Sint-Niklaas is een van de snelst groeiende centrumsteden in Vlaanderen en er is nood aan heel wat verschillende voorzieningen om goed te kunnen wonen, werken, leren en ontspannen in onze stad. Tegelijkertijd is de beschikbare ruimte steeds schaarser. Sint-Niklaas wil daarom zijn drie toekomstplekken (SVK en de Winningen, Stationsomgeving en Moerland) inzetten om deze groei en vraag naar voorzieningen op te vangen op een toekomstbestendige manier van stedelijke vernieuwing.
Sint-Niklaas wil hierbij sterk inzetten op de ruimtelijke kwaliteit van deze plekken. Die kwaliteit komt niet zomaar tot stand. Het vereist een intense dialoog met en over bouwheren en opdrachtgevers, visies van ontwerpers, adviezen van diensten en maatschappelijke opinies om tot een project met meerwaarde voor de stad te komen.
De stad wil een kwaliteitskamer oprichten om deze dialoog te organiseren en op basis daarvan autonoom het stadsbestuur te adviseren.
Een compacte, professionele kwaliteitskamer beoordeelt systematisch de ruimtelijke plannen voor de drie toekomstplekken. De stad kiest voor die kwaliteitskamer voor brede expertise op gebied van stedenbouw, architectuur, landschap en stadsontwikkeling om de ruimtelijke kwaliteit van de toekomstplekken breed en geïntegreerd te beoordelen.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
met 31 stemmen voor (N-VA, Groen, CD&V en Groen), 7 stemmen tegen (Vlaams Belang en Frans Wymeersch) en 1 onthouding (PVDA)
de kwaliteitskamer op te richten.
de statuten en het huishoudelijk reglement goed te keuren.
Een exemplaar van de statuten en het huishoudelijk reglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.