vr 24/01/2025 - 19:00 gemeenteraadszaal
Raadslid Bart Merckx wenst zijn mandaat definitief neer te leggen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het ontslag, over te gaan tot zijn definitieve vervanging als raadslid, de geloofsbrieven goed te keuren, kennis te nemen van de eedaflegging van raadslid Koen De Smet en de rangorde vast te stellen.
Naar aanleiding van de vervanging als raadslid van Bart Merckx door Koen De Smet vraagt de N-VA-fractie de samenstelling van enkele gemeenteraadscommissies te wijzigen.
Naar aanleiding van de wijziging van de samenstelling van de Vlaams Belang-fractie, vraagt de Vlaams Belang-fractie de samenstelling van enkele gemeenteraadscommissies te wijzigen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de eretitel van gemeenteraadslid te verlenen aan een gewezen gemeenteraadslid.
Raadslid Bart Merckx wenst zijn mandaat definitief neer te leggen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het ontslag, over te gaan tot zijn definitieve vervanging als raadslid, de geloofsbrieven goed te keuren, kennis te nemen van de eedaflegging van raadslid Koen De Smet en de rangorde vast te stellen.
Naar aanleiding van de vervanging als raadslid van Bart Merckx door Koen De Smet vraagt de N-VA-fractie de samenstelling van enkele gemeenteraadscommissies te wijzigen.
Naar aanleiding van de wijziging van de samenstelling van de Vlaams Belang-fractie, vraagt de Vlaams Belang-fractie de samenstelling van enkele gemeenteraadscommissies te wijzigen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de eretitel van gemeenteraadslid te verlenen aan een gewezen gemeenteraadslid.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 19 december 2024 goed te keuren.
Een assistent van het lokaal verwerkingscentrum (GAS 5) verlaat het korps op 1 februari 2025 om de basisopleiding tot inspecteur van politie aan te vatten. Hierdoor ontstaat er een vacature van assistent bij het lokaal verwerkingscentrum. De korpschef wenst deze functie in te vullen om de continuïteit van de werking van het lokaal verwerkingscentrum te garanderen. De korpschef verzoekt de gemeenteraad de functie vacant te verklaren via de procedure van de externe aanwerving omwille van een dringende nood of, in voorkomend geval, de mobiliteit of de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van assistent binnen het administratief en logistiek kader bij de verkeerspolitie, dienst lokaal verwerkingscentrum, in te vullen via de procedure van de externe aanwerving omwille van een dringende nood of, in voorkomend geval, de mobiliteit of de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving.
De korpschef wenst een functie van assistent in te vullen bij de dienst gerechtelijk secretariaat.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van assistent binnen het administratief en logistiek kader bij het gerechtelijk secretariaat, vacant te verklaren en in te vullen via de procedure van de mobiliteit, externe aanwerving omwille van een dringende nood of, in voorkomend geval, de wettelijke voorziene externe statutaire aanwerving.
Een hoofdinspecteur bij de verkeerspolitie, specialiteit motorrijder, gaat 1 juni 2025 in non-activiteit voorafgaand aan het pensioen (navap). Om de continuïteit te garanderen is het opportuun om een functie van hoofdinspecteur met als specialiteit motorrijder vacant te verklaren bij de verkeerspolitie.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van hoofdinspecteur van politie als motorrijder vacant te verklaren voor de verkeerspolitie.
De gemeenteraad verklaarde in zitting van 25 oktober 2024 een functie van inspecteur bij de dienst lokale recherche vacant. De vacature werd in mobiliteitscyclus 2024-04 gepubliceerd, een interne kandidaat van de interventiedienst werd geselecteerd. Als gevolg hiervan ontstaat er een vacature van inspecteur bij de directie operaties, afdeling dringende politiehulp, dienst interventie.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een functie van inspecteur van politie vacant te verklaren voor de directie operaties, afdeling dringende politiehulp, dienst interventie.
In gemeenteraadszitting van 1 maart 2024 werd de personeelsformatie van de lokale politie Sint-Niklaas vastgesteld. Twee wijkinspecteurs verlaten lokale politie Sint-Niklaas in 2025 omdat zij in non-activiteit gaan voorafgaand aan pensionering. Hierdoor ontstaan er twee vacatures van wijkinspecteur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd twee functies van wijkinspecteur van politie vacant te verklaren voor de wijkpolitie.
