vr 21/06/2024 - 21:00 gemeenteraadszaal
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overdracht aan de stad Sint-Niklaas van de wegenissen Maricolenstraat, 9112 Sinaai, om ingelijfd te worden in het openbaar domein en om de voorwaarden van de ontwerpakte goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 24 mei 2024 goed te keuren.
De lokale politie van Sint-Niklaas en Lokeren verzekeren principieel de volledige basispolitiezorg op het grondgebied van hun eigen omschrijving. Als gevolg van een plotse terugval van het aantal beschikbare officieren van bestuurlijke politie binnen de lokale politie Lokeren, is een bovenlokaal samenwerkingsakkoord tussen beide politiezones opportuun. Het is daarenboven een aanzet naar een verdere intensifiëring van de samenwerking tussen beide zones en dit binnen zowel operationele als niet-operationele domeinen. Beide zones beogen hiermee een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening alsook een verhoging van de rentabiliteit. De overeenkomst als bijlage beoogt een samenwerking binnen het domein 'permanentieofficier bestuurlijke politie' waarbij de politie Sint-Niklaas op basis van noodzaak tevens de permanentieofficier zal leveren voor politie Lokeren, met inzet op grondgebied van de stad Lokeren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van deze samenwerkingsovereenkomst.
Door het plots overlijden van een inspecteur van politie ontstaat er een vacature van inspecteur bij het bureel operaties, dienst evenementen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor het bureel operaties, dienst evenementen.
Een inspecteur van de lokale recherchedienst verlaat via de mobiliteitsprocedure het korps om te gaan werken bij de federale gerechtelijke politie. Als gevolg hiervan wenst de korpschef deze functie van inspecteur bij de afdeling intelligence en opsporingen (I&O), lokale recherchedienst, in te vullen en wil hiervoor gebruik maken van de vastgestelde wervingsreserve.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de afdeling I&O, lokale recherchedienst.
Een assistent verlaat het korps via de mobiliteitsprocedure op 1 juli 2024. Hierdoor ontstaat er een vacature van assistent. De korpschef wenst een functie van assistent bij de verkeerspolitie, dienst lokaal verwerkingscentrum (LVC) in te vullen. De korpschef verzoekt de gemeenteraad de functie vacant te verklaren via de procedure van de mobiliteit, de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving of, in voorkomend geval, de externe aanwerving van een dringende nood.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van assistent binnen het administratief en logistiek kader bij de verkeerspolitie, dienst lokaal verwerkingscentrum, in te vullen via de procedure van de mobiliteit, de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving of, in voorkomend geval, de externe aanwerving van een dringende nood.
Verschillende ondernemers (foorkramers, marktkramers, horecazaken...) ondervinden hinder en minder inkomsten ten gevolge van de werken op de Grote Markt. De stad wil om die reden tegemoetkomingen voorzien. Deze afwijkingen van belasting- en retributiereglementen moeten worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
De gemeenteraad keurde eerder het retributiereglement op het gebruik van diensten, infrastructuur en materiaal, aangeboden door de gemeentelijke instellingen, goed. Er worden enkele beperkte en gerichte wijzigingen voorgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen van het retributiereglement op het gebruik van diensten, infrastructuur en materiaal, aangeboden door de gemeentelijke instellingen, goed te keuren.
Het reglement gemeentebelasting op masten en pylonen werd door de gemeenteraad op 19 december 2019 goedgekeurd voor bestuursperiode 2020-2025. Er wordt een specifieke wijziging voorgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het gewijzigde reglement inzake de gemeentebelasting op masten en pylonen goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de begrotings- en jaarrekening 2023 van de politiezone Sint-Niklaas goed te keuren.
Het stadsbestuur staat soms renteloze leningen toe.
Jaarlijks wordt het aflossingsbedrag bij een renteloze lening aangepast aan de gezondheidsindex. De evolutie van de gezondheidsindex (gemiddelde/jaar) toont echter dat er in 2022 en 2023 een uitzonderlijk grote procentuele stijging was.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd daarop een correctie toe te passen.
