Het korpsbeleid ziet voorlopig af van de invulling van een teamleider hondensteun (graad hoofdinspecteur) zoals vacant verklaard in de gemeenteraad van 26 april 2024 en opteert eerst voor een uitbreiding van het hondenteam met nog een derde patrouillehondengeleider.
Het gaat om de functie van inspecteur van politie met als specialisatie hondengeleider met een patrouillehond.
De lokale politie Sint-Niklaas wil de functie van patrouillehondengeleider invullen via een mobiliteitscyclus. Er wordt een gestructureerd interview of gesprek georganiseerd waarin wordt gepeild naar inzichten, ervaringen, affiniteiten met het werkterrein, motivatie, vaardigheden en attitudes. De geïnteresseerde kandidaten moeten nadien voor een selectiecommissie verschijnen die een rangschikking opmaakt van de meest geschikte tot de minst geschikte kandidaat. Daarna gaat de burgemeester over tot benoeming. De samenstelling van de selectiecommissie wordt voorgelegd aan de burgemeester dan wel aan het college van burgemeester en schepenen.
In eerste instantie zal de lokale politie Sint-Niklaas zelf geen patrouillehond aankopen en blijft de patrouillehond eigendom van de hondengeleider net zoals bij de andere twee hondengeleiders. De politiezone zal wel instaan voor de opleidingskosten van zowel de hondengeleider als de patrouillehond (basisopleiding en de jaarlijkse voortgezette verplichte opleidingen), de dierenartskosten, de specifieke functiekledij en de nodige infrastructuur zoals een aangepast dienstvoertuig met een bench en een hondenhok op het terrein van het politiecommissariaat.
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op 2 niveaus.
Koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
Koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.
Koninklijk besluit van 20 december 2005, artikel 2, dat artikel IV.I.37 van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten vervangt.
Koninklijk besluit van 30 januari 2006, artikel 6.
Koninklijk besluit van 31 mei 2009, artikelen 1 tot en met 3.
Decreet lokaal bestuur, artikelen 40 en 41.
Omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones.
Omzendbrief GPI 23 van 12 juli 2002 over de commissies van geschiktheid van het personeel van de politiediensten.
Gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2024 betreffende de personeelsformatie van de lokale politie Sint-Niklaas.
Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2024 betreffende de delegatie van de bevoegdheid van de gemeenteraad aan de burgemeester voor de benoemingen van politiepersoneelsleden.
Deze vacature past binnen de personeelsbegroting van de politiezone.
één functie van inspecteur van politie - hondengeleider-patrouillehond bij de afdeling directie operaties, dienst steun, vacant te verklaren en in te vullen op basis van de wetgeving inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.
volgende selectiewijze vast te stellen:
- het houden van een interview met de verschillende kandidaten door de plaatselijke selectiecommissie, die een rangschikking van de kandidaten opmaakt;
- de functie niet toe te kennen op basis van anciënniteit van de kandidaten.
naar aanleiding van de selectie geen wervingsreserve aan te leggen voor deze functie.