do 13/06/2024 - 20:00 gemeenteraadszaal
Subsidies kunnen enkel worden toegekend in uitvoering van een subsidiereglement, een subsidieovereenkomst of een aparte nominatieve subsidielijst die door de gemeenteraad wordt goedgekeurd. Hierbij wordt de lijst met nominatieve subsidies voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst met aanpassingen aan de nominatieve subsidies goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld. Aangezien het stadsbestuur de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt, moet de gemeenteraad de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het aandeel van het OCMW ook nog goedkeuren, vooraleer de integrale aanpassing van de meerjarenplanning kan worden vastgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten voor het boekjaar 2025 goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van de stad in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten 2025 vast te stellen.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geïntegreerde aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.
Woonpunt Waas is de woonmaatschappij bevoegd voor Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht. De maatschappij kreeg vorm door volgende trajecten:
- partiële splitsing Woonanker Waas voor wat betreft het gedeelte gelegen in Sint-Gillis-Waas en Stekene;
- partiële splitsing Waasse Landmaatschappij voor wat betreft het gedeelte gelegen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Stekene;
- partiële splitsing Woonpunt Schelde Rupel voor wat betreft het gedeelte gelegen in Zwijndrecht;
- overname contracten private verhuringen van het Sociaal Verhuurkantoor voor wat betreft de woningen in het werkingsgebied van Waasland Oost.
Stad Sint-Niklaas was aandeelhouder van Woonanker Waas cvba, Waasse Landmaatschappij cvba en hierdoor tevens van de nieuwe woonmaatschappij Woonpunt Waas.
De Vlaamse codex wonen bepaalt in artikel 4.39/2: 'Alleen het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen, kunnen aandelen houden van een woonmaatschappij.'
Aangezien Sint-Niklaas niet tot het werkingsgebied van Woonpunt Waas behoort, wordt de gemeenteraad gevraagd om de uittreding uit Woonpunt Waas goed te keuren.
Op datum van 22 oktober 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen na afronding van de procedure beschreven in de artikelen 5.82. - 5.90. Vlaamse codex wonen, het sociaal beheersrecht toe te passen op de woning gelegen Plezantstraat 369, 9100 Sint-Niklaas.
Alle noodzakelijke renovatiewerken in de woning werden uitgevoerd waardoor het pand dienstig is voor sociale huur en kan ingehuurd worden door WoonST.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en de normale beheerskosten (zie artikel 5.85 §1 en §2 Vlaamse Codex Wonen) waardoor de totale investeringskost van het sociaal beheersrecht in deze woning kan vastgelegd worden.
Aan de gemeenteraad wordt eveneens gevraagd de inhuring door WoonST goed te keuren.
De voorrangsregels voor de inschrijvingen in de vakantieopvang worden aangepast om er voor te zorgen dat de jongste kinderen voldoende toegang blijven hebben tot het aanbod aangezien de vraag dit aanbod overstijgt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het huishoudelijk reglement buitenschoolse groepsopvang goed te keuren.
Het is wenselijk om voor de start van het nieuwe schooljaar 2024-2025 de bestaande mondelinge en schriftelijke afspraken met scholen te actualiseren en formaliseren. Voorgesteld wordt de verouderde huurcontracten te vervangen en daardoor te evolueren naar een samenwerkingsovereenkomst waarbij de stad als dienst buitenschoolse groepsopvang op de school
als volwaardige partner participeert voor het aanbieden van buitenschoolse opvang.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het model van samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met lokaal bestuur Dendermonde en de partners CAW Oost-Vlaanderen en Arktos, met als doel in Dendermonde een OverKophuis op te starten.
Op 25 maart 2022 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed die leidde tot de opstart van het OverKop-huis in de Monseigneur Stillemansstraat. OverKop Sint-Niklaas is een partnerschap tussen het lokaal bestuur, Arktos en CAW. Het OverKop-huis wordt erkend en gesubsidieerd door het Vlaams agentschap opgroeien.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Stad Sint-Niklaas ontving in 2023 éénmalig een Vlaamse subsidie van 105.000 EUR voor de uitbouw van OverKop in de regio Krachtgericht Waas en Dender en voor de ontwikkeling van een groeipad in het kader van psycho-educatie. Concreet werd in Zwijndrecht en in Lokeren een volwaardig OverKophuis uitgebouwd. Hiertoe werd een samenwerkingsovereenkomst tussen de kernpartners (Sint-Niklaas, Arktos en CAW), het lokaal bestuur van Zwijndrecht en vzw Vagevuur (Lokeren) afgesloten.
Aangezien het Vlaams agentschap opgroeien heeft beslist deze subsidie te verlengen, wordt aan de gemeenteraad gevraagd de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd advies uit te brengen over de jaarrekening 2023 van de welzijnsvereniging Zorgpunt Waasland.
Hoewel de jaarrekening geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de jaarrekening 2023 vast te stellen.
Subsidies kunnen enkel worden toegekend in uitvoering van een subsidiereglement, een subsidieovereenkomst of een aparte nominatieve subsidielijst die door de raad wordt goedgekeurd.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de lijst met aanpassingen aan de nominatieve subsidies goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.
Als voorbereiding op de toetreding van OCMW Sint-Gillis-Waas tot Zorgpunt Waasland werd een analyse gemaakt van de financiële implicaties hiervan. Daaruit blijkt dat deze toetreding geen meerkosten met zich mee zal brengen voor de stichtende vennoten.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd hiervan kennis te nemen.
De raad van bestuur van Zorgpunt Waasland vraagt voorafgaandelijke instemming om de toetreding van OCMW Sint-Gillis-Waas goed te keuren. De huidige statuten dienen gewijzigd ingevolge de toetreding van OCMW Sint-Gillis-Waas en ingevolge de fusie tussen de deelgenoten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de toetreding van Sint-Gillis-Waas goed te keuren, alsook het mandaat daartoe van onze vertegenwoordigers in de algemene vergadering te bepalen.