In gemeenteraadszitting van 1 maart 2024 werd de personeelsformatie van de lokale politie Sint-Niklaas vastgesteld. In deze personeelsformatie zijn plaatsen voorzien voor inspecteurs van politie met als expertise hondengeleider. Momenteel zijn er twee hondengeleiders in dienst met elk een politiehond, specialiteit patrouillehond. Het korpsbeleid ziet af van de invulling van de functie van hoofdinspecteur teamleider hondensteun en opteert voor de aanwerving van een derde hondengeleider met een politiehond, specialiteit patrouillehond.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd één functie van inspecteur van politie met expertise hondengeleider-patrouillehond open te stellen.
Sinds 1 januari 2024 is volgens het instrumentendecreet een gemeentelijke
stedenbouwkundige verordening vereist voor het opleggen van financiële lasten in een
omgevingsvergunning. In deze verordening moest minstens de grondslag voor de financiële last
worden opgenomen. Het bedrag kan vastgesteld worden in een belastingreglement. In de
bouwcode is voor een aantal bepalingen een financiële last voorzien: oppervlakte groen,
woonbeleid, compensatie bomen en parkeerplaatsen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuwe reglement met betrekking tot de gemeentebelasting betreffende lasten op omgevingsvergunningen goed te keuren.
In zitting van 25 januari 2019 werd een kabinetsformatie goedgekeurd door de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze aan te passen naar aanleiding van de start van een nieuwe bestuursperiode.
De vervoerregioraad is een multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegorgaan waarin de betrokken partners vorm geven en uitvoering geven aan het mobiliteitsbeleid voor de vervoerregio.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vertegenwoordigers in de Vervoerregioraad Waasland aan te duiden.
De stad en het OCMW Sint-Niklaas zijn lid van Audio, een organisatie in de vorm van een welzijnsvereniging die audits uitvoert bij gemeentebesturen en OCMW’s. Om gevolg te geven aan één van de hieraan verbonden voorwaarden werd op 22 februari 2019 een auditcomité opgericht, gemeenschappelijk voor stad en OCMW.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van het auditcomité goed te keuren.
De interlokale vereniging is een samenwerkingsverband tussen de stad Sint-Niklaas en de gemeenten waar zich één of twee vestigingsplaatsen van de stedelijke academies bevinden: Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Temse. Sint-Niklaas is de 'beherende' gemeente, de overige partners zijn 'deelnemende' gemeenten. Elk gemeentebestuur moet een effectief lid en een plaatsvervanger aanduiden om te zetelen in het beheerscomité van deze interlokale vereniging.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden in het beheerscomité van de interlokale vereniging deeltijds kunstonderwijs Sint-Niklaas.
Aquaflanders vzw heeft als belangeloze doelstelling de ondersteuning van de waterbedrijven en rioolbeheerders en dit dankzij belangenbehartiging, overleg, ervaringsuitwisseling, onderzoek, communicatie, kennisopbouw en dienstverlening met het oog op het bewerkstelligen van een duurzaam waterbeleid en -gebruik.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Aquaflanders vzw aan te duiden.
Audio heeft de professionalisering van de activiteiten en de processen van de deelgenoten tot doel. In eerste instantie concentreert de vereniging zich op het uitvoeren van interne audits, zowel onder de vorm van kwaliteitscontrole op de interne controle als onder de vorm van operationele audits en alle daaraan gerelateerde adviesverlening. De vereniging verstrekt eveneens advies en verleent ondersteuning op vraag van het lid in domeinen die aansluiten bij de competenties van Audio.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en de raad van beheer van Audio aan te duiden.
Vlaanderen is ingedeeld in elf bekkens. Het water in een bekken of deelstroomgebied stroomt naar één of enkele grotere waterlopen. In een bekken werken de betrokkenen bij integraal waterbeleid samen via de bekkenstructuren. Het bekkenbestuur is de bestuurlijke pijler van het wateroverleg in het bekken van de Gentse Kanalen. In dit orgaan zetelen vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest en vertegenwoordigers van de lokale besturen (provincies, gemeenten en polders).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Bekken van de Gentse Kanalen aan te duiden.
Vlaanderen is ingedeeld in elf bekkens. Het water in een bekken of deelstroomgebied stroomt naar één of enkele grotere waterlopen. In een bekken werken de betrokkenen bij integraal waterbeleid samen via de bekkenstructuren. Het bekkenbestuur is de bestuurlijke pijler van het wateroverleg in het Benedenscheldebekken. In dit orgaan zetelen vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest en vertegenwoordigers van de lokale besturen (provincies, gemeenten en polders).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Benedenscheldebekken aan te duiden.
