Terug
Gepubliceerd op 19/03/2024

2024_GR_00059 - Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV: wedkantoor Tierce Ladbroke nv: intrekking van beslissing van 24 november 2023 en nieuwe beslissing houdende weigering

gemeenteraad
vr 22/03/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
2024_GR_00059 - Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV: wedkantoor Tierce Ladbroke nv: intrekking van beslissing van 24 november 2023 en nieuwe beslissing houdende weigering 2024_GR_00059 - Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV: wedkantoor Tierce Ladbroke nv: intrekking van beslissing van 24 november 2023 en nieuwe beslissing houdende weigering

Motivering

Argumentatie

De beslissing van 24 november 2023 bevat een aantal motieven die hebben geleid tot de weigering van de vraag tot het afsluiten van een convenant. Uit een (juridische) analyse is gebleken dat er bijkomende argumenten voorhanden zijn waarmee ook rekening moet gehouden worden. De opheffing van de beslissing van 24 november 2023 dringt zich op. De gemeenteraad moet vervolgens opnieuw een beslissing nemen.

De vestiging en uitbating van vaste kansspelinrichtingen klasse IV, beter gekend als wedkantoren, is geregeld in de wet op de kansspelen van 7 mei 1999. Zij moeten beschikken over een vergunning F2 van de kansspelcommissie. Om deze vergunning te verkrijgen moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn, waaronder een advies van de burgemeester. In de wetswijziging van 7 mei 2019 is het afsluiten van een convenant als extra voorwaarde opgenomen. Deze convenant moet voorafgaandelijk gesloten worden tussen de gemeente waar het wedkantoor gevestigd is en de uitbater van het wedkantoor. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse IV en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.

Artikel 43 $ 5, punt 5 van de kansspelwet luidt: om een vergunning klasse F1 of F2 te kunnen verkrijgen, moet de aanvrager: (…) 5. ervoor zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan (…).

Uit deze bepaling volgt dat het uitgangspunt is dat geen kansspelinrichtingen klasse IV gevestigd kunnen worden in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Een dergelijk nabijheidsverbod houdt direct verband met de betrachting om jongeren of patiënten te behoeden voor de verleiding dat zij een van de bedoelde kansspelinrichtingen zouden willen opzoeken wegens hun nabijheid, bijvoorbeeld omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het maar een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. Het behoort tot de appreciatiebevoegdheid van de gemeente om in elk geval afzonderlijk en rekening houdend met de aan de aanvraag eigen zijnde gegevens, te beslissen of al dan niet een convenant wordt gesloten. Het komt tevens aan de gemeente toe om het begrip 'in de nabijheid van' in te vullen. Of er van 'nabijheid' sprake is, moet worden beoordeeld ten aanzien van de concrete lokale omstandigheden. De ‘nabijheid’ waarvan sprake, is uiteraard bij uitstek relatief. Een uitspraak erover zal dan ook steeds een onderzoek en een afweging van de concrete omstandigheden en gegevens vergen. Een en ander moet worden gereflecteerd in de formele motivering van de beslissing die op deze prohibitieve nabijheid steunt.

Elke van de hierna vermelde motieven volstaan op zich om de vraag, om een convenant te sluiten, niet in te willigen. De onderstaande motieven betreffen geen stijlformules, maar zijn op concrete omstandigheden gesteund. Indien bepaalde weigeringsgronden rechtsgeldig bevonden worden en andere niet, zou de beslissing sowieso dezelfde zijn geweest. Deze beslissing komt alleen het actief bestuur toe in het kader van de uitoefening van haar discretionaire bevoegdheden. 

De vraag tot het afsluiten van een convenant voor de uitbating van een kansspelinrichting IV aan Plezantstraat 4, 9100 Sint-Niklaas, wordt op basis van elk van volgende motieven geweigerd:
1. De voorziene kansspelinrichting is gesitueerd in een straat die zowel als veilige fietsroute als als zone 30 schoolomgeving wordt aangeduid op de schoolkaartroute Sint-Niklaas, Waasmunster, Stekene en Sint-Gillis-Waas, opgesteld door Vlaamse Overheid, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de provincie Oost-Vlaanderen en de betrokken Waaslandse gemeenten. Deze kaart geeft in concreto aan dat de straat waarin de voorziene kansspelinrichting wordt voorzien, wel degelijk een doorgangsroute is voor de schoolgaande jeugd uit Sint-Niklaas en de omliggende gemeenten.