Subsidies kunnen enkel worden toegekend in uitvoering van een subsidiereglement, een subsidieovereenkomst of een aparte nominatieve subsidielijst die door de gemeenteraad wordt goedgekeurd. Hierbij wordt de lijst met nominatieve subsidies voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst met aanpassingen aan de nominatieve subsidies goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld. Aangezien het stadsbestuur de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt, moet de gemeenteraad de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het aandeel van het OCMW ook nog goedkeuren, vooraleer de integrale aanpassing van de meerjarenplanning kan worden vastgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van het OCMW in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten voor het boekjaar 2025 goed te keuren.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'. Hoewel het meerjarenplan geïntegreerd is voor stad en OCMW, moet elk bestuur eerst zijn aandeel apart vaststellen, vooraleer de integrale versie door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aandeel van de stad in de aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 en de kredieten 2025 vast te stellen.
De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor stad en OCMW bevat de doelstellingen, actieplannen, acties en kredieten waarmee het bestuur invulling wenst te geven aan het beleidsprogramma 'Samen maken we de stad van morgen'.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de geïntegreerde aanpassing nr. 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast te stellen.
In 2014 werd er door de wetgever een verplichting opgelegd om de procedure psychosociale risico’s op het werk op te nemen in het arbeidsreglement. In 2023 verscheen er een nieuwe wetgeving, namelijk de antidiscriminatiewet van 15 mei 2023, en de wet op het verplicht aanstellen van interne vertrouwenspersonen van 1 december 2023. Beide wetgevingen brachten wijzigingen teweeg in de Codex (welzijnswet 1996), titel 3, boek 1. Omwille van deze wijzigingen is er een noodzaak tot aanpassing van de huidige procedure psychosociale risico’s.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het arbeidsreglement goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het organogram en het kader goed te keuren.
Op 16 juni 2023 keurde de Vlaamse regering het decreet goed tot wijziging van het decreet lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid. Dit zogenaamde 'ontslagdecreet' trad in werking op 1 oktober 2023. Naar aanleiding hiervan worden een aantal wijzigingen aan de rechtspositieregeling voorgesteld. Daarnaast worden ook nog een aantal andere wijzigingen en enkele technische aanpassingen en vereenvoudigingen voorgesteld voor de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement goed te keuren.
Het is noodzakelijk gebleken enkele wijzigingen aan te brengen aan het algemeen politiereglement. Een aantal wijzigingen zijn louter tekstuele verbeteringen. Een aantal wijzigingen zijn aanvullingen op de bestaande bepalingen. Een aantal wijzigingen zijn het gevolg van inwerkingtreding van hogere wetgeving en tenslotte moeten enkele aanpassingen worden doorgevoerd ingevolgde de wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het algemeen politiereglement goed te keuren.
Hulpverleningszone Waasland legt aan alle gemeenten binnen de Hulpverleningszone een model van politieverordening voor houdende vaststelling van de minimumnormen inzake brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen.
Omdat de minimumnormen inzake brandpreventie met betrekking tot publiek toegankelijke inrichtingen opgenomen zijn in het algemeen politiereglement (hoofdstuk IV, afdeling 3, artikelen 91 tot en met 116) wordt de goedkeuring van de nieuwe bepalingen voorgelegd aan de gemeenteraad samen met de wijziging van het algemeen politiereglement, waarbij de bestaande artikels onder afdeling drie worden opgeheven en vervangen door de nieuwe bepalingen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de politieverordening houdende vaststelling van de minimumnormen brandpreventie voor publiek toegankelijke inrichtingen, opgesteld door Hulpverleningszone Waasland, goed te keuren.
Het decreet van 22 maart 2024 over de weginfrastructuur en het wegenbeleid en de waterinfrastructuur en het waterbeleid wijzigde met artikel 3 de wegverkeerswet (GAS 5), meer bepaald artikel 29 quater. Ingevolge deze wijziging moet ook de bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen worden gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met het gewijzigde artikel 29 quater van de wegverkeerswet.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze wijziging goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een tijdelijke politieverordening goed te keuren naar aanleiding van de Vredefeesten die plaatshebben op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september 2024.