Bosgroep Oost-Vlaanderen vzw heeft als belangeloos doel het tot stand brengen van een
duurzaam samenwerkingsverband tussen bosbeheerders van terreinen in Oost-Vlaanderen. Hiertoe
responsabiliseert en stimuleert de vereniging in hoofdzaak deze bosbeheerders met het oog op het duurzaam
invullen van de ecologische, economische en/of sociale functie via een geïntegreerd beheer. De vereniging
beoogt ook het coördineren van beheeractiviteiten, een basisdienstverlening ten aanzien van het beheer en de
opmaak van gezamenlijke beheerplannen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Bosgroep Oost-Vlaanderen vzw aan te duiden.
Centrum voor Basiseducatie - Ligo Waas en Dender heeft als doel een ruim, samenhangend en gevarieerd educatief aanbod te organiseren voor cursisten die basiscompetenties missen. Zij wil cursisten de kennis, vaardigheden en attitudes bijbrengen die nodig zijn voor de persoonlijke ontwikkeling, het maatschappelijk functioneren, het verder deelnemen aan onderwijs, het uitoefenen van een beroep of het beheersen van een taal. Daarnaast wil de vereniging cursisten in staat stellen erkende studiebewijzen te behalen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Centrum voor Basiseducatie - Ligo Waas en Dender aan te duiden.
Creat services dv is een aankoopdienst met ervaring op het vlak van aankoopprocessen en de selectie van aannemers, dienstverleners en leveranciers. Ze plaatst voor haar leden overheidsopdrachten, sluit raamcontracten af en gaat steeds op zoek naar de beste prijs. De gemeenteraad van Sint-Niklaas besliste in zitting van 25 augustus 2023 in te stappen in de aankoopcentrale Creat services dv.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd vier vertegenwoordigers (drie effectieve en één plaatsvervangend) aan te duiden voor de algemene vergadering en één kandidaat voor te dragen voor het bestuursorgaan van Creat Services dv.
Cipal dv is een dienstverlenende vereniging die focust op het gezamenlijk aankopen van it-oplossingen en -diensten, het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' gezamenlijk aan te pakken. Cipal nodigt de stad uit op de algemene vergadering van 20 juni 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de dienstverlenende organisatie Cipal aan te duiden, als ook een kandidaat-bestuurder voor het bestuursorgaan van Cipal.
Alle activiteiten van Fluvius in verband met hernieuwbare productie (groene stroominvesteringen) werden ondergebracht in Zefier cvba.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een lid voor de algemene vergadering van Zefier cvba aan te duiden.
Wase Werkplaats vzw heeft als doel en kern van haar filosofie de individuele ontplooiing en de maatschappelijke integratie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wase Werkplaats wil mensen met minder kansen stimuleren om hun werk-, woon- en leefsituatie in eigen handen te nemen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordiger van de stad Sint-Niklaas in de algemene vergadering aan te duiden en een lid voor te dragen voor het bestuursorgaan van de Wase Werkplaats vzw.
Waasballon vzw heeft tot doel het bevorderen van de ballonvaart in het Waasland in het algemeen en het ontwikkelen van initiatieven die bijdragen tot een veilige ballonvaart in het Waasland in het bijzonder.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vertegenwoordiger van de stad Sint-Niklaas in de algemene vergadering van Waasballon vzw aan te duiden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een lid voor de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn aan te duiden.
De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (afgekort VMW) heeft tot doel de studie, de oprichting en de exploitatie van alle installaties die nodig zijn voor de openbare watervoorziening en de inzameling en zuivering van afvalwater. De stad Sint-Niklaas is lid van VMW.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Vlaamse Maatschappij Voor Watervoorziening cvba (De Watergroep) aan te duiden, alsook een lid van het aandeelhoudersbestuur drinkwater en het aandeelhoudersbestuur Riopact voor te dragen.
Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) is een vakorganisatie van en voor groenmedewerkers en politiek verantwoordelijken voor groenbeleid van de lokale besturen in Vlaanderen, met als doel het openbaar groen promoten en streven naar meer groenbeleving. Ten einde dit te bereiken ondersteunen ze de lokale besturen in het ontwikkelen van een breed groenbeleid: structurele groenvisie, realiseren van groenprojecten en kwalitatief beheren van groen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van Vereniging voor Openbaar Groen vzw, alsook een lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (afgekort VVSG) stelt zich tot doel de aangesloten lokale besturen te helpen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten en hun autonomie te bevorderen en te verdedigen. Stad Sint-Niklaas is effectief lid van VVSG.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, alsook een lid voor de raad van bestuur en een lid van de bestuurscommissies voor te dragen.
Het Veer, centrum voor ambulante revalidatie vzw, heeft tot doel het realiseren van maatschappelijke inclusie en welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen met stoornissen die significante beperkingen in activiteiten of participatieproblemen met zich meebrengen. Het betreft, onder andere: vroegtijdige opsporing, indicatiestelling, diagnostiek en advies, begeleiding en behandeling, verkoop van hulpmiddelen en dienstverlening (onder andere preventie, informatie, vorming supervisie).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van Therapeutisch Kinderdagverblijf Het Veer vzw, evenals een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het bestuur.
Een regionaal landschap is een duurzaam interbestuurlijk samenwerkingsverband tussen maatschappelijke en beleidsactoren en heeft het statuut van private rechtspersoonlijkheid, onder de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). De vzw heeft tot doel het samenbrengen van doelen, initiatieven en actoren rond een integrale visie en aanpak van het landschap waarbij uitvoering wordt gegeven aan een ruimtelijk beleid om het natuurlijk, landschappelijk en (onroerend en cultureel) erfgoedpatrimonium te beschermen, te beheren, te ontwikkelen en te bevorderen. De vzw wil de toegankelijkheid van dit patrimonium op passende wijze stimuleren via toeristische, recreatieve en educatieve maatregelen om de socio-economische belangen van de streek te behouden en te versterken. De initiatieven van een regionaal landschap zijn gericht op (onder andere) het streekeigen karakter, de klimaatbuffering, de natuurrecreatie, het recreatief medegebruik, de natuureducatie, het draagvlak voor natuur en het geïntegreerd en gebiedsgericht beheer. Het regionaal landschap stimuleert en coördineert ook het beheer en de inrichting van terreinen en het herstel, de aanleg en de ontwikkeling van kleine landschapselementen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Schelde-Durme vzw aan te duiden, alsook een vertegenwoordiger voor het bestuursorgaan voor te dragen.
Het belangeloos doel van Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO vzw) is het beheer en de bestrijding van schadelijke dieren en planten ten gunste van de verbetering van het leefmilieu (landbouw en milieu) door middel van het ontwikkelen van een systematische en gecoördineerde uitvoering van muskusrattenbestrijding en van andere rodentia. Dit kan onder meer gebeuren door het ondersteunen en bevorderen van plaatselijke bestrijding, het uitoefenen en/of coördineren van bestrijdingsacties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw aan te duiden.
De projectvereniging Erfpunt heeft tot doel te zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en ontsluiting van het onroerend erfoed en het roerend archeologisch patrimonium op het grondgebied van de deelnemende gemeenten, evenals daarbuiten, en dit in de meest ruime betekenenis. De stad Sint-Niklaas is lid van projectvereniging Erfpunt en heeft recht op een stemgerechtigde vertegenwoordiger en een vertegenwoordiger met raadgevende stem in de raad van bestuur van Erfpunt. Het lid met raadgevende stem is een lid uit de oppositie.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van projectvereniging Erfpunt aan te duiden.
Poolstok cvba heeft tot doel:
1. Het instaan voor de uitvoering van opdrachten inzake werving en selectie van overheidspersoneel welke haar worden toevertrouwd hetzij door haar leden, hetzij door derden.
2. Aanverwante diensten te ontwikkelen en te presteren zoals onder meer de organisatie van potentieelinschattingen, assessment centers, evenals de organisatie van overgangs- en bevorderingsproeven en mobiliteitenselecties.
3. Professionele begeleiding aan te bieden bij de realisatie van diverse HR-activiteiten ter ondersteuning van het HR-beleid van haar vennoten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Poolstok cvba aan te duiden.
Opdrachtencentrale vzw heeft tot doel op de ruimst mogelijke wijze bij te dragen tot de ondersteuning en uitbouw in het algemeen van de dienstverlening naar aanbesteders, en meer in het bijzonder naar hun ontzorging op dat vlak toe. Opdrachtencentrale vzw wil hulp bieden aan aanbesteders in hun verplichtingen inzake toepassing wetgeving overheidsopdrachten, organisatie aankoopdiensten, kennen en vorming aankopers ...
