Het is noodzakelijk het algemeen politiereglement te wijzigen. In de toelichtingsnota in bijlage worden alle voorstellen tot wijziging toegelicht met een bijhorende motivering.
De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op louter tekstuele verbeteringen, aanvullingen op bestaande bepalingen of doorhalingen ingevolge het in werking treden van hogere wetgeving waardoor de gemeenteraad niet langer bevoegd is bepaalde gedragingen te bestraffen (lachgas).
Tevens wordt in het kader van de aanpak van zogeheten patservoertuigen een regeling inzake bestuurlijke inbeslagname van voertuigen ingevoerd.
Wanneer het KMI code oranje of code rood afkondigt voor wind wordt het betreden van parken en bossen op het grondgebied van de stad verboden.
De voormalige voetbalterreinen ter hoogte van de Pastoor Copstraat worden ter beschikking gesteld aan Waasballon vzw als tijdelijk opstijgterrein voor luchtballonnen mits voorafgaande melding aan politie of de gemachtigde terreinoverste.
Er wordt tevens een verbod ingevoerd om de banden van andermans voertuig te laten leeglopen zonder diens toestemming.
De recente wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties zorgt ook voor een aantal aanpassingen. Zo wordt het maximumboetebedrag dat aan meerderjarige overtreders kan worden opgelegd, opgetrokken naar 500 EUR. Voor minderjarigen is de wet niet gewijzigd en blijft het maximum op 175 EUR. In het algemeen politiereglement van Sint-Niklaas wordt evenwel nog steeds het maximumboetebedrag van 125 EUR gehanteerd. Het is aangewezen dit op te trekken naar het wettelijk toegestane maximumbedrag van 175 EUR, temeer daar het protocolakkoord met het parket van de procureur des Konings van Oost-Vlaanderen toestaat dat minderjarigen ook voor gemengde inbreuken (zoals winkeldiefstal) met GAS kunnen worden gesanctioneerd. In functie van deze ernstige feiten kan een hogere maximumboete verantwoord zijn. Momenteel voorziet het algemeen politiereglement ook nog steeds de minimumleeftijd van zestien jaar om gesanctioneerd te kunnen worden met GAS. Op advies van de lokale politie wordt de minimumleeftijd waarop minderjarigen met GAS kunnen worden gesanctioneerd verlaagd naar de wettelijk toegestane minimumleeftijd van veertien jaar, aangezien zij meer en meer vaststellen dat veertien- tot zestienjarigen inbreuken plegen en deze ongestraft blijven.
Nieuwe gemeentewet, inzonderheid artikel 119.
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Algemeen politiereglement, eerder goedgekeurd in gemeenteraadszittingen van 23 november 2018, 25 januari 2019, 29 april 2019, 24 april 2020, 23 december 2021 en 26 mei 2023.
We stellen enkele randvoorwaarden bij de verlaging van de leeftijd voor GAS voor, om de kwetsbaarheid van jongeren op deze leeftijden op te vangen, om te vermijden dat de band met de samenleving bij kwetsbare jongeren nog meer in gevaar komt, of om de relatie tussen jongeren en ordehandhaving niet nog meer onder druk te zetten.
- Communicatie. Het is niet altijd gemakkelijk voor 14- of 15-jarigen om te weten welke regels waar van toepassing zijn. Dat GAS-reglementering lokaal kan verschillen, draagt hier aan bij. Daarom stellen we voor om hier een gerichte communicatie rond te voeren. We willen dit ook mee opvangen in het traject over communicatie tussen jongeren en politie, waarover momenteel wordt nagedacht, en zouden hierbij de expertise van Bataljong (zeg maar de ondersteunende koepelvereniging van jeugddiensten) willen betrekken.
- Gemeenschapsdienst. We stellen voor om de bemiddelaar te vragen waar mogelijk te kiezen voor gemeenschapsdienst of gelijkwaardig. Dit advies gaat voor ons overigens op voor alle minderjarigen. Geldboetes zijn ons inziens niet effectief. Bovendien kunnen ze soms niet betaald worden en komt het dan op de kap van ouders. Zeker in kwetsbare gezinnen kan dit ongewenste gevolgen hebben. Gemeenschapsdienst lijkt ons effectiever, mits goede begeleiding. Het kan het contact met de lokale samenleving bevorderen en heeft een inhoudelijke meerwaarde. Dan moet er wel op zoek gegaan worden naar partners in bepaalde sectoren, die het zien zitten om dit op te vangen.
