vr 23/05/2025 - 19:00 gemeenteraadzaal
Commissie schepen Ghizlane Benabdellah: op maandag 12 mei 2025 om 19 uur.
Tijdens deze commissie zal een toelichting gegeven worden met betrekking tot IGS Westlede.
Commissie schepen Maxime Callaert: op maandag 12 mei 2025 om 20 uur.
Tijdens deze commissie zal een toelichting gegeven worden met betrekking tot heraanleg Ten Bos.
Commissie schepen Carl Hanssens: op dinsdag 13 mei 2025 om 19 uur.
Tijdens deze commissie zal een toelichting gegeven worden met betrekking tot Fluvius Midden-Vlaanderen.
Commissie schepen Filip Baeyens: op dinsdag 13 mei 2025 om 20 uur.
Deze commissie zal doorgaan in de Zagerij (vergaderzaal van de stadsschouwburg aan Vakschoolhof) met vervolgens een rondleiding. Deze commissie zal niet hybride te volgen zijn.
Commissie schepen Kris Van der Coelden: op woensdag 14 mei 2025 om 19 uur.
Tijdens deze commissie zal een toelichting gegeven worden met betrekking tot MIWA.
Commissie schepen Adelheid Van Hauwermeiren: op donderdag 15 mei om 19 uur.
Tijdens deze commissie zal een toelichting gegeven worden met betrekking tot het jaarverslag welzijn.
Commissie schepen Kristof Van Gansen gaat niet door wegens geen reguliere agendapunten.
Gezamenlijke commissie burgemeester Lieven Dehandschutter en schepen Peter Buysrogge: op maandag 19 mei 2025 om 19 uur.
Tijdens deze commissie worden toelichtingen gegeven met betrekking tot Farys, Interwaas en Creat.
Algemene commissie: op maandag 2 juni 2025 om 19 uur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 25 april 2025 goed te keuren.
De personeelsformatie van de lokale politie Sint-Niklaas voorziet onder meer 151 plaatsen van inspecteur. Nog niet alle plaatsen zijn ingevuld, waaronder een functie van inspecteur bij de directie operaties, afdeling intelligence & opsporingen en onderzoek, dienst lokale recherche. De korpschef wenst deze functie in te vullen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de dienst lokale recherche.
Een assistent van de dienst onthaal en telefonie van lokale politie Sint-Niklaas vult via mobiliteitscyclus 2025-01 een vacature van assistent in bij de lokale recherche. Hierdoor ontstaat er een vacature van assistent bij de dienst onthaal en telefonie. Om een continue dienstverlening te kunnen garanderen bij dienst onthaal en telefonie is het noodzakelijk dat een functie van assistent onthaal en telefonie snel wordt ingevuld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van assistent onthaal en telefonie binnen het administratief en logistiek kader in te vullen via het systeem van de externe aanwerving omwille van een dringende nood, de mobiliteit of, in voorkomend geval, de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving.
De politiezone Sint-Niklaas wenst over te gaan tot een uitbreiding van het cameratoezicht op het grondgebied van de stad, in casu specifiek door een uitbreiding van de inzet van tijdelijk vaste camera’s, die in voorkomend geval intelligent zijn. Overeenkomstig de bepalingen van de wet op het politieambt (hierna WPA) dient voor de plaatsing van zichtbare tijdelijk vaste camera’s, die in voorkomend geval intelligent zijn, op niet-besloten plaatsen de voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad gevraagd te worden. Conform artikel 25/4 § 2 WPA wordt deze toestemmingsvraag ingediend door de korpschef als verwerkingsverantwoordelijke.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd toestemming te geven aan de korpschef voor het gebruik van de tijdelijke vaste camera’s op het grondgebied van Sint-Niklaas onder de omstandigheden zoals beschreven.
De kerkraad stelt jaarlijks de jaarrekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd gunstig advies uit te brengen over de jaarrekeningen over het dienstjaar 2024, ingediend door de tien kerkfabrieken op het stedelijk grondgebied, en dit advies over te maken aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.
Het bestuursorgaan van Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas vzw heeft op 28 april 2025 de jaarrekening 2024 vastgesteld. De jaarrekening is gecontroleerd door een externe commissaris-erkend bedrijfsrevisor.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening goed te keuren. De jaarrekening 2024 moet tot slot worden goedgekeurd in de algemene vergadering van de vzw
van 25 juni 2025.
Het bestuursorgaan van ACCSI vzw heeft op 29 april 2025 de jaarrekening 2024 vastgesteld. De jaarrekening is gecontroleerd door een externe commissaris-erkend bedrijfsrevisor.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening goed te keuren. De jaarrekening 2024 moet tot slot worden goedgekeurd in de algemene vergadering van ACCSI vzw van 12 juni 2025.