2. De onderwijsinstelling Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, waarvan de hoofdingang is gelegen aan Spoorweglaan 14, 9100 Sint-Niklaas, op 450 meter wandelafstand van de voorziene kansspelinrichting en heeft een scholierenbevolking van 1.262 leerlingen, waarvan een 500-tal dagelijks per fiets naar school komen. Ook de leerlingen die uit de richting van de Grote Markt komen en die via de ingang van de school in de Spoorweglaan binnengaan passeren de voorziene kansspelinrichting.

3. De onderwijsinstelling Broederschool Humaniora, Nieuwstraat 75, 9100 Sint-Niklaas, is gelegen tussen de 350 (sporthal) en 600 meter (ingang) wandelafstand van de voorziene kansspelinrichting. De school heeft een scholierenbevolking van 386 leerlingen (1ste graad), 466 leerlingen (2de en 3de graad) en 436 leerlingen in het 7de specialisatiejaar. Leerlingen per fiets, die uit de richting van de Spoorweglaan of de Plezantstraat (voor de kruising met de Spoorweglaan) komen, passeren langs de voorziene kansspelinrichting.

4. De belangrijke vestigingsplaats ‘Podiumkunsten’ van de stedelijke academie ‘d’Academie’, is gelegen aan Hofstraat 13, 9100 Sint-Niklaas, op 300 meter wandelafstand gelegen van de voorziene kansspelinrichting. Er zijn 589 jongeren in de leeftijdscategorie twaalf tot zeventien jaar ingeschreven (cijfers op 31 december 2023).

5. De belangrijke vestigingsplaats ‘Beeldende kunsten’ van de stedelijke academie ‘d’Academie’, is gelegen aan Boonhemstraat 1, 9100 Sint-Niklaas, op 400 meter wandelafstand gelegen van de voorziene kansspelinrichting. Er zijn 331 jongeren in de leeftijdscategorie twaalf tot achttien jaar ingeschreven (cijfers op 31 december 2023).

6. De onderwijsinstelling Heilige Familie, Hofstraat 15, 9100 Sint-Niklaas, is gelegen op 350 meter wandelafstand van de voorziene kansspelinrichting. De school heeft een scholierenbevolking van 274 leerlingen (1ste graad), 388 leerlingen (2de en 3de graad). Leerlingen, die per fiets uit de richting van de Guido Gezellelaan en de Plezantstraat (voor de kruising met de Spoorweglaan) komen, passeren langs de voorziene kansspelinrichting. 

7. De onderwijsinstelling Sint-Jozef-Klein-Seminarie, Collegestraat 31, 9100 Sint-Niklaas, is gelegen op 400 meter wandelafstand van de voorziene kansspelinrichting. De school heeft een scholierenbevolking van 428 leerlingen (1ste graad), 657 leerlingen (2de en 3de graad). Leerlingen, die per fiets uit de richting van de Guido Gezellelaan en de Plezantstraat (voor de kruising met de Spoorweglaan) komen, passeren langs de voorziene kansspelinrichting. 

8. Tegenover de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting is de rijschool Lust gevestigd, Plezantstraat 39, 9100 Sint-Niklaas, waar jongeren komen om hun rijexamen voor te bereiden. De rijschool is geopend van maandag tot vrijdag van 15 uur tot 20 uur en op zaterdag van 10 uur tot 12 uur. Praktijklessen worden er elke dag gegeven tot 20 uur.

9. Ook tegenover de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting is de broodjeszaak Arm Delice, Plezantstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, waar leerlingen en studenten van de nabij gelegen scholen ’s ochtends en ’s middags hun broodjes komen kopen. Er is geen enkele broodjeswinkel dichter gelegen bij de onderwijsinstelling Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, zodat dit de zaak uitstek is waar jongeren dagelijks komen.

10. Ook de handelszaken Nana’s Candy shop, Plezantstraat 14, de nightshop, Plezantstraat 23, de dagwinkel Azhar & Asif, Plezantstraat 119, de nightshop Azhar & Asif, Plezantstraat 12, en de frituur Pita Star, Plezantstraat 39, 9100 Sint-Niklaas, zijn op een wandelafstand van een aantal tientallen meters van de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting gevestigd en vormen handelszaken die door vele jongeren bezocht worden. Er zijn geen soortgelijke handelszaken, die op een kortere afstand van onderwijsinstelling Onze-Lieve-Vrouw Presentatie gelegen zijn dan deze handelszaken, hetgeen de aanwezigheid van vele jongeren verklaart.