Woonpunt Waas is de woonmaatschappij bevoegd voor Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht. De maatschappij kreeg vorm door volgende trajecten:
- partiële splitsing Woonanker Waas voor wat betreft het gedeelte gelegen in Sint-Gillis-Waas en Stekene;
- partiële splitsing Waasse Landmaatschappij voor wat betreft het gedeelte gelegen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Stekene;
- partiële splitsing Woonpunt Schelde Rupel voor wat betreft het gedeelte gelegen in Zwijndrecht;
- overname contracten private verhuringen van het Sociaal Verhuurkantoor voor wat betreft de woningen in het werkingsgebied van Waasland Oost.
Stad Sint-Niklaas was aandeelhouder van Woonanker Waas cvba, Waasse Landmaatschappij cvba en hierdoor tevens van de nieuwe woonmaatschappij Woonpunt Waas.
De Vlaamse codex wonen bepaalt in artikel 4.39/2: 'Alleen het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen, kunnen aandelen houden van een woonmaatschappij.'
Aangezien Sint-Niklaas niet tot het werkingsgebied van Woonpunt Waas behoort, wordt de gemeenteraad gevraagd om de uittreding uit Woonpunt Waas goed te keuren.
In zitting van 25 augustus 2023 besloot de gemeenteraad toe te treden tot Opdrachtencentrale vzw.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Opdrachtencentrale vzw aan te duiden.
Het huidige raamcontract voor het leveren van bomen vervalt dit jaar. De afdeling openbaar domein wenst
een nieuwe procedure op te starten voor het raamcontract 'leveren van bomen en meerstammige struiken'. Hiervoor zal een open procedure gevoerd worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, de indicatieve raming en de voorwaarden goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, de raming en de voorwaarden voor het aanstellen van een dienstverlener voor het onderhoud van groenzones vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, raming en voorwaarden van de opdracht 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van rioolherstellingen' goed te keuren.
De eigenaars van het gebouw gelegen Gyselstraat 9, 9100 Nieuwkerken, wensen het gebouw te verkopen. In dit gebouw is momenteel Kunstencentrum De Vlasbloem vzw gevestigd. Op termijn is het wenselijk dat er voor Nieuwkerken een geschikte locatie gezocht wordt voor het realiseren van een multifunctionele site. In afwachting hiervan en om de werking van Kunstencentrum De Vlasbloem vzw te garanderen is de stad bereid het gebouw aan te kopen om het daarna in erfpacht te geven aan de vzw.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aankoop van het gebouw Gyselstraat 9, 9100 Nieuwkerken, en het in erfpacht geven aan Kunstencentrum De Vlasbloem vzw en de voorwaarden van de aankoop en erfpacht vast te stellen.
Bpost wenst op de openbare parking ter hoogte van de Sint-Antoniusstraat een microhub te plaatsen voor de verdeling van pakjes op het grondgebied van stad Sint-Niklaas. Naar analogie met het plaatsen van de cabines van Fiberklaar en Eurofiber is het aangewezen hiervoor een opstalrecht te verlenen met dezelfde modaliteiten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan en de voorwaarden van de overeenkomst tot het vestigen van het opstalrecht vast te stellen.
Op 22 november 2019 werd het gemeentelijk rup ‘Lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat - Heimolenstraat’ goedgekeurd door de gemeenteraad van de stad Sint-Niklaas. Het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Lokaal bedrijventerrein Heimolenstraat - Botermelkstraat’ is gelegen tussen de Gentse Baan, Botermelkstraat en Heimolenstraat. Het plangebied is ruim 12 ha groot.
Met het rup wordt het verouderd bijzonder plan van aanleg (BPA) ‘Den Hogen Kouter’, met een ambachtelijke zone, herzien.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan voorlopig vast te stellen overeenkomstig de bepalingen van het decreet gemeentewegen.
