Terug
Gepubliceerd op 24/06/2024

2024_OR_00010 - Zakelijke rechten: verkoop landbouwgrond Hontenisse: vaststelling verkoopsvoorwaarden: goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
vr 24/05/2024 - 21:00 gemeenteraadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieven Dehandschutter, burgemeester (N-VA); Wout De Meester, schepen (Groen); Peter Buysrogge, schepen (N-VA); Ine Somers, schepen (Liberaal Sint-Niklaas); Carl Hanssens, schepen (N-VA); Bart De Bruyne, schepen (Groen); Filip Baeyens, schepen (N-VA); Christine Meert, raadslid (N-VA); Sofie Heyrman, schepen (Groen); Jos De Meyer, raadslid (CD&V); Gaspard Van Peteghem, raadslid (Vooruit); Frans Wymeersch, raadslid (Vlaams Belang); Kris Van der Coelden, raadslid (Vooruit); Roland Pannecoucke, raadslid (Vlaams Belang); Julien Ghesquière, raadslid (CD&V); Ilse Bats, raadslid (Vooruit); Marc Huys, raadslid (Vlaams Belang); Bart Merckx, raadslid (N-VA); Maxime Callaert, schepen (N-VA); Veerle De Beule, raadslid (N-VA); Femke Pieters, raadslid (Vlaams belang); Hasan Bilici, raadslid (Vooruit); Luk Huys, raadslid (N-VA); Kelly Van Elslande, raadslid (N-VA); Jan Snellings, raadslid (Vlaams Belang); Mia Mortier, raadslid-voorzitter (Groen); Filip Herman, raadslid (N-VA); Aster Baeck, raadslid (Groen); Johan Uytdenhouwen, raadslid (CD&V); Kristof Van Gansen, raadslid (CD&V); Anneke Luyckx, raadslid (Vlaams Belang); Tchantra Van De Walle, raadslid (N-VA); Koen De Smet, raadslid (N-VA); Karel Noppe, raadslid (Liberaal Sint-Niklaas); Marcel Van Looy, raadslid (N-VA); Tamara De Boey, raadslid (Vlaams Belang); Chris Wauman, gemeenteraadslid (PVDA); Steve Vonck, raadslid (Vooruit); Fatjona Hoxha; Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur

Verontschuldigd

Saloua El Moussaoui, raadslid (CD&V); Johan Verhulst, algemeen directeur

Secretaris

Tarik Van Ballaer, adjunct-algemeen directeur
2024_OR_00010 - Zakelijke rechten: verkoop landbouwgrond Hontenisse: vaststelling verkoopsvoorwaarden: goedkeuring 2024_OR_00010 - Zakelijke rechten: verkoop landbouwgrond Hontenisse: vaststelling verkoopsvoorwaarden: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

OCMW-Sint-Niklaas verhuurt (niet-landbouwers)/verpacht (landbouwers) 51,57 ha grond die in landbouwgebruik is aan veertig verschillende pachters:
België: 40,82 ha:
- Sint-Niklaas: 29,30 ha;
- Waasmunster: 4,54 ha;
- Temse: 5,82 ha;
- Stekene: 1,16 ha;
Nederland: 10,75 ha.

De twee pachters van de percelen in Nederland hebben te kennen gegeven dat ze interesse hebben in de aankoop van de grond die ze pachten:

percelen

oppervlakte (ha)

opmerkingen

Hontenisse K923G

3,202 ha

Actief landbouwbedrijf dat pachtgrond wenst te kopen van de stad (3,20 ha). Heeft bod gedaan van 95.000 EUR.

Hulst T141, T205, T223 en T239

7,55 ha

Gepensioneerde landbouwer zonder opvolging.

De pachter van de percelen kadastraal gekend Hulst T141 (28.350 m²), T205 (30.430 m²), T223 (16.370 m²) en T239 (320 m²) liet weten interesse te hebben in de aankoop van de percelen die hij pacht. Deze landbouwer is 81 jaar en heeft geen opvolger. De pachtwet in België laat toe om pacht op te zeggen voor eigen gebruik of om de goederen te verpachten aan een leefbaar bedrijf wanneer een pachter de pensioenleeftijd heeft bereikt, een pensioen geniet en geen opvolger kan aanduiden onder de bevoorrechte familieleden (= drie cumulatieve voorwaarden). In Nederland stopt de pacht echter niet als de pachter 65 jaar wordt en ook niet automatisch bij zijn overlijden. De duur van een reguliere pacht is in Nederland zes jaar die telkens van rechtswege verlengt met zes jaar. De pachter mag niet zonder schriftelijke toestemming van de verpachter overgaan tot onderverpachting. Er wordt momenteel door verschillende partijen nagegaan hoe deze percelen pachtvrij kunnen verkocht worden en welke stappen hier desgevallend voor ondernomen moeten worden.