11. Schuin tegenover de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting is de handelszaak Game Mania, Plezantstraat 141, 9100 Sint-Niklaas, gevestigd, hetgeen een winkel bij uitstek is die een jong publiek aantrekt. Het is de belangrijkste handelszaak voor games in Sint-Niklaas en is een verzamelplaats voor de jongeren uit de ruime omgeving.

12. Het psychiatrisch Centrum Sint-Hieronymus, Dalstraat 84, 9100 Sint-Niklaas, ligt op 400 meter wandelafstand van de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting en biedt medische hulp aan 220 patiënten. 34 % van de patiënten zitten in schuldbemiddeling en zijn uitermate gevoelig voor frivole verlokkingen. Het ziekenhuis heeft daarenboven een specifiek zorgprogramma ‘persoonlijkheids- en verslavingstoornissen’.

13. Raakzaam vzw heeft op het Onze -Lieve-Vrouwplein 31, 9100 Sint-Niklaas, een centrum voor dagactiviteiten. Hun doelgroep zijn mensen met een mentale beperking, waaronder ook jongeren. Er zijn op deze locatie vier groepen ondergebracht waaronder een houtatelier, een bak & crea-atelier en twee leefgroepen waar enerzijds gestructureerde dagbesteding centraal staat en anderzijds meer sensopathische dagbesteding. 

14. De Onze-Lieve-Vrouw kerk is gevestigd op enkele tientallen meters van de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting. In deze kerk vinden op regelmatige tijdstippen activiteiten plaats die zich richten tot jongeren. Bij wijze van voorbeeld kan verwezen worden naar (jaarlijks terugkerende activiteiten) de processie van 2 april 2023 en het feest van de vormelingen op 18 februari 2023, waarop vele jongeren aanwezig zijn.

15. Voor elke hierboven vermeld motief geldt daarenboven bijkomend dat exact voor de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting de bushalte Onze-Lieve-Vrouw van de Lijn gesitueerd is. Deze buslijn en halte wordt door jongeren die schoollopen, naar de academie gaan en de hierboven vermelde handelszaken bezoeken, gebruikt. Hetzelfde geldt voor de personen, die de zorginstellingen in de onmiddellijke omgeving dienen te bereiken. De bus stopt er om de dertig minuten. Deze bijzondere omstandigheid maakt ook een verzwarende afzonderlijke en opzichzelfstaande grond uit om geen convenant af te sluiten voor de voorgestelde vestigingsplaats van de kansspelinrichting.

Alle hierboven vermelde motieven, elk afzonderlijk en gezamenlijk beschouwd, houden direct verband met de noodzaak jongeren en patiënten, in het bijzonder deze, die reeds in behandeling zijn voor een gokverslaving, te behoeden voor de verleiding dat zij een kansspelinrichting opzoeken wegens haar nabijheid - met andere woorden, omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het maar een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De hierboven concrete beoordeling van de vernoemde nabijheid betreft aldus ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting, en van de inspanning om er te geraken. De aantrekkingskracht van de kansspelinrichting is te groot, wegens de concrete aangevraagde locatie, en maakt het onmogelijk de sociale en maatschappelijke bescherming van de betrokken jongeren en patiënten te garanderen.

Juridische grond

Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, en verdere besluiten en wetgeving inzake.
In het bijzonder de Wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, en tot invoeging van artikel 37/1 in de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij.
Decreet lokaal bestuur, artikel 40 en 41.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

de beslissing van de gemeenteraad van 24 november 2023, waarbij werd geweigerd een convenant te sluiten met Tierce Ladbroke nv met het oog op de uitbating van een kansspelinrichting IV aan Plezantstraat 4, 9100 Sint-Niklaas, op te heffen.

Artikel 2

geen convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV af te sluiten met wedkantoor Tierce Ladbroke nv, Waversesteenweg 1100 bus 3, 1160 Oudergem, en als ondernemingsnummer 0422.876.943 voor het agentschap nummer 105, Plezantstraat 4, 9100 Sint-Niklaas.