In zitting van 21 juni 2024 besliste de gemeenteraad het rooilijnplan voor de aanleg van de hoofdontsluiting voor het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat - Heimolenstraat via de N70, de nevenontsluiting naar de Heimolenstraat en de fietsontsluiting langs de Botermelkstraat, voorlopig vast te stellen. Voor de realisatie van de ontsluiting van het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat - Heimolenstraat en het verwerven van de nodige gronden moet de gemeenteraad een onteigeningsplan voorlopig vaststellen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
Met de toekomstige verhuis van het nieuw stedelijk zwembad naar de Watermolenstraat, wenst de stad de gronden waarop het huidige Sinbad gelegen is, te vermarkten. Het is de ambitie van de stad hier te streven naar een private kwalitatieve projectontwikkeling. Dit zal gebeuren aan de hand van een overheidsopdrachtenprocedure waarin, naast de verkoopprijs, voorwaarden en uitgangspunten worden bepaald. Er wordt gezocht naar een team met een ontwerper, een projectontwikkelaar en een aannemer.
De procedure verloopt volgens een zogenaamde tweestapsprocedure, een mededingingsprocedure met onderhandeling (MMO), waarvan nu de selectieleidraad ter goedkeuring voorligt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de selectieleidraad voor de opdracht goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aankoop van een perceel van het Vlaams Gewest, ter hoogte van toekomstig bedrijventerrein De Winningen, met het oog op de aanleg en inrichting van de noodzakelijke infrastructuren voor de goede werking van het bedrijventerrein, en de voorwaarden van de ontwerpakte vast te stellen.
Stad Sint-Niklaas heeft plannen om de volledige toegangsweg naar MIWA heraan te leggen waarbij de verharding zich uitbreidt met een derde rijstrook die verder doorloopt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin en een aansluiting maakt voor fietsers met het nog te realiseren fietspad langsheen de Molenbeek. Hiervoor zijn drie innemingen nodig op grond van MIWA.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de overeenkomst die bereikt kon worden met MIWA.
Sinds 1 januari 2023 werd de pastoor van de parochies Belsele, Sinaai en Puivelde ontheven van zijn functie en vervangen door deken Raf Vermeulen die zijn taken overneemt. De pastoor was woonachtig in de pastorij gelegen Dries 68, 9112 Sinaai. Sinds het najaar van 2023 staat deze leeg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de verkoop van de pastorij en de verkoopsvoorwaarden vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overdracht aan de stad van de wegenis en groenzone van de binnentuin gelegen Baenslandstraat 3-19, 9100 Sint-Niklaas, om ingelijfd te worden in het openbaar domein van de stad en de voorwaarden van de ontwerpakte goed te keuren.
Intergem gaat een elektriciteitscabine ter hoogte van het dorpsplein in deelgemeente Nieuwkerken-Waas vervangen en heeft hiervoor een ruilovereenkomst afgesloten met de aanpalende eigenaar van Nieuwkerkenstraat 2, 9100 Nieuwkerken-Waas. Een deel van de grond van de oude cabine zal geruild worden met een deel van de tuin van Nieuwkerkenstraat 2 zodat de cabine anders georiënteerd kan worden. Het andere deel van de grond van de oude cabine is eigendom van de stad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de verkoop van dit perceel aan de aanpalende eigenaar.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de overeenkomsten die werden afgesloten met de eigenaars van de innemingen 7, 8, 12, 21-23, 22-24, 26, 29,31,42, 58, 59, 60 en 64, noodzakelijk voor het rioproject Hoogkameren.
Aan de gemeenteraad wordt in het kader van een binnenstedelijk ontwikkelingsproject ter hoogte van de Reinaert galerij gevraagd akkoord te gaan met het ontwerp van publiek-private samenwerkingsovereenkomst met wederzijdse aan- en verkoopbelofte tussen de stad enerzijds en Bastimo nv en Bastijns Investment & Management Company bv anderzijds.