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Opdrachtencentrale vzw aan te duiden.
De onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten vzw (OVSG) helpt de aangesloten schoolbesturen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten, de beginselverklaring neutraal onderwijs en de daaraan verbonden lokale pedagogische projecten van hun scholen versterken en verdedigen, en de kwaliteit van hun onderwijs en onderwijsbeleid verhogen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten vzw aan te duiden, alsook een vertegenwoordiger voor het bestuursorgaan voor te dragen.
Muntuit vzw promoot, adviseert en ontwikkelt gemeenschapsmunten in Vlaanderen en Brussel en werkt hiervoor nauw samen met de lokale besturen. Muntuit vzw begeleidde de stad bij de opstart van de Sengzen en het hele traject richting onze stadsmunt. Nadat hun opdracht werd afgerond, werden we in zitting van 26 augustus 2022, lid van de organisatie zodat we beroep kunnen blijven doen op hun expertise en netwerk.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering.
Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (afgekort MIWA) is een opdrachthoudende vereniging met als doel het beheer van afvalstoffen, zijnde de activiteiten die de (afval)voorkoming, de (afval)inzameling en de (afval)verwerking omvatten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om voor MIWA:
- een effectief en een plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden;
- vijf leden voor de raad van bestuur van voor te dragen, waarvan één raadgevende stem uit de oppositie;
- één van de voorgedragen vertegenwoordigers in de raad van bestuur tevens voor te dragen als voorzitter van de raad van bestuur en bijgevolg als voorzitter van de algemene vergadering.
Medov vzw heeft tot doel:
- het verzamelen en bespreken van de medische problematiek in de provincie Oost-Vlaanderen;
- bijdragen tot de verbetering van de medische hulpverlening, in het bijzonder bij rampen, onder andere door het organiseren van opleidingen;
- het organiseren van de functie adjunct-directeur medische hulpverlening bij rampen en de infrastructurele omkadering van deze functie begeleiden;
- het mede-organiseren van het medisch luik bij rampenoefeningen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van Medov vzw.
Het lokaal overleg kinderopvang wordt als gemeentelijke adviesraad met volgende opdrachten belast:
- het lokaal bestuur adviseren bij de opmaak en uitvoering van de beleidsdoelstellingen voor kinderopvang;
- het lokaal bestuur adviseren bij uitbreidingsrondes van Kind& Gezin;
- het lokaal bestuur adviseren en ondersteunen bij de organisatie en uitbouw van het loket kinderopvang;
- het lokaal bestuur adviseren over materies die relevant zijn voor kinderopvang, inclusief het opnemen van de signaalfunctie.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de aanstelling van rechtswege van de schepen van kinderopvang als vertegenwoordiger van stad Sint-Niklaas in het Lokaal Overleg Kinderopvang Sint-Niklaas.
De dienstverlenende vereniging Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (Interwaas) heeft de streekontwikkeling in het Waasland tot voorwerp:
- het Waasland is de (referentie)regio Waasland, bestaande uit de tien gemeenten Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht.
- streekontwikkeling gaat over het bevorderen van de duurzame ontwikkeling van de regio en de aangesloten gemeenten, waarbij zowel ruimtelijke, ecologische, economische, sociale als culturele aspecten aan bod komen.
Hiertoe kan de vereniging projecten uitvoeren en/of ondersteunen alsook diensten verstrekken aan de aangesloten gemeenten ter ondersteuning van de gemeentelijke dienstverlening en taken. De vereniging behartigt in het algemeen de intergemeentelijke en regionale Wase belangen door onder meer het formuleren van gemeenschappelijke stellingen, het stimuleren van gemeenschappelijke acties en regionale vertegenwoordiging.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering, alsook vier leden voor de raad van bestuur, waaronder één lid met raadgevende stem, voor te dragen van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (Interwaas).
De doelstelling van de interlokale vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden is het vergaren, ontsluiten en gebruiken van de aanwezige kennis in de centrumsteden inzake stedelijke ontwikkelingen, om zowel het eigen beleid in de steden als het stedelijk beleid van de centrale overheden te inspireren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger voor het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden aan te duiden.
