di 21/01/2025 - 19:00 gemeenteraadzaal
Sinds 1 januari 2024 is volgens het instrumentendecreet een gemeentelijke
stedenbouwkundige verordening vereist voor het opleggen van financiële lasten in een
omgevingsvergunning. In deze verordening moest minstens de grondslag voor de financiële last
worden opgenomen. Het bedrag kan vastgesteld worden in een belastingreglement. In de
bouwcode is voor een aantal bepalingen een financiële last voorzien: oppervlakte groen,
woonbeleid, compensatie bomen en parkeerplaatsen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuwe reglement met betrekking tot de gemeentebelasting betreffende lasten op omgevingsvergunningen goed te keuren.
De vervoerregioraad is een multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegorgaan waarin de betrokken partners vorm geven en uitvoering geven aan het mobiliteitsbeleid voor de vervoerregio.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vertegenwoordigers in de Vervoerregioraad Waasland aan te duiden.
Cipal dv is een dienstverlenende vereniging die focust op het gezamenlijk aankopen van it-oplossingen en -diensten, het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' gezamenlijk aan te pakken. Cipal nodigt de stad uit op de algemene vergadering van 20 juni 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende organisatie Cipal aan te duiden, als ook een kandidaat-bestuurder voor het bestuursorgaan van Cipal.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een lid voor de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn aan te duiden.
Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) is een vakorganisatie van en voor groenmedewerkers en politiek verantwoordelijken voor groenbeleid van de lokale besturen in Vlaanderen, met als doel het openbaar groen promoten en streven naar meer groenbeleving. Ten einde dit te bereiken ondersteunen ze de lokale besturen in het ontwikkelen van een breed groenbeleid: structurele groenvisie, realiseren van groenprojecten en kwalitatief beheren van groen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van Vereniging voor Openbaar Groen vzw, alsook een lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
Het Veer, centrum voor ambulante revalidatie vzw, heeft tot doel het realiseren van maatschappelijke inclusie en welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen met stoornissen die significante beperkingen in activiteiten of participatieproblemen met zich meebrengen. Het betreft, onder andere: vroegtijdige opsporing, indicatiestelling, diagnostiek en advies, begeleiding en behandeling, verkoop van hulpmiddelen en dienstverlening (onder andere preventie, informatie, vorming supervisie).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van Therapeutisch Kinderdagverblijf Het Veer vzw, evenals een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het bestuur.
Het belangeloos doel van Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO vzw) is het beheer en de bestrijding van schadelijke dieren en planten ten gunste van de verbetering van het leefmilieu (landbouw en milieu) door middel van het ontwikkelen van een systematische en gecoördineerde uitvoering van muskusrattenbestrijding en van andere rodentia. Dit kan onder meer gebeuren door het ondersteunen en bevorderen van plaatselijke bestrijding, het uitoefenen en/of coördineren van bestrijdingsacties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw aan te duiden.
Muntuit vzw promoot, adviseert en ontwikkelt gemeenschapsmunten in Vlaanderen en Brussel en werkt hiervoor nauw samen met de lokale besturen. Muntuit vzw begeleidde de stad bij de opstart van de Sengzen en het hele traject richting onze stadsmunt. Nadat hun opdracht werd afgerond, werden we in zitting van 26 augustus 2022, lid van de organisatie zodat we beroep kunnen blijven doen op hun expertise en netwerk.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering.
Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (afgekort MIWA) is een opdrachthoudende vereniging met als doel het beheer van afvalstoffen, zijnde de activiteiten die de (afval)voorkoming, de (afval)inzameling en de (afval)verwerking omvatten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om voor MIWA:
- een effectief en een plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden;
- vijf leden voor de raad van bestuur van voor te dragen, waarvan één raadgevende stem uit de oppositie;
- één van de voorgedragen vertegenwoordigers in de raad van bestuur tevens voor te dragen als voorzitter van de raad van bestuur en bijgevolg als voorzitter van de algemene vergadering.
Het lokaal overleg kinderopvang wordt als gemeentelijke adviesraad met volgende opdrachten belast:
- het lokaal bestuur adviseren bij de opmaak en uitvoering van de beleidsdoelstellingen voor kinderopvang;
- het lokaal bestuur adviseren bij uitbreidingsrondes van Kind& Gezin;
- het lokaal bestuur adviseren en ondersteunen bij de organisatie en uitbouw van het loket kinderopvang;
- het lokaal bestuur adviseren over materies die relevant zijn voor kinderopvang, inclusief het opnemen van de signaalfunctie.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de aanstelling van rechtswege van de schepen van kinderopvang als vertegenwoordiger van stad Sint-Niklaas in het Lokaal Overleg Kinderopvang Sint-Niklaas.
De Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS Westlede) is een koepel van crematoria waarvan de meeste gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen deel uitmaken, waaronder de stad Sint-Niklaas.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Intergemeentelijke Samenwerking Westlede aan te duiden, alsook leden voor de raad van bestuur af te vaardigen.