Er wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) opgemaakt voor de herlokalisatie van het ziekenhuis naar de locatie Neerkouter.
Na de vernietiging van de definitieve vaststelling door de Raad van State op 26 januari 2024 wordt de gemeenteraad gevraagd om de eerdere voorlopige vaststelling van het rup in te trekken.
In het meerjarenplan is voorzien om een operationeel beleidskader uit te werken voor het buitengebied, waarin de versterking van de levendige dorpskernen en het behoud van de open ruimte voorop staan. Hiervoor wordt een verdichtingstoets voor het buitengebied van Sint-Niklaas opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze goed te keuren.
Op 2 april 2024 diende stad Sint-Niklaas een aanvraag in bij de deputatie tot het bekomen van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van rioleringswerken, gedeeltelijk verplaatsen van gemeenteweg 43, aanleggen van een fietspad en vellen van bomen (SH+VW), Hoge Bokstraat z/n, 9111 Belsele (Sint-Niklaas), Pijkedreefwegel, Vlyminckshoek 12, 9100 Sint-Niklaas, met als kadastrale omschrijving Sint-Niklaas 9de afdeling (Belsele), sectie B, nr(s) 0962E, 0958A, 0953G 2, 0953D2, 0953F, 0962D, 0957B, 0964G, 0961A en Sint-Niklaas 1ste afdeling, sectie A, nr(s) 0910X, 0911F, 0926C, 0920C, 0911E, 1209A, 0912C.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een beslissing te nemen inzake de rooilijn en de zaak van de wegen.
Op datum van 22 oktober 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen na afronding van de procedure beschreven in de artikelen 5.82. - 5.90. Vlaamse codex wonen, het sociaal beheersrecht toe te passen op de woning gelegen Plezantstraat 369, 9100 Sint-Niklaas.
Alle noodzakelijke renovatiewerken in de woning werden uitgevoerd waardoor het pand dienstig is voor sociale huur en kan ingehuurd worden door WoonST.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en de normale beheerskosten (zie artikel 5.85 §1 en §2 Vlaamse Codex Wonen) waardoor de totale investeringskost van het sociaal beheersrecht in deze woning kan vastgelegd worden.
Aan de gemeenteraad wordt eveneens gevraagd de inhuring door WoonST goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overdracht aan de stad Sint-Niklaas van de wegenissen Maricolenstraat, 9112 Sinaai, om ingelijfd te worden in het openbaar domein en om de voorwaarden van de ontwerpakte goed te keuren.
De Vredefeesten vinden dit jaar plaats op 6, 7 en 8 september 2024. Voor de organisatie en uitwerking werkt de stad Sint-Niklaas samen met verschillende partners. De ondersteuning wordt per partner vastgelegd aan de hand van een convenant.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het convenant per partner goed te keuren.
De voorrangsregels voor de inschrijvingen in de vakantieopvang worden aangepast om er voor te zorgen dat de jongste kinderen voldoende toegang blijven hebben tot het aanbod aangezien de vraag dit aanbod overstijgt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan het huishoudelijk reglement buitenschoolse groepsopvang goed te keuren.
Het is wenselijk om voor de start van het nieuwe schooljaar 2024-2025 de bestaande mondelinge en schriftelijke afspraken met scholen te actualiseren en formaliseren. Voorgesteld wordt de verouderde huurcontracten te vervangen en daardoor te evolueren naar een samenwerkingsovereenkomst waarbij de stad als dienst buitenschoolse groepsopvang op de school
als volwaardige partner participeert voor het aanbieden van buitenschoolse opvang.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het model van samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met lokaal bestuur Dendermonde en de partners CAW Oost-Vlaanderen en Arktos, met als doel in Dendermonde een OverKophuis op te starten.
