatie van raadsleden Steve Vonck en Frans Wymeersch.
Vanuit diverse hoeken ontvangen wij bezorgdheden in verband met de nakende sluiting van de voorgenoemde populaire taverne. Vooral de motivatie van de provincie als eigenaar dat er geen plaats is voor twee horeca-zaken schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Een bestaande en bloeiende horecazaak sluiten omdat er aan overzijde een nieuwe zaak bijkomt lijkt ons dan ook van een heel geringe ambitie getuigen.
Wie heeft deze knoop op een provinciale hoge toren doorgehakt en waarop is deze beslissing gebaseerd?
Ook het feit dat er bijkomende Investeringen nodig zijn om de verdere werking van de Brokkelinck te garanderen en dat die te zwaar dreigen te wegen lijkt ons onvoldoende gemotiveerd.
Via deze weg stellen wij ons de vraag wat het standpunt van de stad is in deze en of de stad bereid is om stappen te ondernemen om deze populaire vertoefplaats van een stille dood te redden?
Zoja, welke zijn deze stappen?
Interpellaties 2 en 4 zullen samen behandeld worden.
Interpellatie van raadsleden Steve Vonck en Frans Wymeersch.
Interpellatie van raadsleden Koen De Smet, Kris Van der Coelden, Karel Noppe, Jos De Meyer, Gaspard Van Peteghem, Chris Wauman en Tunrayo Adeolu.
Beantwoord door burgemeester Lieven Dehandschutter en korpschef Jo De Geest.
Interpellatie van raadsleden Steve Vonck, Frans Wymeersch, Jos De Meyer en Koen De Smet.
In alle eerlijkheid, het voelt soms dat we als voormalige provincie-stad stad niet meer mee zijn met onze groei.
Naast het incident op de zomerkermis merken we dit ook op het vlak van sluikstorten, gedrag in het verkeer en meer algemeen in diverse samenlevingsproblemen.
Ook vanuit de avond-horeca merken wij dat het aantal met mensen met een hoog "zorgprofiel" zeer gestaag toeneemt, in die mate dat het bij momenten een uitdaging vormt om vol te houden.
Zonder te veralgemenen lijkt het alsof heel evidente zaken, die er bij velen ingesleten waren zoals: geen vuil wegsmijten, hoffelijk gedrag in het verkeer, respect voor politie en medemens meer en meer zoek beginnen te geraken.
Terwijl het net belangrijk om je als groter wordende groep nog meer aan regels te houden.
Deze afspraken, wetten en regels zijn er immers niet om iemand te pesten.
Ze zijn er om het samenleven veiliger, beter en aangenamer te maken.
Wanneer je alleen in een groot park met kasteel woont dan kan je ietwat volgens je eigen wetten leven.
Maar hoe groter de groep wordt hoe belangrijker de afspraken worden.
Het is aan ons om ons aan die afspraken te houden en het is aan de overheid om die middels sensibilisatie, preventie en indien nodig krachtig optreden aan te pakken.
Het kan een excuus zijn om de afspraken niet te kennen maar niet om ze niet te willen leren kennen.
Ook is het aan ons de bewoners van deze stad om te blijven buiten komen, je kan je stad niet doodverklaren vanachter je klavier terwijl je zelf niet buitenkomt.
Want de stad, dat zijn jullie, dat ben ik en dat zijn alle inwoners van onze stad.
Anderzijds is aan het bestuur om met een propere stad, een goede politie-werking en meer aangename evenementen dat aan te moedigen.
Dat we niet meer terug willen/kunnen naar het Jommekesdorp van de jaren vijftig lijkt ons gezien de diverse uitdagingen (oorlog, klimaat, groeiende mobiliteit en interdependentie...) duidelijk maar dan moeten we de uitdagingen die gepaard gaan met onze groei onder ogen zien en gezamenlijk aanpakken.
Hoe we dat gaan doen wordt de uitdaging die onze gezamenlijke toekomst bepaalt, laat ons er samen werk van maken!
Concreet stellen we de vraag wat de toekomstvisie is van het bestuur om deze malaise te keren?
Interpellaties 1 en 3 werden samen behandeld.
In een nog vrij recent verleden is er beslist dat De Ster werd overgedragen naar de provincie. Deze heeft al heel wat aanpassingen en andere maatregelen genomen en/of aangebracht. Het idee echter om nu Brasserie De Brokkelinck af te breken, gestaafd door zogezegde maar valse argumenten, is niet alleen onbegrijpelijk maar ook een slag in het gezicht van velen maar tevens een aanslag op de identiteit van het domein. Als vorige eigenaar, bezieler en vader van het domein, wil ik aandringen bij het college om hun invloed aan te wenden om deze intentie van de provincie in te trekken.
Interpellaties 2 en 4 werden samen behandeld.
De rellen tijdens het laatste kermisweekend brachten op een pijnlijke manier naar buiten, voor wie het nog niet wist, dat het ook in onze stad niet echt peis en vree is.
Het heeft geen zin en is totaal onterecht, dat feiten worden geminimaliseerd of goedgepraat.