Ook de pachter van het perceel gelegen ter hoogte van Zeildijk 5, Terhole (Hulst), en kadastraal bekend Hontenisse K 923 G0000, met een oppervlakte van 3,2020 ha, stelde de vraag aan de stad om zijn pachtperceel te mogen kopen. Hij baat een actief landbouwperceel uit met opvolging. Het perceel is vlakbij zijn bedrijfszetel gelegen. De grond is aan hem verpacht sedert 1997. De pachter liet in mei 2021 een taxatierapport opmaken door het in Nederland gecertificeerde ZLTO Vastgoed in mei 2021 waarin de verpachte landbouwgrond geschat wordt aan 110.000 EUR. Rekening houdend met zijn huidige financiële situatie vraagt de pachter om de gronden te mogen aankopen aan 95.000 EUR.

Er wordt voorgesteld perceel K 923 G0000 te verkopen. Dit voorstel stemt overeen met het beoordelingsschema 'onbebouwde percelen', figuur 21 uit het Beleidsplan Duurzaam Beheer Gebouwen (college van burgemeester en schepenen van 23 januari 2023). Het schema stelt voor gronden die niet in de stad of een aanliggende gemeente gelegen zijn, onmiddellijk te vervreemden, en niet op te nemen in de strategisch reserve als ruil- of ontwikkelingsgrond. Door de verpachte toestand en de ligging van het perceel komt het daarvoor niet in aanmerking. 

Rechtstreekse verkoop is echter niet mogelijk: als openbaar bestuur is de stad verplicht de markt te raadplegen zodat elke mogelijke geïnteresseerde de kans krijgt om mee te dingen. Schattingsprijs is hierbij de minimumprijs voor de onroerende transactie. Openbare verkoop met de schattingsprijs als instelprijs (schatting < twee jaar), is hier dus aan te raden. Net als in België genieten de pachters in Nederland bescherming van het wettelijke voorkeurrecht. Dit Nederlandse voorkeurrecht vereist wel dat de pachter de agrarische onderneming voortzet. Doet hij dit niet en verkoopt hij binnen de tien jaar na uitoefening van het voorkeurrecht, dan is hij aan de verpachter een vergoeding verschuldigd.

Er werd een schattingsverslag afgeleverd door Landmeetkantoor Van Eester, 2530 Boechout, op 28 december 2023 waarin het perceel geschat wordt aan 225.500 EUR (70.425 EUR/ha).
Bijgevolg wordt gevraagd de verkoopsvoorwaarden als volgt vast te stellen:
- voorwerp: perceel landbouwgrond te Nederland, kadastraal bekend Hontenisse K 923 G0000;
- oppervlakte: 3,202 ha;
- procedure: openbare veiling;
- instelprijs: schattingsprijs;
- minimum bedrag voor toewijzing: schattingsprijs.
- Indien er geen bod is aan schattingsprijs of hoger, dan zal het lot niet toegewezen kunnen worden. Aangezien de mededinging op dat moment voldoende gespeeld heeft, wordt voorgesteld in dat geval over te schakelen op de onderhandse verkoopprocedure waarbij het perceel niet mag worden verkocht onder de schattingsprijs.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, artikelen 77 en 78.
Omzendbrief KB/ABB/2019/03 - transacties onroerende goederen.

Besluit

met algemene stemmen (40)
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

de verkoopsvoorwaarden betreffende de verkoop een perceel landbouwgrond in 4589KN Hontenisse, Nederland, als volgt vast te stellen :
voorwerp:
- voorwerp: perceel landbouwgrond te Nederland, kadastraal bekend Hontenisse K 923 G0000;
- oppervlakte: 3,202 ha;
- procedure: openbare veiling;
- instelprijs: schattingsprijs;
- minimum bedrag voor toewijzing: schattingsprijs.

Artikel 2

over te schakelen op de onderhandse verkoopprocedure indien een lot niet toegewezen kan worden. Hierbij mag het perceel niet verkocht worden onder de schattingsprijs.

Artikel 3

de verkoophoudende notaris, die door het OCMW zal worden aangesteld, te machtigen het goed toe te wijzen aan de hoogte bieder op voorwaarde dat minimum de schattingsprijs behaald is.

Artikel 4

machtiging te verlenen tot ondertekening van de notariële akte, aan de algemeen directeur en de burgemeester of een door hem aangeduid lid van het vast bureau.