Terug commissie schepen Wout De Meester

di 12/03/2024 - 20:00 gemeenteraadszaal

gemeenteraad

OPENBARE ZITTING

Omgeving

Plannen en ontwikkelen
  • In zitting van 23 juni 2023 ging de gemeenteraad principieel akkoord met de instap in het Vastgoedinformatieplatform (VIP) en keurde ze eveneens de verwerkingsovereenkomst goed.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met het nieuwe definitief gemeenteraadsbesluit dat, voor de rechtsgrond ervan, uitdrukkelijk naar het vip-decreet verwijst, dat sinds 22 december 2023 in voege is, en om de toetredingsovereenkomst die vanaf nu de vorige verwerkingsovereenkomst vervangt, te ondertekenen.

  • De Vlaamse regering keurde op 4 juni 2021 het Lokaal Klimaat- en Energiepact (LEKP) 1.0 goed. Met dit pact wil Vlaanderen samenwerken met lokale besturen om de klimaatdoelstellingen 2030 waar te maken. Hierbij wordt een sterke financiële ondersteuning voor de gemeenten voorzien. De belangrijkste voorwaarden zijn onder meer dat het lokaal bestuur zich engageert in het Europese Burgemeestersconvenant 2030 en dat via het eigen klimaatbeleid een bijdrage wordt geleverd aan de uitwerking van vier werven van het Lokaal Klimaat- en Energiepact. Daarnaast werd in juli 2022 een tweede Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 2.0) gepubliceerd, hetgeen de stad ondertekende. Dit pact stelt een bijkomende verscherping voor zes doelstellingen voorop, rekening houdend met de vier werven.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de rapportering voor de jaren 2022-2023 in het kader van LEKP 1.0 en LEKP 2.0.

  • Voor de oprichting van een lokale energiegemeenschap engageerden tien partijen zich (scholen, non-profitorganisaties en bedrijven) door middel van een intentieovereenkomst, om hun schouders te zetten onder het pilootproject als toetredend (delend) lid. Om lokaal geproduceerde groene energie te kunnen delen met 'many-to-many', verschillende partijen uit verschillende sectoren, moet er een vehikel worden opgericht; met name een rechtspersoon in de vorm van een private vzw. Drie partijen werden bereid gevonden op te treden als stichtend lid van deze private vzw. De stad zelf zal enkel deel uit maken van de algemene vergadering.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de deelname van de stad aan de algemene vergadering goed te keuren, een afgevaardigde van de stad in de algemene vergadering en diens plaatsvervanger aan te duiden, alsook de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Sint-Niklaas en de stichtende leden goed te keuren.

Vergunnen
  • In 2014 werd een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de bouw van vijf meergezinswoningen (134 appartementen), achttien ééngezinswoningen, aanleggen van wegenis en park. In zitting van 28 maart 2014 is de gemeenteraad overgegaan tot de vaststelling van het tracé, de wijze van aanleg en uitrusting van de ontworpen wegenis en groenzone.
    De verleende vergunning was een gefaseerde vergunning, het project is grotendeels gerealiseerd. De vergunning is van rechtswege deels vervallen voor de laatste fase (aanleg wegenis, oprichting meergezinswoning, bouw van enkele ééngezinswoningen). Op 29 september 2023 werd een aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een meergezinswoning (24 woongelegenheden) en uitvoeren van een bronbemaling en bijstellen voorwaarden (IIOA). In deze aanvraag is ook de wijziging van de aanleg van het openbaar domein inclusief wijziging van het rooilijnplan opgenomen. Aansluitend op de groenzone werd immers de bouw van twee woningen voorzien. De aanvrager wenst deze niet meer uit te voeren en stelt voor om deze ruimte toe te voegen aan het openbaar domein.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorgestelde rooilijnplan en de aanleg van de wegenis aan Filteintstraat.