De feiten, die maar een topje van een gevaarlijke ijsberg zijn, nopen tot een andere aanpak van diverse problemen.
De tijd van begrip en zachte aanpak is al lang voorbij. Trouwens, zachte heelmeesters ....
- Is men zich bewust van de problematiek?
- Is men zich bewust van de groeiende onvrede bij de bevolking?
- Is men zich bewust van de negatieve invloed van deze problemen op het sociale weefsel in onze stad?
- Welke maatregelen om deze problemen te detecteren en aan te pakken heeft men recent genomen?
- Heeft men de problemen wel al 'in kaart gebracht'?
- ...
Interpellatie 5 werd samen behandeld met regulier punt 11.
Als men de stad rondrijdt of wandelt, valt het op dat her en der de paden, voetpaden, bermen en plantsoenen, er troosteloos, onverzorgd of verwilderd bijliggen.
Als goed huisvader en als voorbeeld voor de individuele burger, is dit ongehoord . Aan de ene kant vanalles organiseren en de schijn wekken dat onze stad de moeite waard is om te ontdekken of te bezoeken, en aan de andere kant via het niet-onderhoud van het openbaar domein, blijk geven van verregaande slordigheid.
Enkele vragen:
- wat is de reden van het tekort schieten in het onderhoud van het openbaar domein?
- wat is het personeelsbestand van de daartoe bevoegde dienst?
- wat is de kostprijs van de ingeschakelde organisatie binnen de sociale economie?
- is er voldoende controle op het terrein?
- wat wordt gedaan om de toestand niet alleen te verbeteren maar om dit in de toekomst te verhinderen?
Interpellatie van raadslid Gaspard Van Peteghem.
Beantwoord door schepen Carl Hanssens.
Interpellatie van raadslid Gaspard Van Peteghem.
Bij de opmaak van het voorontwerp rioleringsdossier Zwaanaarde Sinaai werd voorzien en besproken dat er een veiligheidsboord zou voorzien worden tussen het fietspad en de waterloop,dit voor de veiligheid van de fietsers,het plaatsen van deze beveiliging is geschrapt bij de uitvoering.
Ik vraag dan ook dat de gemeenteraad het plaatsen van een beveilingsboord tussen fietspad en waterloop goed keurt Deze waterloop is 1.80 m diep en stevig aangelegd in houten beschoeiing wat gevaarlijk is indien er een fietser in beland.
Daarom vraag ik de goedkeuring voor het plaatsen van een beveiliging tussen fietspad en waterloop.
Interpellatie van raadslid Kris Van der Coelden.
Beantwoord door schepen Wout De Meester.
Interpellatie van raadsleden Kris Van der Coelden en Gaspard Van Peteghem.
Beantwoord door schepen Wout De Meester.
De heraanleg van de Cardijnlaan is bijna twee jaar na het begin van de werken nog steeds niet afgewerkt. Ik kan dan ook niet anders dan het college hierover opnieuw interpelleren.
1) Aanleg publiek groen. Het publieke groen oogt allesbehalve zoals het voorgesteld werd op de beelden die de mensen moesten warm maken voor het project. Bepaalde gedeelten (bv. de infiltratiestrook t.h.v. nrs 20-22, de stroken tussen de P. Segersstraat en de Broedersstraat,...) zijn nog steeds niet ingezaaid. Heel wat opritten zijn zo smal bemeten dat het groen geen kans maakt. De wadi's en het aangeplante groen maken een verwaarloosde indruk, met planten die tot meer dan één meter hoog groeien. Wanneer wordt dit ingezaaid/aangelegd? Valt het onderhoud nog ten laste van de aannemer? Of is dit reeds een taak voor de stadsdiensten?
2) Aanleg privaat groen. Een aantal bewoners tekenden in op het voorstel om hun voortuin te ontharden en opnieuw te laten aanleggen voor de aannemer van de werken. Deze mensen wachten nog steeds op de heraanleg! Dat is hallucinant! Recent kreeg iemand te horen dat de aannemer in september/oktober opnieuw zou werken, maar wie gelooft dat nog... Kunnen deze tuinen niet door de stedelijke groendienst worden aangelegd, vermits de aannemer in gebreke blijft? Desgevallend met betaling van de factuur door de aannemer.
3) Kapot beton. Op het kruispunt van de P. Segersstraat en de Cardijnlaan is het beton ernstig beschadigd/kapot gereden. Dit creëert een onveilige situatie met valgevaar voor tweewielers. Dit probleem kan best zo snel mogelijk worden opgelost.
4) Oplevering werken. Wat is de stand van zaken van de oplevering van de werken? Welke meerkosten werden door de aannemer gevorderd? Welke meerkosten werden reeds goedgekeurd? Heeft de stad reeds een zicht op de kostprijs van de werken? Hoe verhoudt dit zich tot de gunning? Ik hoor dat er een ingebrekestelling verstuurd is. Graag daarover meer info?
Interpellatie van raadslid Frans Wymeersch.
Beantwoord door schepenen Sofie Heyrman en Maxime Callaert.
