Terug
Gepubliceerd op 29/04/2024

2024_GR_00091 - Reglement op ambulante handel: goedkeuring

gemeenteraad
vr 26/04/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Andere.

Samenstelling

Aanwezig

Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Liberaal Sint-Niklaas); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Anita Dhollander, raadslid (CD&V); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams Belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Luk Huys, raadslid (N-VA); Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Liberaal Sint-Niklaas); Christine Meert, raadslid (N-VA); Chris Wauman, raadslid (PVDA); Steve Vonck, raadslid (Vooruit); Fatjona Hoxha; Johan Verhulst, algemeen directeur; Jo De Geest, korpschef

Verontschuldigd

Tamara De Boey, raadslid (Vlaams Belang); Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Secretaris

Johan Verhulst, algemeen directeur
2024_GR_00091 - Reglement op ambulante handel: goedkeuring 2024_GR_00091 - Reglement op ambulante handel: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het reglement op ambulante handel bestaat uit drie delen:
Afdeling 1 behandelt de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten van Sint-Niklaas:
- donderdagse markt op de Grote Markt;
- wekelijkse groente- en plantenmarkt op het Hendrik Heymanplein op zondagvoormiddag.
Afdeling 2 behandelt de organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein en op publiek domein buiten de openbare markten.
Afdeling 3 behandelt de ambulante handel op rondtrekkende wijze.
Afdeling 4 zijn korte algemene bepalingen rond ambulante handel.

Het vorige reglement dateert van april 2020. Vanaf 1 april 2024 wijzigde echter de wetgeving rond ambulante handel, waardoor wijzigingen aan het reglement zich opdrongen. Daarnaast is het ook tijd om één en ander uit de vorige versie aan te passen. Door het reglement de voorbije vier jaar in de praktijk toe te passen werd hier en daar duidelijk dat er kleine aanpassingen nodig waren.

De meest ingrijpende wijzigingen ten opzichte van het vorige reglement:

Voorwaarden voor het toewijzen van een standplaats:
Standhouders op de wekelijkse markten moeten in Vlaanderen niet langer beschikken over een 'machtiging ambulante handel', ook gekend als leurkaart. Iedere ondernemer met een vermelding in de Kruispuntbank van Ondernemingen, met een NACEBEL-code die past bij het aangeboden product kan een standplaats op de openbare markt innemen.

Abonnementen - losse standplaatsen:
De quota bij de vaste standplaatsen worden geactualiseerd naar het huidige aantal standplaatsen. Er wordt uiteraard nog ruimte voorzien voor uitbreiding van de donderdagse markt. Met het oog op de werken aan de Grote Markt, en de verhuis van de donderdagse markt naar het Hendrik Heymanplein worden er voorlopig nog steeds geen nieuwe standhouders toegelaten. Overdrachten kunnen natuurlijk wel nog steeds. Standhouders krijgen ook de kans om gedurende een korte periode, in een deel van hun kraam producten uit een andere categorie aan te bieden. Alle communicatie met standhouders zal vanaf nu ook gebeuren per e-mail. Enkel in gevallen van schorsingen, opschortingen of belangrijke beslissingen zal een brief per post worden bezorgd.

Schorsing en intrekking van een abonnement door het college van burgemeester en schepenen:
Bij een definitieve opheffing van het abonnement door de stad zal steeds een hoorzitting georganiseerd worden. De vooropzegtermijn wordt opgetrokken naar twaalf maanden wanneer een standhouder definitief het abonnement verliest. Bij een (tijdelijke) verhuis van de standplaats bedraagt deze termijn vijf maanden. De standhouder behoudt in dit geval wel zijn of haar abonnement.

Tijdelijk verplaatsen van een standplaats per abonnement tijdens occasionele activiteiten, festiviteiten, evenementen, manifestaties:
De regels en werkwijzen voor het bepalen van standplaatsen bij verplaatste markten worden toegelicht. Dit om bij verplaatste markten discussies te voorkomen.

Het reglement werd opgesteld in overleg tussen de diensten/teams evenementen en plechtigheden en economie. Er wordt tenslotte voorgesteld dit reglement uit het algemeen politiereglement te halen. Op deze manier kan op een snelle en flexibele manier wijzigingen aan het abonnement aangebracht worden.

Juridische grond

Decreet van 24 februari 2017 en besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Reglement betreffende de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein buiten de openbare markten op plaatsen die vooraf zijn bepaald, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 20 april 2020.

Adviezen

GAS Gunstig advies
Marktcommissie Gunstig advies
Economie (ECO) Gunstig advies

Besluit

met algemene stemmen (40)
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

het reglement op ambulante handel goed te keuren.
Een exemplaar van het reglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.