In uitvoering van het decreet lokaal bestuur worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd ter goedkeuring.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 74, 277 § 1 en 278 § 1.
met algemene stemmen (41)
de notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 januari 2025 goed te keuren.
Algemene aanpassingen: de algemene aanpassingen van de rechtspositieregeling (RPR) en arbeidsreglement (AR) hebben betrekking op:
- kindbegeleiders moeten de werkgever op de hoogte brengen van het feit dat ze voorwerp uitmaken van een strafrechtelijk onderzoek (verplichting vanuit de hogere overheid). Ze krijgen na indiensttreding ook drie jaar de tijd (in plaats van twee) om te voldoen aan alle kwalificatievereisten voor erkenning door Kind en Gezin;
- persoonlijkheidsvragen zijn geen eliminerend selectie-onderdeel (enkel adviserend);
- evaluatoren mogen niet in hun inloopperiode zitten;
- bij het volgen van vorming wordt de werkelijke verplaatsingstijd meegerekend als werktijd;
- uitbreiding van de bewijsmogelijkheden met betrekking tot relevante ervaring bij andere werkgevers;
- invoering van het omstandigheidsverlof bij zwangerschapsverlies;
- geven van bloed, plasma, gebeurt in principe buiten de werktijd, tenzij het niet anders kan;
- aanpassing van de berekening van het vakantiegeld naar aanleiding van de overgang naar het publiek vakantiestelsel voor iedereen;
- arbeidsreglement: opname van de coördinaten van de nieuwe vertrouwenspersonen.
Aanpassingen met betrekking tot interne personeelsmobiliteit:
één van de acties in het kader van het optimalisatietraject van de afdeling personeel is het uitwerken van een intern mobiliteitsbeleid. Dit is een belangrijk aandachtspunt in het kader van talentontwikkeling (VTO), wendbaarheid van de organisatie en behoud van personeel op een krappe arbeidsmarkt. Via interne mobiliteit kunnen personeelsleden zich gedurende hun loopbaan bewegen binnen onze organisatie en er een andere functie opnemen. Hierdoor kunnen ze talenten en competenties toepassen die ze in een eerdere functie niet konden gebruiken, met andere collega’s samenwerken en nieuwe loopbaanmogelijkheden verkennen.
De bedoeling is om werk te maken van een interne arbeidsmarkt om zoveel mogelijk medewerkers loopbaanperspectieven te bieden, kansen te geven en hen te behouden door in te zetten op intern aanwezig talent bij het invullen van bestaande en/of nieuwe vacatures binnen de organisatie.
Vacatures zullen, in overleg met de clustermanagers, eerst intern gepubliceerd en ingevuld worden via een procedure van interne mobiliteit. Onder interne mobiliteit voor de invulling van een vacature wordt verstaan: de heraanstelling van een personeelslid in een vacante betrekking van de personeelsformatie in hoogstens dezelfde graad of in een andere graad van dezelfde rang is ingedeeld. Met andere woorden betreft het een invulling van een functie met dezelfde weddeschaal. Dit gebeurt door een interne oproep die tweemaal per jaar plaatsvindt. De planning van de selecties wordt zo opgemaakt dat er geen of slechts een beperkte invloed is op de timing voor de invulling van de vacatures (zie schema in bijlage).
Om het huidige proces van interne mobiliteit efficiënter te maken, worden enkele bepalingen in de rechtspositieregeling aangepast:
- er wordt voorgesteld om na een invulling via interne mobiliteit een inloopperiode van maximum drie maanden te voorzien (artikel 138). Dit biedt meer zekerheid voor de dienst en het personeelslid om te bekijken of er een match is tussen de werknemer en de jobinhoud. De inlooptijd kan maximum één keer verlengd worden. Het personeelslid kan ambtshalve loopbaanverlof krijgen in zijn/haar vorige functie tijdens deze periode;
- om deel te kunnen nemen mag de werknemer de voorbije twee jaar geen ongunstige evaluatie gehad hebben. Een bijkomende voorwaarde wordt: niet in een evaluatietraject zitten (artikel 139);
- jury: bij interne mobiliteit bestaat de examenjury uit minimum twee leden, waarvan één selectiedeskundige (de aanstellende overheid beslist zoals steeds over samenstelling van de jury).