Op 25 maart 2022 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed die leidde tot de opstart van het OverKop-huis in de Monseigneur Stillemansstraat. OverKop Sint-Niklaas is een partnerschap tussen het lokaal bestuur, Arktos en CAW. Het OverKop-huis wordt erkend en gesubsidieerd door het Vlaams agentschap opgroeien.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Stad Sint-Niklaas ontving in 2023 éénmalig een Vlaamse subsidie van 105.000 EUR voor de uitbouw van OverKop in de regio Krachtgericht Waas en Dender en voor de ontwikkeling van een groeipad in het kader van psycho-educatie. Concreet werd in Zwijndrecht en in Lokeren een volwaardig OverKophuis uitgebouwd. Hiertoe werd een samenwerkingsovereenkomst tussen de kernpartners (Sint-Niklaas, Arktos en CAW), het lokaal bestuur van Zwijndrecht en vzw Vagevuur (Lokeren) afgesloten.
Aangezien het Vlaams agentschap opgroeien heeft beslist deze subsidie te verlengen, wordt aan de gemeenteraad gevraagd de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een samenwerkingsovereenkomst goed te keuren met Avansa Waas en Dender vzw, voor de ondersteuning van het netwerk van Hartelijke Handelaars in Sint-Niklaas.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een samenwerkingsovereenkomst goed te keuren met Theater Tomaat, voor het organiseren van taalstages voor anderstalige kinderen uit het lager onderwijs tijdens de zomervakantie.
Een inspecteur werd door de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten (CGPP) definitief ongeschikt verklaard en in definitief medisch pensioen gesteld vanaf 1 oktober 2023. De gemeenteraad keurde dit in zitting van 22 september 2023 goed. De inspecteur ging in beroep tegen de beslissing van de CGPP waarna de beroepscommissie in zitting van 27 mei 2024 beslist dat de inspecteur vanaf 1 juli 2024 definitief ongeschikt is voor het operationeel kader van de politie, maar wel geschikt is voor een functie in het administratief en logistiek kader. Als gevolg hiervan eindigt het medisch pensioen van de inspecteur op 30 juni 2024 en behoort de medewerkster vanaf 1 juli 2024 tot het administratief en logistiek kader, weliswaar in disponibiliteit en voor een maximumduur van twaalf maanden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de beslissing van de beroepscommissie van de commissie voor de geschiktheid van het personeel van de politiediensten en het definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van de betrokken inspecteur te beëindigen op 30 juni 2024.
Naar aanleiding van het arbeidswegongeval van 20 februari 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidswegongeval van 26 februari 2024 overkomen aan een medewerkster van het logistiek en administratief kader (CaLog) bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Op zaterdag 20 april 2024 is een agent van politie thuis gevallen doordat haar kruk wegschoof. Ze liep hierdoor een breuk op aan haar been. Ze was op dat ogenblik niet aan het werk. De agent is van mening dat dit mogelijk wel als arbeidsongeval kan aanvaard worden, ook al was ze niet aan het werk, omdat ze nog arbeidsongeschikt was van een eerder arbeidsongeval. Dienst verzekeringen deed op aandringen van betrokkene toch aangifte van een arbeidsongeval bij de herverzekeraar Ethias. De herverzekeraar heeft thans laten weten dat de feiten niet als arbeidsongeval kunnen aanvaard worden. Dienst verzekeringen heeft het arbeidsongeval geweigerd en dit per aangetekende brief van 23 mei 2024 betekend aan betrokkene.
De dienst verzekeringen is op 25 oktober 2019 door de gemeenteraad van Sint-Niklaas aangewezen als bevoegde dienst om te oordelen of dit ongeval een arbeidsongeval is of niet. Dit in uitvoering van artikel X.III.7 van het RP POL (koninklijk besluit van 30 maart 2001).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de niet-erkenning van het arbeidsongeval.
Drie gemeenschapswachten tewerkgesteld bij het team toezicht komen in aanmerking voor het verrichten van vaststellingen in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties, aangezien deze de wettelijk verplichte, bij een erkende instelling voorziene opleiding met goed gevolg hebben beëindigd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om drie gemeenschapswachten tewerkgesteld bij het team toezicht, aan te stellen als gemachtigd GAS-vaststeller.