Terug gemeenteraad

vr 21/06/2024 - 21:00 gemeenteraadszaal

Hoogdringende punten toe te laten tot de zitting

OPENBARE ZITTING

Politie

Politie

Ondersteuning financiën

Belastingen

Boekhouding

  • Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de begrotings- en jaarrekening 2023 van de politiezone Sint-Niklaas goed te keuren.

  • Het stadsbestuur staat soms renteloze leningen toe.
    Jaarlijks wordt het aflossingsbedrag bij een renteloze lening aangepast aan de gezondheidsindex. De evolutie van de gezondheidsindex (gemiddelde/jaar) toont echter dat er in 2022 en 2023 een uitzonderlijk grote procentuele stijging was.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd daarop een correctie toe te passen. 

  • Hoewel de jaarrekening geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de jaarrekening 2023 goed te keuren.
  • Hoewel de jaarrekening geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenraad kan worden vastgesteld.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van het stadsbestuur in de jaarrekening 2023 vast te stellen.
  • Hoewel de jaarrekening geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geïntegreerde jaarrekening 2023 stad en OCMW vast te stellen.
  • Subsidies kunnen enkel worden toegekend in uitvoering van een subsidiereglement, een subsidieovereenkomst of een aparte nominatieve subsidielijst die door de gemeenteraad wordt goedgekeurd. Hierbij wordt de lijst met nominatieve subsidies voorgelegd. 
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst met aanpassingen aan de nominatieve subsidies goed te keuren.

  • De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld. Aangezien het stadsbestuur de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt, moet de gemeenteraad de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het aandeel van het OCMW ook nog goedkeuren, vooraleer de integrale aanpassing van de meerjarenplanning kan worden vastgesteld.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten voor het boekjaar 2025 goed te keuren.

  • De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van de stad in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten 2025 vast te stellen.

  • De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geïntegreerde aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.

Ondersteuning

(interne dienst) preventie en bescherming op het werk

  • In 2014 werd er door de wetgever een verplichting opgelegd om de procedure psychosociale risico’s op het werk op te nemen in het arbeidsreglement. In 2023 verscheen er een nieuwe wetgeving, namelijk de antidiscriminatiewet van 15 mei 2023, en de wet op het verplicht aanstellen van interne vertrouwenspersonen van 1 december 2023. Beide wetgevingen brachten wijzigingen teweeg in de Codex (welzijnswet 1996), titel 3, boek 1. Omwille van deze wijzigingen is er een noodzaak tot aanpassing van de huidige procedure psychosociale risico’s.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het arbeidsreglement goed te keuren.

HR

Personeel (staf)

  • Op 16 juni 2023 keurde de Vlaamse regering het decreet goed tot wijziging van het decreet lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid. Dit zogenaamde 'ontslagdecreet' trad in werking op 1 oktober 2023. Naar aanleiding hiervan worden een aantal wijzigingen aan de rechtspositieregeling voorgesteld. Daarnaast worden ook nog een aantal andere wijzigingen en enkele technische aanpassingen en vereenvoudigingen voorgesteld voor de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement goed te keuren. 

GAS

  • Het is noodzakelijk gebleken enkele wijzigingen aan te brengen aan het algemeen politiereglement. Een aantal wijzigingen zijn louter tekstuele verbeteringen. Een aantal wijzigingen zijn aanvullingen op de bestaande bepalingen. Een aantal wijzigingen zijn het gevolg van inwerkingtreding van hogere wetgeving en tenslotte moeten enkele aanpassingen worden doorgevoerd ingevolgde de wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het algemeen politiereglement goed te keuren.

  • Hulpverleningszone Waasland legt aan alle gemeenten binnen de Hulpverleningszone een model van politieverordening voor houdende vaststelling van de minimumnormen inzake brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen.
    Omdat de minimumnormen inzake brandpreventie met betrekking tot publiek toegankelijke inrichtingen opgenomen zijn in het algemeen politiereglement (hoofdstuk IV, afdeling 3, artikelen 91 tot en met 116) wordt de goedkeuring van de nieuwe bepalingen voorgelegd aan de gemeenteraad samen met de wijziging van het algemeen politiereglement, waarbij de bestaande artikels onder afdeling drie worden opgeheven en vervangen door de nieuwe bepalingen.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de politieverordening houdende vaststelling van de minimumnormen brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen, opgesteld door Hulpverleningszone Waasland, goed te keuren.

  • Het decreet van 22 maart 2024 over de weginfrastructuur en het wegenbeleid en de waterinfrastructuur en het waterbeleid wijzigde met artikel 3 de wegverkeerswet (GAS 5), meer bepaald artikel 29 quater. Ingevolge deze wijziging moet ook de bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen worden gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met het gewijzigde artikel 29 quater van de wegverkeerswet.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze wijziging goed te keuren. 