Intergem is een distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas, ook actief in de activiteiten riolering en kabel-tv infrastructuur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
- de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordigers voor de algemene vergadering aan te duiden;
- een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité Noord;
- een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor de raad van bestuur;
- een persoon als vertegenwoordiger met raadgevende stem van de stad Sint-Niklaas in de raad van bestuur van Intergem aan te duiden.
Cevio vzw is een grote speler op de Vlaamse IT-markt, gespecialiseerd in het bouwen van moderne en betrouwbare informaticasystemen, vooral voor overheidsinstellingen (provinciebesturen, gemeenten, OCMW's, bibliotheken …) maar ook voor andere bedrijven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vertegenwoordiger van de stad Sint-Niklaas in de algemene vergadering aan te duiden en een lid voor te dragen voor de raad van bestuur van Cevio vzw.
KOLAB vzw heeft als doel de infrastructuur in de Apostelstraat 5-7, 13 en 15 te beheren, onderhouden en ter beschikking te stellen ter ondersteuning van het jeugdwerk en de jongeren in Sint-Niklaas.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van KOLAB vzw , alsook een lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De Interlokale vereniging Burensportdienst Waasland heeft als doelstelling het sportbeleid van zijn participanten af te stemmen en te stimuleren. Stad Sint-Niklaas is een participant van Burensportdienst Waasland. De gemeenteraden van elke participerende gemeente kunnen een plaatsvervanger aanduiden voor het beheerscomité.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de uittreding uit sociale woonmaatschappij Tuinwijk, als ook de verkoop van de aandelen bij Tuinwijk aan stad Lokeren, goed te keuren.
De opdrachthoudende vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (MIWA) nodigt stadsbestuur Sint-Niklaas uit voor de buitengewone algemene vergadering die doorgaat op 26 februari 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
De dienst ICT wenst in te stappen op de raamovereenkomst Brugge voor het ter beschikking stellen van software op perceel 2 softwarelicenties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de instap goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, indicatieve raming en voorwaarden voor de opdracht 'rioproject herwaardering Molenbeek: fase G: Watermolendreef/Watermolenstraat' goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overdracht van een grondstrook, gelegen Vlasbloemstraat 27, 9100 Nieuwkerken, aan stad Sint-Niklaas, om ingelijfd te worden in het openbaar domein en de voorwaarden van de ontwerpakte goed te keuren.
Voor de uitvoering van het project Oostelijke Tangent moet het Agentschap voor Wegen en Verkeer drie percelen stadsgrond verwerven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Op 22 november 2019 werd het gemeentelijk rup ‘Lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat-Heimolenstraat’ goedgekeurd door de gemeenteraad van de stad Sint-Niklaas. Het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Lokaal bedrijventerrein Heimolenstraat - Botermelkstraat’ is gelegen tussen de Gentse Baan, Botermelkstraat en Heimolenstraat. Het plangebied is ruim 12 ha groot. Met het rup wordt het verouderd bijzonder plan van aanleg (BPA) ‘Den Hogen Kouter’, met een ambachtelijke zone, herzien. De gemeenteraad stelde in zitting van 25 oktober 2024 het rooilijnplan betreffende de opheffing van de rooilijnen enerzijds en anderzijds vastlegging van de rooilijn voor de aanleg van de hoofdontsluiting voor het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat-Heimolenstraat via de N70, de nevenontsluiting naar de Heimolenstraat en de fietsontsluiting voorlopig vast. Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd naar opmerkingen en bezwaren van 12 november tot en met 11 december 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan definitief vast te stellen.
De Watergroep wenst een deel van de site rond de watertoren, gelegen in het binnengebied tussen de Schoolstraat en de Koning Astridlaan, te verkopen. De site werd verdeeld in drie loten. De watertoren zelf (lot 1) maakt geen deel uit van de verkoop. Lot 2 werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Lot 3 wordt nu openbaar te koop gesteld door afdeling Vastgoedtransacties aan een verlaagde prijs.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aankoop van lot 3 aan de verlaagde prijs.
De Vlaamse regering legde nieuwe voorrangsregels op voor kinderopvang baby's en peuters. Daarnaast werd de regelgeving aangepast waardoor er meer ruimte komt voor beleidsvoerend vermogen vanuit de organisator. Als gevolg hiervan moesten enkele wijzigingen gebeuren aan de huishoudelijke reglementen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan de reglementen van de stedelijke kinderopvang goed te keuren.
Momenteel is er een rechtszaak lopende tussen de stad en Clear Channel over de betwisting van de te betalen indexatie door Clear Channel in de concessie straatmeubilair. Om het geschil tussen stad Sint-Niklaas en Clear Channel te beslechten wordt voorgesteld een dading af te sluiten. Clear Channel is ook bereid het perceel, gelegen op het kruispunt Prins-Boudewijnlaan/Hertjen, te verkopen aan de stad. De stad huurt momenteel dit perceel als buurtparking. De beslissing tot verkoop wordt ook mee opgenomen in de overeenkomst tot dading.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aankoop en het sluiten van een dading met Clear Channel.