ma 21/10/2024 - 19:00 gemeenteraadzaal
Zie toelichting in bijlagen.
Zie toelichting in bijlagen.
Zie bijlage.
Zie toelichting in bijlage.
Het middenkader van de lokale politie Sint-Niklaas is in de personeelsformatie vastgesteld op 38 hoofdinspecteurs. Momenteel zijn niet alle functies van hoofdinspecteur ingevuld. Dit is onder meer het geval bij de afdeling dringende politiehulp, dienst interventieploegen. Om een continue dienstverlening te kunnen blijven garanderen is het opportuun om een functie van teamleider (graad: hoofdinspecteur) bij de dienst interventieploegen vacant te verklaren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van hoofdinspecteur van politie vacant te verklaren als teamleider voor de interventiedienst.
In gemeenteraadszitting van 1 maart 2024 werd de personeelsformatie van de lokale politie Sint-Niklaas vastgesteld. De formatie bevat onder meer negen functies van commissaris van politie. Een commissaris gaat 1 september 2025 met pensioen. Hierdoor ontstaat er een vacature van commissaris in het korps. Om de operationaliteit van het korps te maximaliseren, is het noodzakelijk dat de vacature wordt ingevuld. De korpschef wenst de vacature in te vullen als officier operaties en dit via de voorziene mobiliteitsprocedure.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van commissaris van politie vacant te verklaren als officier operaties.
In gemeenteraadszitting van 1 maart 2024 werd de personeelsformatie van de lokale politie Sint-Niklaas vastgesteld. In zitting van heden 25 oktober 2024 wordt aan de gemeenteraad het pensioen van een commissaris voorgelegd, ingaand op 1 september 2025 . Eveneens in zitting van heden verklaart de gemeenteraad deze functie van commissaris van politie vacant als officier operaties. De functie zal ingevuld worden via de mobiliteitsprocedure van de geïntegreerde politie. De kandidaten worden geselecteerd door een plaatselijke selectiecommissie. De samenstelling van de selectiecommissie voor een functie met als graad commissaris, moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de selectiecommissie voor de functie van officier operaties, graad commissaris, goed te keuren.
Een inspecteur van de dienst interventieploegen slaagde in de selectieproeven en startte op 1 oktober 2024 aan de basisopleiding van hoofdinspecteur van politie in een erkende politieschool. Als gevolg hiervan ontstaat er een vacature van inspecteur bij de afdeling dringende politiehulp, dienst interventieploegen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de afdeling dringende politiehulp, dienst interventieploegen.
Een inspecteur van de lokale recherchedienst stapt via de mobiliteitsprocedure over naar de federale politie, FGP Oost-Vlaanderen. Als gevolg hiervan wenst de korpschef de functie van inspecteur bij de afdeling intelligence en opsporingen en onderzoek (I&O), lokale recherchedienst, in te vullen door te putten uit de vast te stellen wervingsreserve of, bij ontstentenis van een vastgestelde wervingsreserve, in te vullen via de gewone mobiliteitsprocedure.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de afdeling I&O en onderzoek, lokale recherchedienst.
Een inspecteur van de lokale politie Sint-Niklaas werd door de commissie voor de geschiktheid van het politiepersoneel (CGPP) tijdelijk op medisch pensioen gesteld vanaf 1 oktober 2024 voor de duur van veertien maanden, wat aan de raad in zitting van heden wordt voorgelegd in het besloten gedeelte. Na het verstrijken van de termijn van veertien maanden kan de CGPP beslissen om de inspecteur definitief ongeschikt te verklaren en op pensioen te stellen of te calogiseren ofwel opnieuw geschikt verklaren. In afwachting van een nieuwe beslissing en om de continuïteit van de dienstverlenging te garanderen, wenst de korpschef de functie alvast in te vullen als dispatcher bij de afdeling dringende politiehulp, dienst dispatching/telefonie/onthaal.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de afdeling dringende politiehulp, als dispatcher bij dienst dispatching/telefonie/onthaal.
Drie inspecteurs van de dienst interventieploegen stappen via de mobiliteitsprocedure 2024-03 over naar de lokale recherchedienst van lokale politie Sint-Niklaas. Als gevolg hiervan ontstaan er drie vacatures van inspecteur bij de afdeling dringende politiehulp, dienst interventieploegen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd drie functies van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de afdeling dringende politiehulp, dienst interventieploegen.