Deze voorstellen werden gunstig geadviseerd door het managementteam en de vakorganisaties.
De nieuwe werkwijze zal na ongeveer één jaar (twee publicatierondes van vacatures) geëvalueerd worden. Indien de evaluatie positief is, zal bekeken worden hoe bevordering kan worden toegevoegd aan de oproep op de interne arbeidsmarkt.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 77 en 78.
Besluit van de Vlaamse regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen en latere wijzigingen.
Rechtspositieregeling geldend voor het personeel van de stad Sint-Niklaas
de voorgestelde wijzigingen aan de rechtspositieregeling goed te keuren.
Een exemplaar van de rechtspositieregeling wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Jomi vzw wil gelijke kansen creëren door het organiseren van arbeidszorg, arbeidsmatige activiteiten of soortgelijke activiteiten voor personen die omwille van persoonsgebonden redenen niet (meer) terecht kunnen binnen het gewoon of beschermend arbeidscircuit.
OCMW Sint-Niklaas heeft recht op één effectief en één plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Decreet lokaal bestuur, deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 en artikelen 77 en 78.
Statuten Jobs en Milieu vzw.
artikel 1:
- Gino Van Gysel: 32 ja-stemmen, 1 nee-stem en 8 onthoudingen;
- Ann Wielandt: 8 ja-stemmen, 4 nee-stemmen en 29 onthoudingen.
als vertegenwoordiger van OCMW Sint-Niklaas op de algemene vergadering van Jobs en Milieu vzw aan te duiden: Gino Van Gysel.
In uitvoering van het vorige Vlaamse regeerakkoord werden sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) tegen 1 januari 2023 (uitgesteld tot 1 juli 2023), samengevoegd tot woonmaatschappijen, met nog hoogstens één speler per gemeente. Op 9 juli 2021 bekrachtigde de Vlaamse Regering het decreet houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, dat het kader voor de vorming van de woonmaatschappij vastlegt. Per besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 (gebaseerd op de Vlaamse codex wonen van 2021, artikel 4.37) werd besloten dat de gemeenten Sint-Niklaas en Temse het werkingsgebied Waasland-Midden vormen oftewel woonmaatschappij WoonST.
In zitting van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 mei 2023 werd er ingestemd met de agenda's van de buitengewone algemene vergaderingen van de woonmaatschappijen: Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting, Woonanker Waas, Waasse Landmaatschappij en Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting, waardoor de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting en de Waasse Landmaatschappij opgingen in de nieuwe woonmaatschappij WoonST.
Stad en OCMW Sint-Niklaas zijn beiden aandeelhouders van WoonST en mogen gezamenlijk acht vertegenwoordigers voor het bestuursorgaan aanleveren waarvan ten hoogste twee derden van de bestuurders hetzelfde geslacht heeft.
Gelet op de aandelenverhouding tussen stad en OCMW in WoonST (een verhouding van 7.000 aandelen op 300) wordt voorgesteld dat de stad zeven bestuurders voordraagt.
OCMWSint-Niklaas mag tevens één effectief en één plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van WoonST aanduiden.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 77 en 78.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het werkingsgebied Waasland-Midden.
Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 22 maart 2019, en latere wijzigingen, met betrekking tot de voordracht van de vertegenwoordigers van de stad Sint-Niklaas in het bestuursorgaan van de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting.
Statuten WoonST, artikelen 13, 14, 16 en 17.
Huishoudelijk reglement algemene vergadering WoonST.
Intern reglement bestuursorgaan WoonST.
artikel 1:
- Mevlüt Zagli (eff.): 31 ja-stemmen, 4 nee-stemmen en 6 onthoudingen;
- Jessica Van Daele (eff.): 9 ja-stemmen, 4 nee-stemmen en 28 onthoudingen;
- Johan Uytdenhouwen (pv.): 33 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 6 onthoudingen;
- Filip Brusselmans (pv.): 8 ja-stemmen, 4 nee-stemmen en 29 onthoudingen;
artikel 2:
- Kelly Van Elslande: 33 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 6 onthoudingen;
- Isaura De Maesschalck: 8 ja-stemmen, 4 nee-stemmen en 29 onthoudingen.
aan te duiden als vertegenwoordiger van het OCMW Sint-Niklaas in de algemene vergadering van WoonST:
- Mevlüt Zagli;
met als plaatsvervanger
- Johan Uytdenhouwen.
voor te dragen als afgevaardigde in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij WoonST: Kelly Van Elslande.