De academieraad voor d’Academie Beeld is één van de stedelijke adviesraden. Via de adviesraden betrekt de stad middenveldorganisaties, belangengroepen en experts bij haar beleid. Ze hebben een vaste samenstelling en komen op vaste tijdstippen samen. De academieraad Beeld adviseert de school en de gemeenteraad over aangelegenheden die hen rechtstreeks aanbelangen. De school of de gemeenteraad vraagt over deze aangelegenheden voorafgaand advies aan de academieraad. De academieraad kan hierover ook uit eigen beweging schriftelijk advies uitbrengen, waarna de school, de gemeenteraad binnen dertig kalenderdagen een met redenen omkleed antwoord geeft.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd vertegenwoordigers aan te duiden voor de academieraad van d’Academie Beeld.
Farys ov heeft tot doel:
- het integraal waterbeheer te verrichten wat betreft de watervoorziening, de waterzuivering en de waterbeheersing, het transport van water inbegrepen, ongeacht de oorsprong en/of de bestemming van dat water. Daarbij is de term water te begrijpen in zijn meest brede betekenis. Hij omvat onder meer hemelwater, grondwater, oppervlaktewater, water bestemd voor menselijke consumptie, industriewater, zwemwater en afvalwater;
- het beheer van de secundaire installaties in de sectoren sport, recreatie, ontspanning, cultuur en aanverwante, beperkt tot de geografische sectie waarvoor de inbreng is gebeurd, te doen met betrekking tot de studie, de bouw, de financiering, de technische exploitatie, de uitbating en het beheer van water gerelateerde installaties in de sectoren sport, ontspanning en verzorging;
- het beheer van wegenisinstallaties, waaronder begrepen de conceptie, realisatie en exploitatie, in de meest ruime betekenis van deze termen, van alle kunstwerken en inrichtingen van alle aard dienstig voor de wegenis.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd voor Farys twee vertegenwoordigers voor de algemene vergadering aan te duiden.
Farys verzorgt verschillende diensten in het publieke domein voor de deelnemende steden en gemeenten, op het vlak van drinkwaterdistributie en -transport en zuivering. Farys nodigt stadsbestuur Sint-Niklaas uit op de algemene vergadering van 20 juni 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordigers in deze vergadering.
VITAZ is een ziekenhuisvereniging in toepassing van deel 3, titel 4, hoofdstuk 4, van het decreet lokaal bestuur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om één vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van VITAZ.
Creat services dv is een aankoopdienst met ervaring op het vlak van aankoopprocessen en de selectie van aannemers, dienstverleners en leveranciers. Creat services dv plaatst voor haar leden overheidsopdrachten, sluit raamcontracten af en gaat steeds op zoek naar de beste prijs. Creat services dv nodigt de stad uit, gezien ons lidmaatschap, op de algemene vergadering van 17 juni 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordigers in deze vergadering.
OFP Prolocus is het pensioenfonds van en voor de lokale besturen in Vlaanderen. Ze beheren het aanvullend pensioen van hun contractuele medewerkers. In zitting van 29 april 2022 besloot de gemeenteraad om toe te treden tot OFP Prolocus.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus aan te duiden.
De Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS Westlede) is een koepel van crematoria waarvan de meeste gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen deel uitmaken, waaronder de stad Sint-Niklaas. IGS Westlede nodigt de stad uit op de algemene vergadering van 24 juni 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
De opdrachthoudende vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (MIWA) nodigt stadsbestuur Sint-Niklaas uit voor de algemene vergadering die doorgaat op 4 juni 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
Fluvius Midden-Vlaanderen (vroeger Intergem) is een distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas, ook actief in de activiteiten riolering en kabel-tv infrastructuur. Fluvius Midden-Vlaanderen nodigt stadsbestuur Sint-Niklaas uit op de algemene vergadering die doorgaat op 12 juni 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordigers in deze vergadering.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, raming en voorwaarden goed te keuren voor het aanstellen van een firma voor vernieuwing van de Firewalls.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, raming en voorwaarden goed te keuren voor het vernieuwen van het primair datacenter (on prem), het secundair datacenter als een dienst (dr-modus) en een nieuwe oplossing voor back-up en gegevensbeveiliging.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overdracht van de wegenis en groenzones gelegen Daliaweg-Madeliefjesdreef, 9100 Sint-Niklaas, door WoonST aan de stad, om ingelijfd te worden in het openbaar domein van de stad en met de kosteloze overdracht van delen uit het privaat domein van de stad gelegen Daliaweg - Madeliefjesdreef, 9100 Sint-Niklaas, door de stad aan WoonST, en de voorwaarden van de ontwerpakte goed te keuren.
