Hulpverleningszone Waasland legt een model van politieverordening voor houdende vaststelling van de minimumnormen brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen. De minimumnormen worden in de praktijk reeds toegepast binnen de Hulpverleningszone maar worden nu vervat in een reglementering. In het algemeen politiereglement van stad Sint-Niklaas zijn de minimumnormen inzake brandpreventie met betrekking tot publiek toegankelijke inrichtingen thans opgenomen onder hoofdstuk IV, afdeling 3, artikelen 91 tot en met 116.
Het toepassingsgebied blijft hetzelfde.
In de nieuwe politieverordening worden de publiek toegankelijke inrichtingen ingedeeld in twee categorieën: categorie 1: maximumcapaciteit van 49 personen en categorie 2: maximumcapaciteit van 50 personen of meer.
Inrichtingen van categorie één worden principieel niet gecontroleerd tenzij bij expliciete vraag van de burgemeester. Voor inrichtingen van categorie twee wordt een brandveiligheidsattest afgeleverd door de burgemeester.
Als uit het brandpreventieverslag blijkt dat de inrichting voldoet aan de brandveiligheidsnormen kan de burgemeester een brandveiligheidsattest A uitreiken. Dit attest heeft principieel een onbepaalde geldigheidsduur.
Als uit het brandpreventieverslag blijkt dat de inrichting niet volledig voldoet aan de brandveiligheidsnormen maar dat de veiligheid van het personeel en de bezoekers niet in gevaar komt, kan de burgemeester een brandveiligheidsattest B uitreiken. De burgemeester bepaalt de geldigheidsduur van dit attest, met een maximale geldigheidsduur van vijf jaar.
Na uitvoering van de aanpassingswerken (indien een stappenplan werd opgemaakt) of uiterlijk dertig dagen voor het aflopen van de geldigheidsduur van het brandveiligheidsattest B moet de exploitant de burgemeester verzoeken om een nieuwe controle.
Indien uit de hercontrole blijkt dat de inrichting voldoet aan de brandveiligheidsnormen, kan de burgemeester een brandveiligheidsattest A uitreiken met in principe onbepaalde geldigheidsduur.
Indien er reeds aanpassingswerken werden uitgevoerd maar er nog steeds opmerkingen zijn, kan de burgemeester het brandveiligheidsattest B verlengen indien de totale geldigheidsduur van vijf jaar nog niet werd overschreden.
Indien de inrichting nog steeds niet voldoet aan de brandveiligheidsnormen en het attest B de totale geldigheidsduur van vijf jaar heeft bereikt, kan de burgemeester uitzonderlijk het brandveiligheidsattest B verlengen mits verscherpte controles worden uitgevoerd.
Als uit het brandpreventieverslag blijkt dat de inrichting niet voldoet aan de brandveiligheidsnormen en hierdoor de veiligheid van personeel en bezoekers in gevaar komt of de inrichting gedurende vijf jaar in het bezit is van een B-attest zonder daarbij voldoende gevolg te geven aan de bijhorende opmerkingen, kan de burgemeester een brandveiligheidsattest C uitreiken. In dit geval kan de uitbating van de inrichting niet starten of verder doorgaan.
Indien het onmogelijk is te voldoen aan een of meerdere specificaties van het reglement kan de burgemeester afwijkingen toestaan. Dit kan enkel op de bepalingen die niet door een andere wetgeving zijn opgenomen.
De aanvraag tot afwijking wordt door de exploitant schriftelijk aan de burgemeester bezorgd, die ze doorstuurt naar de afwijkingscommissie. De afwijkingscommissie, bestaande uit een secretaris en twee deskundigen brandveiligheid, lid van de Hulpverleningszone Waasland, verstrekt een advies aan de burgemeester.
Binnen een periode van zes maanden na ontvangst van de aanvraag doet de burgemeester uitspraak op basis van het gemotiveerd advies van de afwijkingscommissie en maakt de beslissing over aan de exploitant.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Koninklijk besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan nieuwe gebouwen moeten voldoen.
Algemeen politiereglement van de stad Sint-Niklaas.
met algemene stemmen (37)
de politieverordening houdende vaststelling van de minimumnormen inzake brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen goed te keuren.
Een exemplaar van de verordening wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.