Terug
Gepubliceerd op 24/06/2024

2024_OR_00015 - Rechtspositieregeling en arbeidsreglement: diverse aanpassingen: goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
vr 21/06/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Rechtspositieregeling (RPR).

Samenstelling

Aanwezig

Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Liberaal Sint-Niklaas); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Christine Meert, raadslid (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Luk Huys, raadslid (N-VA); Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Liberaal Sint-Niklaas); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Chris Wauman, gemeenteraadslid (PVDA); Steve Vonck, raadslid (Vooruit); Fatjona Hoxha; Johan Verhulst, algemeen directeur; Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur; Danny Piessens, korpschef wd.

Verontschuldigd

Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Tamara De Boey, raadslid (Vlaams Belang)

Secretaris

Johan Verhulst, algemeen directeur
2024_OR_00015 - Rechtspositieregeling en arbeidsreglement: diverse aanpassingen: goedkeuring 2024_OR_00015 - Rechtspositieregeling en arbeidsreglement: diverse aanpassingen: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De voorgestelde wijzigingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement hebben betrekking op;
- opvolging, feedback en evaluatie:
Er wordt voorgesteld om de duur van het evaluatietraject bij disfunctioneren vast te stellen op zes maanden met beroepsmogelijkheid. Momenteel bestaat het traject uit twee periodes van zes maanden met telkens een beroepsmogelijkheid. De praktijk leert dat dit traject te lang is, zowel voor de collega's, het betrokken personeelslid als de evaluatoren. 

- aanpassingen in uitvoering van het ontslagdecreet en ontslagbesluit:
De aanleiding tot de definitieve ambtsbeëindiging wordt aangepast aan de nieuwe regelgeving. Het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd (nu 65 jaar, in 2030 67 jaar) betekent niet meer automatisch het einde van de tewerkstelling voor statutaire medewerkers. Ofwel vraagt de medewerker zijn/haar pensioen aan ofwel zegt de werkgever op. Opzegging door de werkgever moet gebeuren met in acht name van een opzeggingstermijn en zal gemotiveerd moeten worden. Het louter bereiken van de pensioenleeftijd is als enige motivatie niet voldoende.

Verder worden de nodige verwijzingen naar de arbeidsovereenkomstenwet en het decreet lokaal bestuur opgenomen:
- deeltijds prestaties wegens medische ongeschiktheid:
Vandaag kunnen enkel statutairen die nog ziektedagen hebben, deeltijds hervatten na ziekte. Statutairen wiens ziektekrediet is opgebruikt en in disponibiliteit staan, kunnen dit niet. Het nieuwe rechtspositiebesluit maakt het mogelijk om toch deeltijds te hervatten voor wie geen ziektedagen meer heeft. Men krijgt hiervoor een vergoeding die 37,50 % bedraagt van het salaris dat verschuldigd zou zijn voor de prestaties die niet worden geleverd (50 %).
Er wordt voorgesteld om deze regeling in te schrijven in de rechtspositieregeling. Dit past in het gevoerde re-integratiebeleid voor langdurig zieken. De bedoeling is wel om het systeem te beperken in de tijd;

- verlof nieuwe contractuelen:
Er wordt voorgesteld om de contractuele personeelsleden (vanaf 1 januari 2025) verlof toe te kennen op basis van het lopende jaar (net zoals de statutairen). Hierdoor hebben nieuwe contractuele medewerkers ook onmiddellijk verlof. Dit betekent ook geen uitbetaling meer van de resterende en toekomstige vakantiedagen bij uitdiensttreding, een vereenvoudiging met grote impact voor de opvolging van vakantierechten (geen uitbetalingen bij vermindering van prestaties, bij ziekte op het einde van het jaar ...), eenvoudige verloftoekenning bij indiensttreding (niet afhankelijk van attesten vorige werkgever of vakantiekas) ... Voor de bestaande contractuele medewerkers zal een overgangsregeling worden uitgewerkt waarbij gedurende vier jaar, telkens vijf dagen bijkomend (opgebouwd) verlof kan worden opgenomen;

- betaling nieuwe statutairen:
Er wordt voorgesteld om het loon van nieuwe statutairen (in dienst vanaf 1 januari 2025) te betalen na prestatie, in plaats van vooraf. Dit is ook zo voor de contractuelen. Hierdoor hebben we minder correcties op het loon (ingevolge ziekte, afwezigheden ...), moet er bij disponibiliteit niet meer teruggevorderd worden en is er nog een loonuitbetaling op het einde van de tewerkstelling. Dit heeft geen meerkost;

- berekeningswijze ecocheques en cadeaubon
Het aantal ecocheques waar men recht op heeft worden nu berekend op basis van prestaties van het jaar voordien. Er wordt voorgesteld om in de toekomst de berekening te maken aan de hand van de berekening van de maaltijdcheques. Het recht op ecocheques zal in verhouding staan tot het recht op maaltijdcheques met de nodige correcties (gelijkstelling voor vakantie, feestdagen, deels ziekte, zwangerschapsrust ...). Dit maakt de berekening een stuk eenvoudiger. Voor de medewerkers is er weinig verschil.

Het bedrag van de jaarlijkse cadeaubon op 6 december wordt eveneens berekend op basis van prestaties (minimum 200 uur) in een referteperiode die loopt van 1 oktober van het vorige jaar tot 30 september van het lopende jaar. Er wordt voorgesteld om in de toekomst de cadeaubon toe te kennen aan iedereen die op 1 december van het lopende jaar in dienst is. Hierdoor krijgen ook collega's die in september of later in het lopende jaar in dienst zijn gekomen een bon op 6 december. Budgettair is de impact klein of eerder gunstig (geen bon meer voor wie uit dienst is op 1 december). Voor het seizoenspersoneel en medewerkers met losse prestaties voorzien we een uitzondering. Zij blijven de bon krijgen op basis van hun prestaties.

- aanpassing toepassingsgebied en technische aanpassingen:
Het toepassingsgebied wordt geactualiseerd en er worden een aantal technische aanpassingen gedaan.
De voorgestelde aanpassingen werden onderhandeld met de vakorganisaties en resulteerden in een protocol van akkoord met een aantal opmerkingen.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, artikelen 77 en 78.
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
Besluit van de Vlaamse Regering van 12 januari 2024 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2022 over een nieuwe functieclassificatie bij lokale besturen en over aangepaste salarisschalen ter uitvoering van het Zesde Vlaams Intersectoraal akkoord van 30 maart 2021 voor de social/non-profitsectoren en het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

Besluit

met 37 stemmen voor (N-VA, Groen, Liberaal Sint-Niklaas, Vlaams Belang, CD&V, Vooruit), 1 onthouding (PVDA)
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

de voorgestelde wijzigingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement goed te keuren.
Een exemplaar van de regeling en het reglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.