Een medewerkster van het administratief en logistiek kader, werkzaam bij de lokale recherchedienst, gaat met pensioen op 1 februari 2025. De gemeenteraad aanvaardde in zitting van 26 april 2024 de pensioenaanvraag. De korpschef verzoekt de gemeenteraad de functie van assistent bij de lokale recherchedienst vacant te verklaren via het systeem van de mobiliteit.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van assistent binnen het administratief en logistiek kader bij de lokale recherchedienst in te vullen via het systeem van de mobiliteit.
De budgetwijzigingen van de kerkfabrieken van Sint-Johannes Bosco, Onze-Lieve-Vrouw ten Bos, Sint-Nicolaas en Christus Koning hebben tot doel: het wegwerken van Z-waarden, de installatie van vier bewakingscamera’s, de herstelling van een beschadigde kerkvloer en een overhellende muur, werken aan een dak, opmaak van een masterplan, plaatsen van zonnepanelen en een batterij.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd advies te geven over de wijziging van het budget 2024 voor de vier kerkfabrieken.
Het jaarlijks in te dienen budget van de kerkfabrieken is een afgeleide van een door hen opgemaakt meerjarenplan. Wanneer dit budget binnen de grenzen van het goedgekeurd meerjarenplan van de kerkfabriek blijft, moet de gemeenteraad enkel kennis nemen van dit budget.
Aan de gemeenteraad wordt aldus gevraagd kennis te nemen van de budgetten 2025 van de kerkfabrieken.
Cipal dv is een dienstverlenende vereniging die focust op het gezamenlijk aankopen van IT-oplossingen en -diensten, het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' gezamenlijk aan te pakken. Cipal nodigt de stad uit op de algemene vergadering van 7 november 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
Creat services dv is een aankoopdienst met ervaring op het vlak van aankoopprocessen en de selectie van aannemers, dienstverleners en leveranciers. Creat services dv plaatst voor haar leden overheidsopdrachten, sluit raamcontracten af en gaat steeds op zoek naar de beste prijs. De gemeenteraad van Sint-Niklaas besliste in zitting van 25 augustus 2023 in te stappen in de aankoopcentrale Creat services dv. Creat services dv nodigt de stad uit op de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
Farys verzorgt verschillende diensten in het publieke domein voor de deelnemende steden en gemeenten, op het vlak van drinkwaterdistributie en -transport en zuivering. Farys nodigt stadsbestuur Sint-Niklaas uit op de buitengewone algemene vergadering van 29 november 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordigers in deze vergadering.
De Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (crematoriumbeheer) nodigt de stad uit op de buitengewone algemene vergadering van 19 november 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
Het intergemeentelijk samenwerkingsverband van het Land van Waas (Interwaas) nodigt de stad uit tot de buitengewone algemene vergadering op 20 november 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
Met brief van 26 juli 2024 nodigt Logo Waasland (LOkaal GezondheidsOverleg) stadsbestuur Sint-Niklaas uit op de bijzondere algemene vergadering die zal plaatsvinden op 12 november 2024. Vanaf 1 januari 2025 bundelen de Vlaamse logo's hun krachten en gaan ze verder als één organisatie. Om deze fusie goed te keuren, vindt er op dinsdag 12 november 2024 een bijzondere algemene vergadering van Logo Waasland vzw plaats.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van 12 november 2024, de fusie goed te keuren en het mandaat van onze vertegenwoordiger in deze vergadering te bepalen.
In zitting van 21 juni 2024 besliste de gemeenteraad het rooilijnplan betreffende de opheffing van de rooilijnen enerzijds en anderzijds vastlegging van de rooilijn voor de aanleg van de hoofdontsluiting voor het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat-Heimolenstraat via de N70, de nevenontsluiting naar de Heimolenstraat en de fietsontsluiting langs de Botermelkstraat voorlopig vast te stellen. Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 26 juli 2024 tot en met 25 augustus 2024. De definitieve vaststelling van het rooilijnplan moet door de gemeenteraad gebeuren binnen een vervaltermijn van zestig dagen na het openbaar onderzoek. Wegens een misrekening kan deze termijn niet gehaald worden en vervalt het rooilijnplan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd haar beslissing van 21 juni 2024 in te trekken en een nieuwe beslissing te nemen waarbij het rooilijnplan opnieuw voorlopig vastgesteld wordt en er een nieuw openbaar onderzoek zal georganiseerd worden.