Het samenwerkingsverband stelt zich tot doel:
a) De promotie van het Land van Reynaert.
b) De promotie van het verhaal “Van den Vos Reynaerde”.
c) Het afstemmen van de grote verscheidenheid aan initiatieven m.b.t. Reynaert.
d) De organisatie van intergemeentelijke grensoverschrijdende activiteiten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd twee vertegenwoordigers voor de ledenvergadering van het Intergemeentelijk project Het Land van Reynaert aan te duiden.
De Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS Westlede) is een koepel van crematoria waarvan de meeste gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen deel uitmaken, waaronder de stad Sint-Niklaas.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Intergemeentelijke Samenwerking Westlede aan te duiden, alsook leden voor de raad van bestuur af te vaardigen.
Farys ov heeft tot doel:
- het integraal waterbeheer te verrichten wat betreft de watervoorziening, de waterzuivering en de waterbeheersing, het transport van water inbegrepen, ongeacht de oorsprong en/of de bestemming van dat water. Daarbij is de term water te begrijpen in zijn meest brede betekenis. Hij omvat onder meer hemelwater, grondwater, oppervlaktewater, water bestemd voor menselijke consumptie, industriewater, zwemwater en afvalwater;
- het beheer van de secundaire installaties in de sectoren sport, recreatie, ontspanning, cultuur en aanverwante, beperkt tot de geografische sectie waarvoor de inbreng is gebeurd, te doen met betrekking tot de studie, de bouw, de financiering, de technische exploitatie, de uitbating en het beheer van water gerelateerde installaties in de sectoren sport, ontspanning en verzorging;
- het beheer van wegenisinstallaties, waaronder begrepen de conceptie, realisatie en exploitatie, in de meest ruime betekenis van deze termen, van alle kunstwerken en inrichtingen van alle aard dienstig voor de wegenis.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd voor Farys:
- de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordigers voor de algemene vergadering aan te duiden;
- een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het regionaal adviescomité Domeindiensten Oost;
- een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor de raad van bestuur;
- een lid met raadgevende stem in de raad van bestuur aan te duiden.
Cult! Netwerk cultuurhuizen vzw, afgekort Cult!, zet zich tot belangeloos doel een permanente kwaliteitsbevordering na te streven van de werking van de cultuurhuizen, de cultuurcentra en gemeenschapscentra in Vlaanderen en Brussel om uiteindelijk bij te dragen tot de realisatie van hun doelstellingen, waaronder cultuurspreiding, gemeenschapsopbouw en het bevorderen van de cultuurparticipatie. Stad Sint-Niklaas is lid van Cult!
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd één effectief en één plaatsvervangend lid voor de algemene vergadering van Cult! Netwerk cultuurhuizen vzw aan te duiden.
Intergem is een distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas, ook actief in de activiteiten riolering en kabel-tv infrastructuur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
- de effectieve en de plaatsvervangende vertegenwoordigers voor de algemene vergadering aan te duiden;
- een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité Noord;
- een kandidaat-bestuurder voor te dragen voor de raad van bestuur;
- een persoon als vertegenwoordiger met raadgevende stem van de stad Sint-Niklaas in de raad van bestuur van Intergem aan te duiden.
Cevio vzw is een grote speler op de Vlaamse IT-markt, gespecialiseerd in het bouwen van moderne en betrouwbare informaticasystemen, vooral voor overheidsinstellingen (provinciebesturen, gemeenten, OCMW's, bibliotheken …) maar ook voor andere bedrijven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vertegenwoordiger van de stad Sint-Niklaas in de algemene vergadering aan te duiden en een lid voor te dragen voor de raad van bestuur van Cevio vzw.
KOLAB vzw heeft als doel de infrastructuur in de Apostelstraat 5-7, 13 en 15 te beheren, onderhouden en ter beschikking te stellen ter ondersteuning van het jeugdwerk en de jongeren in Sint-Niklaas.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van KOLAB vzw , alsook een lid voor de raad van bestuur voor te dragen.
De Interlokale vereniging Burensportdienst Waasland heeft als doelstelling het sportbeleid van zijn participanten af te stemmen en te stimuleren. Stad Sint-Niklaas is een participant van Burensportdienst Waasland. De gemeenteraden van elke participerende gemeente kunnen een plaatsvervanger aanduiden voor het beheerscomité.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe over te gaan.