Naar aanleiding van de uitbreiding van de site van het politiehuis met de bouw van een nieuw kantoor op de hoek van de Dalstraat/Kroonmolenplein wordt de grens tussen het privaat domein en het openbaar domein van het Kroonmolenplein gewijzigd. Hierdoor is het aangewezen een deel te affecteren in het openbaar domein en een deel te desaffecteren naar het privaat domein van de stad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
Sinds 18 januari 2016 wordt de parking Grote Markt uitgebaat door Optimal Parking Control (OPC) op basis van een concessieovereenkomst.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akkoord te gaan met een aanpassing van de parkeertarieven vanaf 29 juni 2025.
Op 6 januari 2025 werd een aanvraag ingediend tot het bekomen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in drie loten inclusief vaststelling van een rooilijnplan aan Hulstbaan ZN, Luitentuitstraat 4, 9112 Sinaai, 10de afdeling, sie B, nummers 0587c en d. Het college van burgemeester en schepenen moet uiterlijk op 27 augustus 2025 een beslissing nemen over dit dossier.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorgestelde rooilijnplan.
Stad Sint-Niklaas vormt in de algemene vergadering van ACCSI vzw slechts één lid (categorie A). Ingevolge artikel 246 § 2 van het decreet lokaal bestuur moeten de vertegenwoordigers van de gemeente handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad voorafgaand aan de algemene vergadering kennis moet nemen van de agenda van deze vergadering en het standpunt van het stadsbestuur moet bepalen dat door de vertegenwoordiger van de stad moet worden ingenomen op de algemene vergadering. De stad beschikt over de meerderheid van stemmen in de algemene vergadering en wordt vertegenwoordigd door de schepen voor cultuur, de heer Filip Baeyens, tevens voorzitter.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van ACCSI vzw die doorgaat op donderdag 12 juni 2025 en het mandaat van de vertegenwoordiger te bepalen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de convenanten voor de samenwerkingen met betrekking tot de Vredefeesten 2025 goed te keuren.
Het stadsbestuur van Sint-Niklaas is verantwoordelijke uitbater van 65 speelterreinen, waarvan 57 openbare speelterreinen, en is daarvoor qua beheer en onderhoud gebonden aan een strikte regelgeving en aan een Europees normeringskader. Via het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst met JOMI vzw vervult het stadsbestuur zijn verplichting om speelterreinen te onderwerpen aan tussentijdse inspecties en omgevingscontroles.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren voor de komende drie jaar.
Stad Sint-Niklaas vormt in de algemene vergadering van Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas vzw (JOS vzw) slechts één lid (categorie A). Ingevolge artikel 246 § 2 van het decreet lokaal bestuur moeten de vertegenwoordigers van de gemeente handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. Dit betekent dat de gemeenteraad, voorafgaand aan de algemene vergadering, akte moet nemen van de agenda van deze vergadering en het standpunt van het stadsbestuur moet bepalen dat door de vertegenwoordiger(s) van de stad moet worden ingenomen op de algemene vergadering. De stad beschikt over de meerderheid van stemmen in de algemene vergadering en wordt vertegenwoordigd door schepen Ghizlane Benabdellah, tevens voorzitter.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van JOS vzw, die plaatsvindt op 25 juni 2025, en het mandaat van de vertegenwoordiger te bepalen.
Wanneer het Agentschap Opgroeien een oproep lanceert om de plaatsen met inkomenstarief in de kinderopvang uit te breiden, verwachten ze van het lokaal bestuur een advies. Om dit advies transparant en eerlijk te formuleren, werd er een leidraad met procedure en een aantal criteria opgesteld. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze goed te keuren.
Een aspirant-inspecteur van politie die via de externe laureatenrekrutering werd aangewezen en benoemd onder voorwaarde van het slagen in de basisopleiding van inspecteur van politie, diende 28 april 2025 met onmiddellijke ingang zijn ontslag in: hij verzaakt uit eigen beweging aan de verderzetting van de basisopleiding en zal niet deelnemen aan de examens.
Als gevolg hiervan voldoet hij niet aan de voorwaarde tot aanwijzing en benoeming als inspecteur bij de interventiedienst van lokale politie Sint-Niklaas en komt zijn functie van inspecteur bij de interventiedienst vacant. De korpschef wenst de functie opnieuw in te vullen door de externe laureatenrekrutering.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het vrijwillig ontslag van een aspirant-inspecteur van politie ingaande op 28 april 2025, het vrijwillig ontslag te aanvaarden en de functie opnieuw in te vullen via de externe laureatenrekrutering.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 20 januari 2025 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 4 januari 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 23 juni 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 23 oktober 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.