Artikel 12 van de statuten van Drietakt vzw bepaalt dat de bestuurders worden benoemd voor een periode van zes jaar, de eerste periode liep tot en met 31 maart 2007. De bestuurders die tijdens een lopende periode van zes jaar worden aangeduid, zijn benoemd voor het resterende gedeelte van deze periode. Leden-rechtspersonen kunnen maximaal twee kandidaat-bestuurders voordragen.
Artikel 24 van de statuten vaen Drietakt vzw bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. Artikel 25 van de statuten bepaalt dat in de algemene vergadering de rechtspersonen over twee stemmen beschikken.
OCMW Sint-Niklaas is effectief lid van buurtbedrijf Drietakt vzw en heeft bijgevolg recht op:
- twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur en;
- twee vertegenwoordigers in de algemene vergadering.
Buurtbedrijf Drietakt vzw is in vereffening sinds 20 maart 2024, er wordt echter verwacht dat er nog beslissingen genomen moeten worden door de algemene vergadering en raad van bestuur. De aangestelde vereffenaar is Dirk Belon.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 77, 78 en 245.
Statuten Buurtbedrijf Drietakt vzw.
artikel 1:
- Roel Vandecasteele: 16 ja-stemmen;
- Bert De Laet: 15 ja-stemmen;
- Jan Snellings: 8 ja-stemmen.
volgende twee vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Buurtbedrijf Drietakt vzw aan te duiden:
- Roel Vandecasteele;
- Bert De Laet.
Een zorgraad stuurt een eerstelijnszone aan en bestaat als vzw uit een bestuursorgaan en een algemene vergadering.
Het doel van een zorgraad is om te evolueren naar een vraaggestuurde en integrale
zorg en ondersteuning voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Zorgraden realiseren en versterken de samenwerking en coördinatie tussen lokale besturen,
eerstelijnszorgaanbieders, verenigingen van personen met een zorg- en ondersteuningsnood, verenigingen van
mantelzorgers en verenigingen van vrijwilligers om dit doel te bereiken.
Eerstelijnszone Waasland Noord-Oost en Eerstelijnszone Waasland Zuid-West zijn twee vzw's die samenwerken. Leden van de algemene vergadering en het bestuursorgaan worden voorgedragen vanuit de clusters. De algemene vergadering stelt de leden van het bestuursorgaan aan.
Sint-Niklaas maakt, samen met Temse, Lokeren en Waasmunster deel uit van de Eerstelijnszone Waasland Zuid-West.
Onze Eerstelijnszone is een open netwerk, waarin vier clusters samenwerken: welzijn, gezondheid, lokale besturen en vertegenwoordigers van personen met een zorg- en ondersteuningsnood.
Deze samenwerking komt tot stand in netwerk- en overlegmomenten, werkgroepen en projecten, die ondersteund worden door het team van medewerkers van de Eerstelijnszone.
Met het besluit Vlaamse Regering dat in voege gaat op 1 januari 2025 werden een aantal wijzigingen aangebracht in de organisatie en samenstelling van de Eerstelijnszones. Zo maken bijvoorbeeld de sectoren uit het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) en Opgroeien nu ook deel uit van het netwerk en worden de Eerstelijnszones verplicht om hun meerjarenplan af te stemmen op het lokaal sociaal beleid van de verschillende gemeenten die deel uitmaken van de zone.
In de zorgraad van 18 november 2024 werd een hervormingstijdspad opnieuw uiteengezet:
Fase 1: principiële goedkeuring statuten en intern reglement:
- zorgraad 19 september 2024: voorstel statuten, intern reglement en organisatiestructuur;
- zorgraad 18 november 2024: principiële goedkeuring statuten en intern reglement waarna deze samen met de organisatiestructuur, code goed bestuur en nieuw toegetreden leden VAPH en Opgroeien werden ingediend.