VITAZ is een ziekenhuisvereniging in toepassing van deel 3, titel 4, hoofdstuk 4, van het decreet lokaal bestuur.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om één vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering van VITAZ.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Ethias Gemeen Recht aan te duiden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de uittreding uit sociale woonmaatschappij Tuinwijk, als ook de verkoop van de aandelen bij Tuinwijk aan stad Lokeren, goed te keuren.
De opdrachthoudende vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (MIWA) nodigt stadsbestuur Sint-Niklaas uit voor de buitengewone algemene vergadering die doorgaat op 26 februari 2025.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de agenda van deze vergadering en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger in deze vergadering.
De dienst ICT wenst in te stappen op de raamovereenkomst Brugge voor het ter beschikking stellen van software op perceel 2 softwarelicenties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de instap goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijze van gunning, indicatieve raming en voorwaarden voor de opdracht 'rioproject herwaardering Molenbeek: fase G: Watermolendreef/Watermolenstraat' goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overdracht van een grondstrook, gelegen Vlasbloemstraat 27, 9100 Nieuwkerken, aan stad Sint-Niklaas, om ingelijfd te worden in het openbaar domein en de voorwaarden van de ontwerpakte goed te keuren.
Voor de uitvoering van het project Oostelijke Tangent moet het Agentschap voor Wegen en Verkeer drie percelen stadsgrond verwerven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Op 22 november 2019 werd het gemeentelijk rup ‘Lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat-Heimolenstraat’ goedgekeurd door de gemeenteraad van de stad Sint-Niklaas. Het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Lokaal bedrijventerrein Heimolenstraat - Botermelkstraat’ is gelegen tussen de Gentse Baan, Botermelkstraat en Heimolenstraat. Het plangebied is ruim 12 ha groot. Met het rup wordt het verouderd bijzonder plan van aanleg (BPA) ‘Den Hogen Kouter’, met een ambachtelijke zone, herzien. De gemeenteraad stelde in zitting van 25 oktober 2024 het rooilijnplan betreffende de opheffing van de rooilijnen enerzijds en anderzijds vastlegging van de rooilijn voor de aanleg van de hoofdontsluiting voor het lokaal bedrijventerrein Botermelkstraat-Heimolenstraat via de N70, de nevenontsluiting naar de Heimolenstraat en de fietsontsluiting voorlopig vast. Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd naar opmerkingen en bezwaren van 12 november tot en met 11 december 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan definitief vast te stellen.
De Watergroep wenst een deel van de site rond de watertoren, gelegen in het binnengebied tussen de Schoolstraat en de Koning Astridlaan, te verkopen. De site werd verdeeld in drie loten. De watertoren zelf (lot 1) maakt geen deel uit van de verkoop. Lot 2 werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Lot 3 wordt nu openbaar te koop gesteld door afdeling Vastgoedtransacties aan een verlaagde prijs.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aankoop van lot 3 aan de verlaagde prijs.
d'Academie Beeld ontvangt af en toe objecten, materiaal of documentatiemateriaal als aanvulling voor de ateliers.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze schenkingen te aanvaarden.
De Vlaamse regering legde nieuwe voorrangsregels op voor kinderopvang baby's en peuters. Daarnaast werd de regelgeving aangepast waardoor er meer ruimte komt voor beleidsvoerend vermogen vanuit de organisator. Als gevolg hiervan moesten enkele wijzigingen gebeuren aan de huishoudelijke reglementen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de wijzigingen aan de reglementen van de stedelijke kinderopvang goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 10 juli 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Naar aanleiding van het arbeidsongeval van 26 juli 2024 overkomen aan een inspecteur bij lokale politie Sint-Niklaas, ondervindt betrokkene geen blijvend restletsel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de toekenning van 0 % invaliditeit goed te keuren.
Momenteel is er een rechtszaak lopende tussen de stad en Clear Channel over de betwisting van de te betalen indexatie door Clear Channel in de concessie straatmeubilair. Om het geschil tussen stad Sint-Niklaas en Clear Channel te beslechten wordt voorgesteld een dading af te sluiten. Clear Channel is ook bereid het perceel, gelegen op het kruispunt Prins-Boudewijnlaan/Hertjen, te verkopen aan de stad. De stad huurt momenteel dit perceel als buurtparking. De beslissing tot verkoop wordt ook mee opgenomen in de overeenkomst tot dading.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aankoop en het sluiten van een dading met Clear Channel.