ma 17/06/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
De lokale politie van Sint-Niklaas en Lokeren verzekeren principieel de volledige basispolitiezorg op het grondgebied van hun eigen omschrijving. Als gevolg van een plotse terugval van het aantal beschikbare officieren van bestuurlijke politie binnen de lokale politie Lokeren, is een bovenlokaal samenwerkingsakkoord tussen beide politiezones opportuun. Het is daarenboven een aanzet naar een verdere intensifiëring van de samenwerking tussen beide zones en dit binnen zowel operationele als niet-operationele domeinen. Beide zones beogen hiermee een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening alsook een verhoging van de rentabiliteit. De overeenkomst als bijlage beoogt een samenwerking binnen het domein 'permanentieofficier bestuurlijke politie' waarbij de politie Sint-Niklaas op basis van noodzaak tevens de permanentieofficier zal leveren voor politie Lokeren, met inzet op grondgebied van de stad Lokeren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van deze samenwerkingsovereenkomst.
Door het plots overlijden van een inspecteur van politie ontstaat er een vacature van inspecteur bij het bureel operaties, dienst evenementen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor het bureel operaties, dienst evenementen.
Een inspecteur van de lokale recherchedienst verlaat via de mobiliteitsprocedure het korps om te gaan werken bij de federale gerechtelijke politie. Als gevolg hiervan wenst de korpschef deze functie van inspecteur bij de afdeling intelligence en opsporingen (I&O), lokale recherchedienst, in te vullen en wil hiervoor gebruik maken van de vastgestelde wervingsreserve.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de afdeling I&O, lokale recherchedienst.
Een assistent verlaat het korps via de mobiliteitsprocedure op 1 juli 2024. Hierdoor ontstaat er een vacature van assistent. De korpschef wenst een functie van assistent bij de verkeerspolitie, dienst lokaal verwerkingscentrum (LVC) in te vullen. De korpschef verzoekt de gemeenteraad de functie vacant te verklaren via de procedure van de mobiliteit, de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving of, in voorkomend geval, de externe aanwerving van een dringende nood.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van assistent binnen het administratief en logistiek kader bij de verkeerspolitie, dienst lokaal verwerkingscentrum, in te vullen via de procedure van de mobiliteit, de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving of, in voorkomend geval, de externe aanwerving van een dringende nood.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de begrotings- en jaarrekening 2023 van de politiezone Sint-Niklaas goed te keuren.
Subsidies kunnen enkel worden toegekend in uitvoering van een subsidiereglement, een subsidieovereenkomst of een aparte nominatieve subsidielijst die door de gemeenteraad wordt goedgekeurd. Hierbij wordt de lijst met nominatieve subsidies voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst met aanpassingen aan de nominatieve subsidies goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld. Aangezien het stadsbestuur de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt, moet de gemeenteraad de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het aandeel van het OCMW ook nog goedkeuren, vooraleer de integrale aanpassing van de meerjarenplanning kan worden vastgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten voor het boekjaar 2025 goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van de stad in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten 2025 vast te stellen.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geïntegreerde aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.
Het is noodzakelijk gebleken enkele wijzigingen aan te brengen aan het algemeen politiereglement. Een aantal wijzigingen zijn louter tekstuele verbeteringen. Een aantal wijzigingen zijn aanvullingen op de bestaande bepalingen. Een aantal wijzigingen zijn het gevolg van inwerkingtreding van hogere wetgeving en tenslotte moeten enkele aanpassingen worden doorgevoerd ingevolgde de wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het algemeen politiereglement goed te keuren.
Hulpverleningszone Waasland legt aan alle gemeenten binnen de Hulpverleningszone een model van politieverordening voor houdende vaststelling van de minimumnormen inzake brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen.
