Een zorgraad stuurt een eerstelijnszone aan en bestaat als vzw uit een bestuursorgaan en een algemene vergadering.
Het doel van een zorgraad is om te evolueren naar een vraaggestuurde en integrale
zorg en ondersteuning voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Zorgraden realiseren en versterken de samenwerking en coördinatie tussen lokale besturen,
eerstelijnszorgaanbieders, verenigingen van personen met een zorg- en ondersteuningsnood, verenigingen van
mantelzorgers en verenigingen van vrijwilligers om dit doel te bereiken.
Eerstelijnszone Waasland Noord-Oost en Eerstelijnszone Waasland Zuid-West zijn twee vzw's die samenwerken. Leden van de algemene vergadering en het bestuursorgaan worden voorgedragen vanuit de clusters. De algemene vergadering stelt de leden van het bestuursorgaan aan.
Sint-Niklaas maakt, samen met Temse, Lokeren en Waasmunster deel uit van de Eerstelijnszone Waasland Zuid-West.
Onze Eerstelijnszone is een open netwerk, waarin vier clusters samenwerken: welzijn, gezondheid, lokale besturen en vertegenwoordigers van personen met een zorg- en ondersteuningsnood.
Deze samenwerking komt tot stand in netwerk- en overlegmomenten, werkgroepen en projecten, die ondersteund worden door het team van medewerkers van de Eerstelijnszone.
Met het besluit Vlaamse Regering dat in voege gaat op 1 januari 2025 werden een aantal wijzigingen aangebracht in de organisatie en samenstelling van de Eerstelijnszones. Zo maken bijvoorbeeld de sectoren uit het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) en Opgroeien nu ook deel uit van het netwerk en worden de Eerstelijnszones verplicht om hun meerjarenplan af te stemmen op het lokaal sociaal beleid van de verschillende gemeenten die deel uitmaken van de zone.
In de zorgraad van 18 november 2024 werd een hervormingstijdspad opnieuw uiteengezet:
Fase één: principiële goedkeuring statuten en intern reglement:
- zorgraad 19 september 2024: voorstel statuten, intern reglement en organisatiestructuur;
- zorgraad 18 november 2024: principiële goedkeuring statuten en intern reglement waarna deze samen met de organisatiestructuur, code goed bestuur en nieuw toegetreden leden VAPH en Opgroeien werden ingediend.
Fase twee: uitwerking clusterwerking/open netwerk:
21 januari 2025 wordt een open netwerk georganiseerd van 12 tot 14 uur in de Paterskerk. Hierop worden de doelstellingen, de werking en regels om te kunnen toetreden in de algemene vergadering en bestuursorgaan van een eerstelijnszone heel goed uitgelegd. We vinden het aan te raden om naast ambtelijke ook politieke vertegenwoordiging op dit open netwerk te hebben vanuit onze stad. Inschrijven hiervoor kan via deze link Open netwerk 21 januari 2025, meer informatie is te vinden op deze link Open netwerk | Eerstelijnszone.
- tijdens of na het open netwerk (tot en met 10 februari 2025) kan men zich kandidaat stellen om lid te worden van een cluster en om een bestuurlijk mandaat op te nemen in de Eerstelijnszone.
Fase drie: bespreking kandidaturen algemene vergadering, bestuursorgaan, dagelijks bestuur:
- februari/maart 2025: elke cluster draagt in overleg leden voor de algemene vergadering voor.
Fase vier: officiële goedkeuring statuten, intern reglement en aanstelling nieuwe leden:
- algemene vergadering op 1 april 2025 met als agendapunten: de goedkeuring inhoudelijk en financieel jaarverslag 2024, de goedkeuring van de statuten en de aanstelling van de nieuwe bestuurders AV, BO, DB
Van de leden die zetelen in de algemene vergadering en in het bestuursorgaan wordt onder andere volgend engagement gevraagd:
- gemiddelde tijdsinvestering bestuursorgaan: één dag, per maand;
- viermaal, per jaar, aanwezig zijn op de clustervergadering van hun sector waarin inhoudelijke voorstellen worden uitgewerkt rond maatschappelijke uitdagingen waarrond acties worden ondernomen. Voor de cluster lokale besturen is er tweemaal, per jaar, een clustervergadering voorzien. Ambtenaren komen daarnaast viermaal, per jaar, samen in het lokaal sociaal beleidsoverleg. In de cluster lokale besturen is er vertegenwoordiging mogelijk van zowel mandatarissen als ambtenaren;
- tweemaal, per jaar, aanwezig zijn op de algemene vergadering;
- indien ook lid van het bestuursorgaan zal de gemiddelde tijdsinvestering één dag, per maand, bedragen;
- het dagelijks bestuur komt niet periodiek samen, het is eerder een afstemmingsorgaan tussen leden en coördinator. Gemiddelde tijdsinvestering: halve dag per week.
Een goede werking van de eerstelijnszone is heel belangrijk voor ons zorg- en hulpverleningslandschap. De eerstelijnszone brengt zorgverlening (gezondheid) en hulpverlening (welzijn) dichter bij elkaar zodat een geïntegreerde aanpak in de eerstelijnszorg kan plaatsvinden. We vinden vanuit de administratie een goede samenwerking tussen eerstelijnszone en stad zowel op ambtelijk als politiek niveau uitermate belangrijk in het belang van ons eigen lokaal sociaal beleid en de grotere regionale samenwerking.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.
Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.
Besluit van de Vlaamse regering tot erkenning en
subsidiëring van de zorgraden en houdende
inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019
betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de
regionale zorgplatformen en de ondersteuning van
de eerstelijnszorgaanbieders.
artikel 2:
-Els Cant: 37 ja-stemmen, 1 nee-stem en 4 onthoudingen;
- Veerle Vermeulen: 36 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 4 onthoudingen;
artikel 3:
- Veerle Vermeulen: 37 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 3 onthoudingen;
artikel 4:
- Veerle Vermeulen: 37 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 3 onthoudingen;
artikel 5:
- Kristof Van Gansen (eff.): 36 ja-stemmen, 1 nee-stem en 5 onthoudingen;
- Adelheid Van Hauwermeiren (pv.): 36 ja-stemmen, 1 nee-stem en 5 onthoudingen;
artikel 6:
Veerle Vermeulen: 37 ja-stemmen, 1 nee-stem en 3 onthoudingen.
kennis te nemen van de hervorming van de Eerstelijnszones en de impact hiervan op het voordragen van leden voor de algemene vergadering en het bestuursorgaan.
volgende ambtenaren af te vaardigen als lid van de cluster lokale besturen: Els Cant, diensthoofd regie welzijn en Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn.
volgende ambtenaren af te vaardigen als lid van de cluster welzijn: het afdelingshoofd sociale dienstverlening (nog aan te stellen) en Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn.
Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn voor te dragen als lid van de algemene vergadering en bestuursorgaan voor de cluster welzijn, met als plaatsvervanger het afdelingshoofd sociale dienstverlening (vacature nog in te vullen).
Kristof Van Gansen, schepen, voor te dragen als lid van de algemene vergadering en bestuursorgaan voor de cluster lokale besturen met als plaatsvervanger Adelheid Van Hauwermeiren, schepen.
Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn, voor te dragen als lid van het dagelijks bestuur van de Eerstelijnszone Waasland Zuid-West.