Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

2023_OR_00050 - Samenwerkingsovereenkomst met VoedSaam vzw: verlenging: goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
do 21/12/2023 - 19:00 de gemeenteraadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Liberaal Sint-Niklaas); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Christine Meert, raadslid (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Luk Huys, raadslid (N-VA); Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Liberaal Sint-Niklaas); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Tamara De Boey, raadslid (Vlaams Belang); Steve Vonck, raadslid (Vooruit); Fatjona Hoxha; Johan Verhulst, algemeen directeur; Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur; Jo De Geest, Korpschef

Verontschuldigd

Chris Wauman, gemeenteraadslid (PVDA)

Secretaris

Johan Verhulst, algemeen directeur
2023_OR_00050 - Samenwerkingsovereenkomst met VoedSaam vzw: verlenging: goedkeuring 2023_OR_00050 - Samenwerkingsovereenkomst met VoedSaam vzw: verlenging: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

VoedSaam vzw is intussen zeven jaar actief in het Waasland als sociaal distributieplatform. De organisatie verzamelt voedseloverschotten om die te herverdelen naar sociale kruideniers of andere armoedeorganisaties, OCMW's en sociale restaurants. VoedSaam bereikt in het Waasland ruim 7.700 personen in armoede, waarvan circa 3.550 in Sint-Niklaas. De stijging van het aantal hulpvragen zette in tijdens de coronacrisis en werd in 2022 nog versterkt door het groeiend aantal (oorlogs)vluchtelingen uit Oekraïne en andere gebieden, de forse stijging van de energieprijzen en de stijging van de prijzen voor basisproducten.

Naast het bestrijden van armoede is er in de werking van VoedSaam ook een element van duurzaamheid, waarbij voedseloverschotten worden voorkomen en behouden worden voor menselijke consumptie. Door ritten te bundelen voor verschillende organisaties, werkt VoedSaam ecologisch en economisch duurzaam.

VoedSaam blijft zoeken naar structurele financiering en richt zich hierbij in de eerste plaats tot de Wase lokale besturen. Het argument hierbij is dat VoedSaam werkt voor lokale organisaties in het Waasland. Een bijkomend argument om een samenwerkingsovereenkomst met het lokaal bestuur Sint-Niklaas af te sluiten is de omzet die wordt gerealiseerd voor de Sint-Niklase organisaties en het vervoer dat geregeld wordt tussen de Voedselbank in Eke en de Sint-Niklase sociale kruideniers. Het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst en het voorzien van een werkingssubsidie is ingegeven door twee belangrijke argumenten: het hoge aandeel in de algemene exploitatiekost van VoedSaam vzw dat ten goede komt aan Sint-Niklase organisaties enerzijds, de organisatie van het transport van de provinciale voedselbank naar de sociale kruideniers van Vlos en De Springplank anderzijds. Niet minder belangrijk zijn de aspecten duurzaamheid, sociale tewerkstelling en maatschappelijke inclusie die een wezenlijk kenmerk zijn van VoedSaam.

Van de 163 ton FEAD(*)-producten die VoedSaam in 2022 verwerkte in zijn depot in Temse, was 104 ton (64 %) bestemd voor De Springplank en Vlos. Voor de andere gemeenten beperkt de behandeling van de FEAD-producten zich tot het ontvangen van de geleverde producten en zeer beperkte, tijdelijke opslag. Voor de stad Sint-Niklaas verzorgt VoedSaam eveneens het langdurige stockeren, plannen en uitleveren van de FEAD-producten voor De Springplank en Vlos. Dat brengt voor Sint-Niklaas een meerkost met zich mee voor onder andere de exploitatiekost van de camionette, de loonlast van logistiek medewerker en coördinator, en huur- en depotkosten. De stad vroeg aan VoedSaam haar dienstverlening voor Vlos en De Springplank vanaf 2022 uit te breiden, door de organisatie van de afhalingen bij de Voedselbank in Eke op zich te nemen. Aangezien VoedSaam niet zelf beschikt over een vrachtwagen met voldoende laadvermogen noch over een chauffeur met het vereiste rijbewijs om deze transporten uit te voeren, moet VoedSaam voor deze extra opdracht minstens twee keer per maand een externe vrachtwagen met laadklep en chauffeur inzetten voor het vervoer van de goederen van Voedselbank Oost-Vlaanderen in Eke, naar de sociale kruideniers De Springplank en Vlos. De kostprijs van die ritten wordt op jaarbasis geraamd op 10.800 EUR. VoedSaam zal verder de boekingen, regie en opvolging van deze transporten verzorgen.

VoedSaam biedt ook een werkvloer voor de dienst activering van de cluster welzijn, en stelt een doelgroep-medewerker (artikel 60) te werk in het magazijn en het transport. Verder werkt de organisatie samen met Refu Interim, waarbij nieuwkomers als vrijwilliger meedraaien in de werking. Deze samenwerking bevordert de sociale inclusie en is een verrijking voor zowel de vrijwilligers als voor de werking van VoedSaam. Momenteel nemen twee vrijwilligers elk één dag voor hun rekening en worden op afroep twee extra vrijwilligers ingezet.
In de samenwerkingsovereenkomst worden bovenstaande verbintenissen omschreven en wordt een subsidiebedrag per jaar vastgesteld van 35.600 EUR, voor de periode 2024-2025.

(*) Het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) steunt acties van de EU-landen die materiële hulp bieden aan de minstbedeelden. Het gaat onder meer om voedsel, kleding, schoeisel en persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals zeep en shampoo.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, artikelen 77 en 78.
Lokaal Armoedeplan, vastgesteld door de gemeenteraad op 27 november 2020.
Gemeenteraadsbeslissing van 23 december 2021 tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met VoedSaam vzw.
Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 25 november 2022 tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met VoedSaam vzw.

Adviezen

Duurzaamheid Gunstig advies

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

de samenwerkingsovereenkomst met VoedSaam vzw, Lamstraat 113, 9100 Sint-Niklaas, goed te keuren.
Een exemplaar van de samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.

Artikel 2

machtiging te verlenen aan het vast bureau om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens het OCMW Sint-Niklaas.