Interpellatie van raadslid Frans Wymeersch.
Beantwoord door burgemeester Lieven Dehandschutter en schepen Maxime Callaert.
Interpellatie van raadslid Frans Wymeersch.
De jongste weken worden we overstelpt met berichten vanuit diverse wzc's over verschillende wantoestanden:
- Nederlandsonkundig personeel;
- organisatorische tekortkomingen bij opnames;
- onvoldoende personeel;
- slecht of niet onderhouden kamers;
- ...
Hierover had ik graag de voogdijschepen willen interpelleren.
Interpellatie van raadslid Julien Ghesquière.
Interpellatie van raadsleden Steve Vonck en Gaspard Van Peteghem.
Beantwoord door burgemeester Lieven Dehandschutter.
Interpellatie van raadsleden Frans Wymeersch en Julien Ghesquière.
Herhaalde malen kwamen we tussen in verband met sluikstorten op ons grondgebied. De vele vaststellingen en meldingen staan in schril contrast met de beperkte pakkans. Vele actoren zijn betrokken in dit dossier: MIWA, gas-ambtenaren, (milieu-)politie, ombudsdienst, onderwijs, schoon volk … Aan, qua resultaat niet meetbaar, sensibiliseren geen gebrek, maar, wie coördineert het flankerend beleid? Ter zitting zal ik, met cijfers en voorbeelden, uitgebreider de dringende noodzaak aan een kerntakendebat motiveren.
Interpellatie van raadslid Kristof Van Gansen.
Beantwoord door schepen Wout De Meester.
Interpellatie van raadslid Roland Pannecoucke.
Beantwoord door schepenen Wout De Meester en Bart De Bruyne.
Interpellatie van raadslid Kristof Van Gansen.
De start van de bouwwerkzaamheden op de slachthuissite zal gelet op de nog te doorlopen procedures, minstens enkele jaren op zich laten wachten.
Ondertussen zijn er vele ruimtelijke noden in het stadscentrum van Sint-Niklaas zoals onder andere parkzone voor inwoners, sportvelden, hondenloopweide, ruimte voor cultuur, jeugd ... Door deze functies tijdelijk een plaats te geven op de slachthuissite, kunnen vele inwoners geholpen worden. Bijvoorbeeld een scouts die baseball wil spelen, een school die een looppiste wil gebruiken voor de LO-lessen, fietsers die willen uitrusten na het beklimmen van de fietsbrug, een sportploeg die een veldje zoekt ...
Voorstel van motie: 'De gemeenteraad nodigt de eigenaar van de slachthuissite uit om samen na te denken met onder andere de buurt en stakeholders, over een mogelijk tijdelijk gebruik van (een deel van de gronden van) de slachthuissite.'
Interpellatie van raadslid Chris Wauman.
Beantwoord door schepen Carl Hanssens.
Interpellatie van raadsleden Jos De Meyer en Chris Wauman.
Graag had ik even van gedachten gewisseld over de laatste stand van zaken omtrent invoering basisbereikbaarheid en de impact hiervan op het aanbod openbaar vervoer in onze stad:
- is er al een concrete oplossing voor het vervoer op maat?
- we hebben vernomen dat er nog meer bushaltes worden geschrapt dan de oorspronkelijk aangekondigde 86 bushaltes;
- de gekende problemen blijven onbeantwoord: nieuwe stadslijn met beperkt aanbod en lagere frequentie t.o.v. huidige 4 stadslijnen, geen bediening Clementwijk en Don Boscowijk, ...;
- de vakbonden bij De Lijn blijven twee openstaande problemen aankaarten: rustlocatie in Wallenhof en geen bediening station Temse op Lijn 93 en 95 van Sint-Niklaas naar Antwerpen;
- de invoering van de aangekondigde elektrische bussen is blijkbaar uitgesteld. Hoe kan dit alsnog versneld ingevoerd worden?
Interpellatie van raadslid Chris Wauman.
Beantwoord door schepen Maxime Callaert.
Interpellatie van raadslid Chris Wauman.
Aan het begin van de zomer (2 juli 2023) vond er een druk bijgewoonde actie plaats van het Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas
(waaronder ACV Waasland-Noord en ABVV Waasland) in aanwezigheid van verschillende kinderbegeleiders.
Ze hadden duidelijke vragen:
- meer opvangplaatsen;
- minder kindjes per begeleid;
- volwaardige jobs voor kinderbegeleiders, een beter statuut ('De lokale plannen om via gemeenschapsdienst langdurige werklozen verplicht kortstondig in te zetten in de buitenschoolse opvang, is bijvoorbeeld allesbehalve een oplossing').
Een deel van het probleem ligt duidelijk bij het jarenlange tekortschieten van de Vlaamse Regering, maar andere zaken kunnen lokaal worden aangepakt. Plant het stadsbestuur bijkomende acties? Leuven neemt bijvoorbeeld 159 plaatsen van private speler in eigen handen en verlaagt maximum aantal kinderen per begeleider naar zes. Een voorbeeld dat Sint-Niklaas volgt?