Omdat de minimumnormen inzake brandpreventie met betrekking tot publiek toegankelijke inrichtingen opgenomen zijn in het algemeen politiereglement (hoofdstuk IV, afdeling 3, artikelen 91 tot en met 116) wordt de goedkeuring van de nieuwe bepalingen voorgelegd aan de gemeenteraad samen met de wijziging van het algemeen politiereglement, waarbij de bestaande artikels onder afdeling drie worden opgeheven en vervangen door de nieuwe bepalingen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de politieverordening houdende vaststelling van de minimumnormen brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen, opgesteld door Hulpverleningszone Waasland, goed te keuren.
Het decreet van 22 maart 2024 over de weginfrastructuur en het wegenbeleid en de waterinfrastructuur en het waterbeleid wijzigde met artikel 3 de wegverkeerswet (GAS 5), meer bepaald artikel 29 quater. Ingevolge deze wijziging moet ook de bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen worden gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met het gewijzigde artikel 29 quater van de wegverkeerswet.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze wijziging goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een tijdelijke politieverordening goed te keuren naar aanleiding van de Vredefeesten die plaatshebben op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september 2024.
Een inspecteur werd door de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten (CGPP) definitief ongeschikt verklaard en in definitief medisch pensioen gesteld vanaf 1 oktober 2023. De gemeenteraad keurde dit in zitting van 22 september 2023 goed. De inspecteur ging in beroep tegen de beslissing van de CGPP waarna de beroepscommissie in zitting van 27 mei 2024 beslist dat de inspecteur vanaf 1 juli 2024 definitief ongeschikt is voor het operationeel kader van de politie, maar wel geschikt is voor een functie in het administratief en logistiek kader. Als gevolg hiervan eindigt het medisch pensioen van de inspecteur op 30 juni 2024 en behoort de medewerkster vanaf 1 juli 2024 tot het administratief en logistiek kader, weliswaar in disponibiliteit en voor een maximumduur van twaalf maanden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de beslissing van de beroepscommissie van de commissie voor de geschiktheid van het personeel van de politiediensten en het definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van de betrokken inspecteur te beëindigen op 30 juni 2024.
Naar aanleiding van het arbeidswegongeval van 20 februari 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidswegongeval van 26 februari 2024 overkomen aan een medewerkster van het logistiek en administratief kader (CaLog) bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Op zaterdag 20 april 2024 is een agent van politie thuis gevallen doordat haar kruk wegschoof. Ze liep hierdoor een breuk op aan haar been. Ze was op dat ogenblik niet aan het werk. De agent is van mening dat dit mogelijk wel als arbeidsongeval kan aanvaard worden, ook al was ze niet aan het werk, omdat ze nog arbeidsongeschikt was van een eerder arbeidsongeval. Dienst verzekeringen deed op aandringen van betrokkene toch aangifte van een arbeidsongeval bij de herverzekeraar Ethias. De herverzekeraar heeft thans laten weten dat de feiten niet als arbeidsongeval kunnen aanvaard worden. Dienst verzekeringen heeft het arbeidsongeval geweigerd en dit per aangetekende brief van 23 mei 2024 betekend aan betrokkene.
De dienst verzekeringen is op 25 oktober 2019 door de gemeenteraad van Sint-Niklaas aangewezen als bevoegde dienst om te oordelen of dit ongeval een arbeidsongeval is of niet. Dit in uitvoering van artikel X.III.7 van het RP POL (koninklijk besluit van 30 maart 2001).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de niet-erkenning van het arbeidsongeval.
Drie gemeenschapswachten tewerkgesteld bij het team toezicht komen in aanmerking voor het verrichten van vaststellingen in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties, aangezien deze de wettelijk verplichte, bij een erkende instelling voorziene opleiding met goed gevolg hebben beëindigd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om drie gemeenschapswachten tewerkgesteld bij het team toezicht, aan te stellen als gemachtigd GAS-vaststeller.
Hoewel de jaarrekening geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de jaarrekening 2023 vast te stellen.
Subsidies kunnen enkel worden toegekend in uitvoering van een subsidiereglement, een subsidieovereenkomst of een aparte nominatieve subsidielijst die door de raad wordt goedgekeurd.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de lijst met aanpassingen aan de nominatieve subsidies goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.