In zitting van 21 juni 2024 besliste de gemeenteraad het rooilijnplan voor de aanleg van de hoofdontsluiting voor het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat - Heimolenstraat via de N70, de nevenontsluiting naar de Heimolenstraat en de fietsontsluiting langs de Botermelkstraat, voorlopig vast te stellen. Voor de realisatie van de ontsluiting van het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat - Heimolenstraat en het verwerven van de nodige gronden werd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2024 ook een onteigeningsplan voorlopig vastgesteld. Er werd voor zowel het rooilijnplan als het onteigeningsplan een openbaar onderzoek gehouden van 26 juli 2024 tot en met 25 augustus 2024. De vervaltermijn van zestig dagen waarbinnen de gemeenteraad het rooilijnplan definitief moet vaststellen werd door een misrekening niet gehaald. Aan het onteigeningsplan werd bovendien op basis van de tijdens het openbaar onderzoek gemaakte bemerkingen nog een aanpassing gedaan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd haar beslissing van 21 juni 2024 in te trekken en een nieuwe beslissing te nemen waarbij het onteigeningsplan opnieuw voorlopig vastgesteld word en er een nieuw openbaar onderzoek zal georganiseerd worden.
De stad is eigenaar van de woning Vossekotstraat 29, 9100 Sint-Niklaas. De bewoonster die beschikte over een levenslang bewoningsrecht is op 15 juli 2024 overleden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de verkoop van de woning en de verkoopsvoorwaarden vast te stellen.
De inspanning van de Vlaamse Overheid voor groepsopvang baby’s en peuters maakt dat er het voorbije half jaar veel veranderd is in het kinderopvanglandschap. Zo werden er een aantal nieuwe subsidieplaatsen toegekend, waarbij ook de stedelijke groepsopvang plaatsen wist te bemachtigen. Daarnaast is er nieuwe regelgeving voorzien rond de ratio begeleider/kinderen in een leefgroep, waar ook hogere subsidiebedragen, maar ook een hogere personeelsinzet, tegenover staat.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een voorstel tot formatiewijziging goed te keuren, zodat de stedelijke groepsopvang de lagere ratiovoorwaarden kan behalen vanaf 2024.
Een commissaris van politie wil met vervroegd pensioen gaan op 1 september 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het ontslag en de pensioenaanvraag van betrokkene goed te keuren.
De commissie voor de geschiktheid van het politiepersoneel (CGPP) besliste na een hoorzitting op 7 november 2023 dat een inspecteur van politie tijdelijk ongeschikt is en om de inspecteur tijdelijk op medisch pensioen te stellen voor de duur van twaalf maanden. Het tijdelijk medisch pensioen ging in op 1 december 2023 en werd door de gemeenteraad in zitting van 21 december 2023 aanvaard. De CGPP heeft de inspecteur ondertussen opnieuw opgeroepen en na een hoorzitting op 30 augustus 2024 beslist dat de inspecteur nog steeds tijdelijk ongeschikt is en haar opnieuw tijdelijk op medisch pensioen te stellen, ditmaal voor de duur van veertien maanden. Aanvangsdatum: 1 oktober 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de nieuwe periode van het tijdelijk medisch pensioen voor de duur van veertien maanden van een inspecteur van politie te aanvaarden.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 12 februari 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 23 juni 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidongeval van 11 mei 2024 overkomen aan een hoofdinspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Met brief van 26 juli 2024 nodigt Logo Waasland stadsbestuur Sint-Niklaas uit op de bijzondere algemene vergadering die zal plaatsvinden op 12 november 2024.
Vanaf 1 januari 2025 bundelen de Vlaamse Logo's hun krachten en gaan ze verder als één organisatie.
Om deze fusie goed te keuren, vindt er op dinsdag 12 november 2024 een bijzondere algemene vergadering van Logo Waasland vzw plaats.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van 12 november 2024, de fusie goed te keuren, alsook het mandaat van onze vertegenwoordiger in deze vergadering te bepalen.
OCMW Sint-Niklaas is mede-oprichter en deelgenoot van het Zorgpunt Waasland. De huidige statuten van het Zorgpunt Waasland dienen gewijzigd te worden ingevolge de toetreding van OCMW Sint-Gillis-Waas en de fusie tussen de deelgenoten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. De goedkeuring van de gewijzigde statuten staat geagendeerd op de algemene vergadering van 8 november 2024.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de statutenwijziging goed te keuren, alsook het mandaat van onze vertegenwoordigers in deze vergadering te bepalen.