- Snelheid. We stellen voor om de duur van de bemiddelingsprocedure te beperken tot een redelijke termijn (niet de wettelijk voorziene termijn van 12 maanden). Laat jongeren tijdig weten waar ze aan toe zijn. Tijdsbeleving is anders bij jongeren.
Een andere belangrijke vraag van onze sector, is om hier niet enkel repressief op te reageren. We stellen een brede aanpak voor, zonder te willen vervallen in bepampering. Denk aan de inrichting van de publieke ruimte, vrijetijdsaanbod, buurt- en jeugdopbouwwerk ...
De politie is er voorstander van om de minimumleeftijd om gesanctioneerd te worden met GAS te verlagen naar 14 jaar. Bij het verlagen van de leeftijdsgrens van 16 naar 14 jaar zal de bewustwording van de ouders worden gestimuleerd, waar ze voorheen mogelijk zelfs volledig in het ongewisse werden gelaten van de gepleegde feiten. Door de verplichte bemiddeling na een inbreuk op de APR, kan op jonge leeftijd ingegrepen worden en een gedragsverandering nagestreefd worden. Dat blijft dan ook de voornaamste motivering van de politie om deze leeftijdsverlaging te verantwoorden.
Voor minderjarigen voorziet de wet immers in een verplichte bemiddeling samen met ouders/voogd. Alle GAS-dossiers die betrekking hebben op minderjarigen, moeten door de sanctionerend ambtenaar in bemiddeling worden gegeven bij de GAS-bemiddelaar. De wet voorziet een termijn van 12 maanden om deze dossiers af te behandelen. In de verdere afhandeling van de bemiddeling komt de sanctionerend ambtenaar niet tussen, gelet op de onafhankelijkheid van de GAS-bemiddelaar. In de GAS-procedure wordt de minderjarige overtreder verplicht bijgestaan door een (pro deo)advocaat, die door de Stafhouder wordt aangesteld. De minderjarige overtreder heeft dus steeds de kosteloze bijstand van een raadsman die hem/haar kan begeleiden en adviseren gedurende de GAS- en bemiddelingsprocedure. Het resultaat van deze bemiddeling zou een vorm van gemeenschapsdienst kunnen zijn, bijv. een opleiding volgen of een prestatie leveren. Als laatste sluitstuk volgt het opleggen van een geldboete, eventueel aangevuld met het vergoeden van materiële schade.
De politie is bereid haar team jeugd en gezin in te schakelen om deel te nemen aan deze bemiddelingen. Deze dienst heeft veel ervaring in het empathisch, doch ook kordaat benaderen van deze doelgroep en kijkt naar de volledige leefwereld van de tiener (bijv. situatie op school of in het gezin).
De politie kan echter niet anders dan vaststellen dat enerzijds de jeugdcriminaliteit toeneemt en anderzijds ook het aantal overlastmeldingen waarbij de 14- tot 16-jarigen betrokken zijn.
In 2021 werd 4,17 % van de geregistreerde criminaliteit gepleegd door tieners van 14 en 15 jaar. Het aandeel 14- tot -15-jarigen nam nadien elk jaar toe: 6,38 % in 2022, 7,42 % in 2023 en 8,10 % in 2024. Indien we het aandeel van de minderjarigen (tot en met 17 jaar) in de geregistreerde criminaliteit samentellen, komen we aan de volgende percentages: 10,64 % in 2021, 15, 29 % in 2022, 15,47 in 2023 en 16,9 % in 2024. Daarnaast stelt de politie vast dat het aandeel van 14- tot 16-jarigen in de meldingen van overlast, diefstal, dronkenschap, bedreigingen en slagen jaar na jaar toeneemt. In 2021 waren 276 veertien- tot zestienjarigen betrokken bij dit soort incidenten, in 2022 reeds 342 jongeren en in 2023 maar liefst 420 jongeren.
Tenslotte krijgt de politie signalen van bijv. scholen dat de moraliteit van steeds jongere minderjarigen ook in andere domeinen in negatieve zin evolueert (gedrag op school, in verenigingen, op sociale media, …).
het gewijzigd algemeen politiereglement goed te keuren. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2024.
Een exemplaar van het algemeen politiereglement wordt als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.