De percelen situeren zich tussen de Stationsstraat en de Collegestraat. De ingediende aanvraag omvat onder andere een gedeeltelijke afbraak van de Reinaertgalerij aan de kant van de Stationsstraat en het creëren van een publieke doorsteek tussen Stationsstraat en Collegestraat. Er zal een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd worden op het gemeenschappelijk goed van de VME Grote Markt 61, 9100 Sint-Niklaas, waarbij de bedding van de weg privaat domein blijft. Er wordt verwezen naar de ontwerpakte in bijlage, met als partijen de vereniging van mede-eigenaars residentie van de Reinaert Galerij VME, Grote Markt 61, 9100 Sint-Niklaas, en stad Sint-Niklaas. Er zal een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd worden op het gemeenschappelijk goed van de VME residentie Liza waarbij de bedding van de weg privaat domein blijft. Er wordt verwezen naar de ontwerpakte in bijlage, met als partijen VME van de residentie Liza, Stationsstraat 34, 9100 Sint-Niklaas, en stad Sint-Niklaas. Het is de intentie om het beheer van deze doorsteek over te dragen naar de stad.
Gelet op de bepalingen van het gemeentewegendecreet wordt voor deze publieke erfdienstbaarheid een rooilijnplan opgemaakt.
De bestaande riolering wordt vervangen over een lengte van 62 m. Centraal in de doorsteek wordt een nieuwe RWA en DWA afvoer voorzien die zal aansluiten op de bestaande riolering in de Stationsstraat. Door de natuurlijke helling richting Stationsstraat kan er gravitair worden aangesloten op de bestaande huisaansluiting. In de groenaanleg worden wadi’s om het hemelwater op een natuurlijke manier te laten infiltreren en bufferen aangelegd. De overloop van de wadi’s zal worden aangesloten op de openbare riolering. De nieuwe verharding (circa 970 m²) wordt aangelegd in kleiklinkers met arduinen boordstenen en goten. Via hellingen en trappen zal connectie worden gemaakt met het aangrenzende binnengebied. De trappen worden uitgevoerd in arduin. De buitenhellingen worden ontworpen met een zachte hellingsgraad van maximum 4 % om toegankelijkheid voor personen met een beperking, kinderwagens en fietsen te garanderen. Aangezien de helling langer is dan 10 meter wordt een vlakker stuk aangelegd om de helling op te splitsen. Rond de hellingen en traptreden wordt groenvoorziening aangelegd om een harmonieuze overgang te creëren tussen de verschillende niveaus. De verharding in de Collegestraat, uitgevoerd in kleiklinkers en afgeboord met blauwe steen, wordt naadloos doorgetrokken in de nieuwe publieke doorsteek. De toegangen tot de handelsruimten kop Stationsstraat worden drempelloos aangelegd met een niveauverschil van maximaal 2 cm. Daarnaast wordt bij elke inkomdeur een vrije en vlakke draaicirkel met een diameter van 150 cm voorzien om een optimale toegankelijkheid te garanderen. Inter verleent een gunstig advies.
Er wordt ook ruimte voorzien voor de aanleg van beplanting (bomen, hagen, struiken en grasland).
Volgend typedwarsprofiel wordt gehanteerd: variërende breedte: gebakken straatstenen, halfsteensverband, 201/67/87, op kant straten, heropvoegen met porfiersteenslag 2/4, bed van porfier 2/6,3, dikte 4 cm, steenslagfundering met continue korrelverdeling zonder toevoegsel, dikte 15 cm, onderfundering type II, dikte 15 cm, geotextiel.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 17 februari 2025 tot en met 18 maart 2025. Er werden één opmerking en/of bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Het bezwaar luidt:
- woningen worden gebouwd op het garagedak, grote kans dat de garages volledig onder water komen te staan na afbraak van de winkels en waar lopen de leidingen van deze woningen (afvoerleidingen ...);
- kant Stationsstraat - kruipkelder (ondergrondse gang) deze loopt volledig onder de galerij en komt uit in een garage, wat met de stabiliteit van de leidingen die hierin lopen van de VME Liza, betegeling wordt afgebroken, dit zorgt voor trillingen aan de leidingen, IIOA plaatsen van twee individuele warmtepompen, waar komen deze en voor wie zijn die bestemd (er blijft vooraan één winkel bestaan?) en groendak, dit mag niet vastgemaakt worden noch aan de voorgevel, noch aan de achtergevel van VME Liza.
Dit bezwaar heeft eerder betrekking op burgerrechtelijke aspecten of uitvoeringsmodaliteiten en niet op het vestigen van de publieke erfdienstbaarheid of het vaststellen van de rooilijn.
Advies omgevingsambtenaar: gelet op het decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen, in het bijzonder artikelen 3 en 4 waarin een algemeen toetsingskader wordt aangehaald gebaseerd op volgende principes:
1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De nieuwe doorsteek tussen de Stationsstraat en Collegestraat zal de doorstroming van voetgangers verbeteren, wat bijdraagt aan de leefbaarheid van het gebied. De verbinding tussen deze twee straten biedt niet alleen functionele voordelen, maar versterkt ook de wandelbare en fietsvriendelijke infrastructuur van het stadscentrum.
De plannen werden opgemaakt in overleg met enkele stadsdiensten. De natuurambtenaar heeft samen met de dienst projecten openbaar beheer een aantal voorwaarden geformuleerd op het ontwerp. Deze hebben een impact op de uitvoering van de werken, maar zijn niet van die aard dat dit een effect zal hebben op de rooilijn of op de algemene uitgangspunten van voorliggende aanvraag. De adviezen van Inter, Fluvius en de brandweer zijn voorwaardelijk gunstig. Deze kunnen bij het verlenen van de vergunning als voorwaarden worden opgelegd.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met uitvoeringsbesluiten.
Omgevingsvergunningsdecreet met uitvoeringsbesluiten.
Decreet betreffende de gemeentewegen.
kennis te nemen van het bezwaar en de de relevante adviezen en zich de opmerkingen betreffende de zaak van de wegen zoals opgenomen in dit gemeenteraadsbesluit, eigen te maken.
in toepassing van artikel 31 van het omgevingsdecreet en artikel 26 § 2, lid 2, van het decreet houdende de gemeentewegen, principieel akkoord te gaan met het vestigen van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op de voorziene trage doorsteek tussen Stationsstraat en Collegestraat, 9100 Sint-Niklaas, en akkoord te gaan met de aanleg en uitrusting ervan.
Een exemplaar van de ontwerpplannen wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.