Fase 2: uitwerking clusterwerking/open netwerk:
21 januari 2025 wordt een open netwerk georganiseerd van 12 tot 14 uur in de Paterskerk. Hierop worden de doelstellingen, de werking en regels om te kunnen toetreden in de algemene vergadering en bestuursorgaan van een eerstelijnszone heel goed uitgelegd. We vinden het aan te raden om naast ambtelijke ook politieke vertegenwoordiging op dit open netwerk te hebben vanuit onze stad. Inschrijven hiervoor kan via deze link Open netwerk 21 januari 2025, meer informatie is te vinden op deze link Open netwerk | Eerstelijnszone.
Tijdens of na het open netwerk (tot en met 10 februari 2025) kan men zich kandidaat stellen om lid te worden van een cluster en om een bestuurlijk mandaat op te nemen in de Eerstelijnszone.
Fase 3: bespreking kandidaturen algemene vergadering, bestuursorgaan, dagelijks bestuur: februari/maart 2025: elke cluster draagt in overleg leden voor de algemene vergadering voor.
Fase 4: officiële goedkeuring statuten, intern reglement en aanstelling nieuwe leden:
- algemene vergadering op 1 april 2025 met als agendapunten: de goedkeuring inhoudelijk en financieel jaarverslag 2024, de goedkeuring van de statuten en de aanstelling van de nieuwe bestuurders AV, BO, DB
Van de leden die zetelen in de algemene vergadering en in het bestuursorgaan wordt onder andere volgend engagement gevraagd:
- gemiddelde tijdsinvestering bestuursorgaan: één dag, per maand;
- viermaal, per jaar, aanwezig zijn op de clustervergadering van hun sector waarin inhoudelijke voorstellen worden uitgewerkt rond maatschappelijke uitdagingen waarrond acties worden ondernomen. Voor de cluster lokale besturen is er tweemaal, per jaar, een clustervergadering voorzien. Ambtenaren komen daarnaast viermaal, per jaar, samen in het lokaal sociaal beleidsoverleg. In de cluster lokale besturen is er vertegenwoordiging mogelijk van zowel mandatarissen als ambtenaren;
- tweemaal, per jaar, aanwezig zijn op de algemene vergadering;
- indien ook lid van het bestuursorgaan zal de gemiddelde tijdsinvestering één dag, per maand, bedragen;
- het dagelijks bestuur komt niet periodiek samen, het is eerder een afstemmingsorgaan tussen leden en coördinator. Gemiddelde tijdsinvestering: halve dag per week.
Een goede werking van de eerstelijnszone is heel belangrijk voor ons zorg- en hulpverleningslandschap. De eerstelijnszone brengt zorgverlening (gezondheid) en hulpverlening (welzijn) dichter bij elkaar zodat een geïntegreerde aanpak in de eerstelijnszorg kan plaatsvinden. We vinden vanuit de administratie een goede samenwerking tussen eerstelijnszone en stad zowel op ambtelijk als politiek niveau uitermate belangrijk in het belang van ons eigen lokaal sociaal beleid en de grotere regionale samenwerking.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 77 en 78.
Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.
Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.
Besluit van de Vlaamse regering tot erkenning en
subsidiëring van de zorgraden en houdende
inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019
betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de
regionale zorgplatformen en de ondersteuning van
de eerstelijnszorgaanbieders.
artikel 2:
- Els Cant: 38 ja-stemmen, 1 nee-stem en 2 onthoudingen;
- Veerle Vermeulen: 36 ja-stemmen, 2 nee-stem en 3 onthoudingen;
artikel 3:
- Veerle Vermeulen: 37 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 2 onthoudingen;
artikel 4:
- Veerle Vermeulen: 37 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 2 onthoudingen;
artikel 5:
- Kristof Van Gansen (eff.): 36 ja-stemmen, 3 nee-stemmen en 2 onthoudingen;
- Adelheid Van Hauwermeiren (pv.): 36 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 3 onthoudingen;
artikel 6:
- Veerle Vermeulen: 37 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en 2 onthoudingen.
kennis te nemen van de hervorming van de Eerstelijnszones en de impact hiervan op het voordragen van leden voor de algemene vergadering en het bestuursorgaan.
volgende ambtenaren af te vaardigen als lid van de cluster lokale besturen: Els Cant, diensthoofd regie welzijn en Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn.
volgende ambtenaren af te vaardigen als lid van de cluster welzijn: het afdelingshoofd sociale dienstverlening (nog aan te stellen) en Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn.
Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn voor te dragen als lid van de Algemene vergadering en bestuursorgaan voor de cluster welzijn, met als plaatsvervanger het afdelingshoofd sociale dienstverlening (vacature nog in te vullen).
Kristof Van Gansen, schepen, voor te dragen als lid van de algemene vergadering en bestuursorgaan voor de cluster lokale besturen met als plaatsvervanger Adelheid Van Hauwermeiren, schepen.
Veerle Vermeulen, clustermanager welzijn, voor te dragen als lid van het dagelijks bestuur van de Eerstelijnszone Waasland Zuid-West.
Interpellatie één tot en met vier worden samen behandeld.
Interpellatie van raadslid Frans Wymeersch.
Interpellatie van raadslid Filip Brusselmans.
Interpellatie van raadslid Sofie Heyrman.
Interpellatie van raadslid Chris Wauman.
interpellatie van raadsleden Conner Rousseau, Frans Wymeersch, Jos De Meyer en Koen De Smet.
Beantwoord door schepenen Adelheid Van Hauwermeiren en Peter Buysrogge.
Interpellatie van raadslid Filip Brusselmans.
Beantwoord door schepen Peter Buysrogge.
Interpellatie van raadsleden Frans Wymeersch, Filip Brusselmans, Sofie Heyrman en Chris Wauman.
Beantwoord door burgemeester Lieven Dehandschutter.
Bij nader inzien wil ik bij deze toch formeel een punt aan de agenda toevoegen aangaande de publieke uitspraken van raadslid Rousseau over zijn uitspraken over het bcsd. Al dan niet vermeende mistoestanden in het bcsd tijdens vorige zittingsperiode(s).
Tijdens een uitzending van een programma op de vrt liet raadslid Rousseau verstaan dat er in het recente verleden mistoestanden bestonden en dat er ondoelmatig en onrechtmatig met geld werd omgegaan en werd uitgedeeld.
Hierover heb ik vragen en bedenkingen die ik aan het huidige college wil voorleggen.
We vernemen dat, wegens interne tekortkomingen binnen het ocmw, belangrijke sommen geld aan het ocmw onthouden werden in het vrij recente verleden.
Naar verluidt zou een en ander toch kunnen gerecupereerd worden maar deze feiten eisen toch verdere toelichting van de schepen.
Het leidt geen twijfel dat een en ander ook moet leiden naar een serieuze doorlichting van de werking van het ocmw, ook met de nodige maatregelen dienaangaande.
Hierover moet het debat gevoerd worden.
Het OCMW van Sint-Niklaas heeft meer dan een miljoen euro aan subsidies misgelopen, geld dat bedoeld was voor de meest kwetsbaren in onze stad.
Dit lijkt een bestuurlijke blunder van ongeziene proporties.
Laten we duidelijk zijn: dit is geen kleine administratieve fout. De schuld doorschuiven naar een ex-schepen van volstaat niet, het hele stadsbestuur draagt hier verantwoordelijkheid.
Daarom eis ik duidelijke antwoorden:
1. Hoe kon het zover komen dat een miljoen euro subsidies verloren ging?
2. Wie was verantwoordelijk voor de opvolging en waarom is dit niet tijdig gesignaleerd?
3. Welke structurele maatregelen worden genomen om dit in de toekomst te vermijden?
4. Welke politieke gevolgen worden hieraan verbonden?
Reflectie en vragen over de commissie van schepen Van Hauwermeiren.
Langs de ene kant is er de leugen van raadslid Rousseau op nationale televisie, langs de andere kant 1 miljoen euro misgelopen subsidies. Een politiek debat is op zijn plaats.