Noodplanning

Dienstverlening

Bestuursadministratie

  • Woonpunt Waas is de woonmaatschappij bevoegd voor Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht. De maatschappij kreeg vorm door volgende trajecten:
    - partiële splitsing Woonanker Waas voor wat betreft het gedeelte gelegen in Sint-Gillis-Waas en Stekene;
    - partiële splitsing Waasse Landmaatschappij voor wat betreft het gedeelte gelegen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Stekene;
    - partiële splitsing Woonpunt Schelde Rupel voor wat betreft het gedeelte gelegen in Zwijndrecht;
    - overname contracten private verhuringen van het Sociaal Verhuurkantoor voor wat betreft de woningen in het werkingsgebied van Waasland Oost. 

    Stad Sint-Niklaas was aandeelhouder van Woonanker Waas cvba, Waasse Landmaatschappij cvba en hierdoor tevens van de nieuwe woonmaatschappij Woonpunt Waas.
    De Vlaamse codex wonen bepaalt in artikel 4.39/2: 'Alleen het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen, kunnen aandelen houden van een woonmaatschappij.'
    Aangezien Sint-Niklaas niet tot het werkingsgebied van Woonpunt Waas behoort, wordt de gemeenteraad gevraagd om de uittreding uit Woonpunt Waas goed te keuren. 

  • In zitting van 25 augustus 2023 besloot de gemeenteraad toe te treden tot Opdrachtencentrale vzw. 
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Opdrachtencentrale vzw aan te duiden.

Techniek

Overheidsopdrachten en administratie

Omgeving

Plannen en ontwikkelen

Cultuur en vrije tijd

Evenementen

  • De Vredefeesten vinden dit jaar plaats op 6, 7 en 8 september 2024. Voor de organisatie en uitwerking werkt de stad Sint-Niklaas samen met verschillende partners. De ondersteuning wordt per partner vastgelegd aan de hand van een convenant.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het convenant per partner goed te keuren.

Welzijn

Dienst buitenschoolse groepsopvang

  • De voorrangsregels voor de inschrijvingen in de vakantieopvang worden aangepast om er voor te zorgen dat de jongste kinderen voldoende toegang blijven hebben tot het aanbod aangezien de vraag dit aanbod overstijgt.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het huishoudelijk reglement buitenschoolse groepsopvang goed te keuren.

  • Het is wenselijk om voor de start van het nieuwe schooljaar 2024-2025 de bestaande mondelinge en schriftelijke afspraken met scholen te actualiseren en formaliseren. Voorgesteld wordt  de verouderde huurcontracten te vervangen en daardoor te evolueren naar een samenwerkingsovereenkomst waarbij de stad als dienst buitenschoolse groepsopvang op de school als volwaardige partner participeert voor het aanbieden van buitenschoolse opvang.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het model van samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

Dienst Huis van het Kind

Staf welzijn

Aanvullende punten

BESLOTEN ZITTING

Politie

Politie

  • Een inspecteur werd door de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten (CGPP) definitief ongeschikt verklaard en in definitief medisch pensioen gesteld vanaf 1 oktober 2023. De gemeenteraad keurde dit in zitting van 22 september 2023 goed. De inspecteur ging in beroep tegen de beslissing van de CGPP waarna de beroepscommissie in zitting van 27 mei 2024 beslist dat de inspecteur vanaf 1 juli 2024 definitief ongeschikt is voor het operationeel kader van de politie, maar wel geschikt is voor een functie in het administratief en logistiek kader. Als gevolg hiervan eindigt het medisch pensioen van de inspecteur op 30 juni 2024 en behoort de medewerkster vanaf 1 juli 2024 tot het administratief en logistiek kader, weliswaar in disponibiliteit en voor een maximumduur van twaalf maanden. 
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de beslissing van de beroepscommissie van de commissie voor de geschiktheid van het personeel van de politiediensten en het definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van de betrokken inspecteur te beëindigen op 30 juni 2024.

Ondersteuning financiën

Verzekeringen

  • Naar aanleiding van het arbeidswegongeval van 20 februari 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren. 

  • Naar aanleiding van het arbeidswegongeval van 26 februari 2024 overkomen aan een medewerkster van het logistiek en administratief kader (CaLog) bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren. 

  • Op zaterdag 20 april 2024 is een agent van politie thuis gevallen doordat haar kruk wegschoof. Ze liep hierdoor een breuk op aan haar been. Ze was op dat ogenblik niet aan het werk. De agent is van mening dat dit mogelijk wel als arbeidsongeval kan aanvaard worden, ook al was ze niet aan het werk, omdat ze nog arbeidsongeschikt was van een eerder arbeidsongeval. Dienst verzekeringen deed op aandringen van betrokkene toch aangifte van een arbeidsongeval bij de herverzekeraar Ethias. De herverzekeraar heeft thans laten weten dat de feiten niet als arbeidsongeval kunnen aanvaard worden. Dienst verzekeringen heeft het arbeidsongeval geweigerd en dit per aangetekende brief van 23 mei 2024 betekend aan betrokkene.
    De dienst verzekeringen is op 25 oktober 2019 door de gemeenteraad van Sint-Niklaas aangewezen als bevoegde dienst om te oordelen of dit ongeval een arbeidsongeval is of niet. Dit in uitvoering van artikel X.III.7 van het RP POL (koninklijk besluit van 30 maart 2001).
    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de niet-erkenning van het arbeidsongeval.

Omgeving

Ondersteuning vergunnen en toezicht